Δεν χρειάζεται να είστε biohacker που ξοδεύει 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε ρουτίνες για να ενισχύσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
Αυτό υποστηρίζει μια καναδική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι κάποιος μπορεί να «γυρίσει πίσω» την ηλικία του εγκεφάλου του κατά 10 χρόνια απλώς κλείνοντας το ίντερνετ στο κινητό του για δύο εβδομάδες.
Σε μελέτη με 400 συμμετέχοντες – φοιτητές και ενήλικες σε ηλικία εργασίας – οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κατεβάσουν μια εφαρμογή που μπλοκάρει την πρόσβαση του κινητού τους στο διαδίκτυο. Η δυνατότητα για κλήσεις και μηνύματα SMS παρέμενε ενεργή.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια πριν και μετά τη μελέτη, ώστε να μετρηθεί η εγκεφαλική τους λειτουργία και η ψυχική τους ευεξία.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατηρούμενη προσοχή τους – δηλαδή η ικανότητα να επικεντρώνονται σε ένα θέμα – βελτιώθηκε τόσο, που αντιστοιχούσε με εκείνη ενός ατόμου 10 χρόνια νεότερου.
Το 90% των συμμετεχόντων ανέφερε επίσης βελτίωση στην ψυχική του υγεία σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που αναμένεται από τη λήψη αντικαταθλιπτικών για δύο εβδομάδες.
Επιπλέον, πολλοί δήλωσαν ότι ένιωσαν βελτίωση στην προσωπική τους ευεξία και στην ικανοποίησή τους από τη ζωή.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αλλαγή στον εγκέφαλο οφείλεται σε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες περνούσαν τον χρόνο τους: λιγότερο διαδίκτυο, περισσότερη κοινωνικοποίηση δια ζώσης, άσκηση και επαφή με τη φύση.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο μέσος χρόνος μπροστά σε οθόνη μειώθηκε σχεδόν στο μισό – σε μία ομάδα από 5 ώρες και 14 λεπτά την ημέρα σε μόλις 2 ώρες και 41 λεπτά.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας ανέφερε συγκεκριμένα: «Παρά τα πολλά οφέλη του mobile internet, η μείωση της συνεχούς σύνδεσης με τον ψηφιακό κόσμο μπορεί να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα».
Πρόσθεσαν επίσης, πως «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο internet μέσω κινητών τηλεφώνων για δύο εβδομάδες μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ευεξία, την ψυχική υγεία και την αντικειμενικά μετρήσιμη ικανότητα για διατηρούμενη προσοχή.
Ακόμα και όσοι δεν ακολούθησαν πλήρως την παρέμβαση παρουσίασαν σημαντικές – αν και πιο ήπιες – βελτιώσεις.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συνεχής σύνδεση με τον ψηφιακό κόσμο έχει κόστος, καθώς η ψυχολογική λειτουργία βελτιώνεται όταν αυτή η σύνδεση μειώνεται».
Το πείραμα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS Nexus, περιελάμβανε συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που επιλέχθηκαν μέσω online πλατφόρμας.
Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 32 έτη, το 63% ήταν γυναίκες, το 29% φοιτητές και το 42% εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν τρεις έρευνες σχετικά με τη γνωστική τους λειτουργία μέσα σε διάστημα ενός μήνα, με διαφορά δύο εβδομάδων ανάμεσα σε κάθε έρευνα.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κοινότητας της Σίλικον Βάλεϊ (Silicon Valley Community Foundation), το μεγαλύτερο ίδρυμα στη Σίλικον Βάλεϊ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα