Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, σε δηλώσεις του στο Reuters, επιβεβαίωσε αυτό που ήταν ήδη προφανές: η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αποχωρήσει από τη Συρία – τουλάχιστον όχι στο ορατό μέλλον. Αντιθέτως, φρόντισε να ντύσει την παρουσία των άνω των 20.000 Τούρκων στρατιωτών στη χώρα με τον μανδύα της «στήριξης» προς τη Δαμασκό, την οποία η Άγκυρα τώρα εμφανίζεται να υποστηρίζει ενεργά.
«Μένουμε Συρία»: Η Άγκυρα «αγκαλιά» με τη Δαμασκό – Καμία πρόθεση αποχώρησης, μόνο… όταν όλα φτιάξουν
Σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, η Τουρκία προσφέρει «στρατιωτική εκπαίδευση» και «συμβουλευτικές υπηρεσίες» στον συριακό στρατό – πρακτικά, δηλαδή, εδραιώνει τη στρατιωτική και πολιτική της παρουσία με τρόπο που θυμίζει περισσότερο επιτήρηση παρά συνεργασία. Το ενδεχόμενο αποχώρησης, μας λέει, θα εξεταστεί μόνο «όταν η Συρία αποκτήσει ειρήνη, σταθερότητα, ασφαλή σύνορα και όταν οι πρόσφυγες επιστρέψουν αξιοπρεπώς». Με άλλα λόγια: ποτέ, αν η Άγκυρα συνεχίσει να ορίζει τι σημαίνει «σταθερότητα» κατά το δοκούν.
Η τουρκική παρουσία στη βόρεια Συρία δεν είναι ούτε νέα, ούτε «φιλική». Με μια σειρά στρατιωτικών επεμβάσεων εναντίον Κούρδων μαχητών –που η Τουρκία θεωρεί συλλήβδην τρομοκράτες– η Άγκυρα έχει εγκαταστήσει δεκάδες βάσεις και έχει επιβάλει ένα καθεστώς ντε φάκτο ελέγχου σε μεγάλες εκτάσεις συριακού εδάφους.
«Μένουμε Συρία»: Η Άγκυρα «αγκαλιά» με τη Δαμασκό – Καμία πρόθεση αποχώρησης, μόνο… όταν όλα φτιάξουν
Την ίδια στιγμή, η τουρκική «συμμαχία» με τη Δαμασκό φαντάζει παράδοξη, αν σκεφτεί κανείς πως για χρόνια η Άγκυρα εξόπλιζε και στήριζε αντάρτες κατά του Άσαντ. Πλέον όμως, αφού το καθεστώς επανήλθε και η εξίσωση άλλαξε, η Τουρκία εμφανίζεται ως «παράγοντας σταθερότητας» και αναλαμβάνει ρόλο επιβλέποντα της… ανοικοδόμησης της χώρας που βοήθησε να διαλυθεί.
Όπως δήλωσε ο Γκιουλέρ, στόχος είναι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας – αρκεί αυτή να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να αναφερθεί και στη «συνεχιζόμενη συνεργασία» με το Ισραήλ για την αποφυγή στρατιωτικού ατυχήματος, αφού το Τελ Αβίβ συνεχίζει να βομβαρδίζει θέσεις στη Συρία.
Αναμενόμενα, η τουρκική «φιλία» προς τη Δαμασκό έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη ανησυχία στην περιοχή – και όχι άδικα. Με τόσα προαπαιτούμενα για μια υποτιθέμενη αποχώρηση και τόσο ισχυρά ερείσματα εντός της Συρίας, η παρουσία της Τουρκίας μοιάζει με μακρά κατοχή που απλώς βαφτίστηκε «συμμαχία».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα