COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεσανατολικό: Ξεκινά η αραβο-ισλαμική σύνοδος κορυφής στο Ριάντ για τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ

Ηγέτες από διάφορα μέρη του κόσμου άρχισαν να φθάνουν στο Ριάντ για να συμμετάσχουν στην αραβο-ισλαμική σύνοδο κορυφής το Σάββατο, η οποία θα συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα και το Μεσανατολικό.

Η διάσκεψη, η οποία είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και οι Άραβες ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι της Αιγύπτου, ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και ο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ του Ιράκ, έφτασαν νωρίτερα το Σάββατο για την αραβο-ισλαμική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ.
Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντότο και της Κιργιζίας Σάντι Τζαπάροφ ήταν μεταξύ των Ασιατών ηγετών που έφτασαν για την εκδήλωση.

Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει σταθερά τον τερματισμό της αιματοχυσίας στα κατεχόμενα εδάφη.

Στις εναρκτήριες δηλώσεις του την Παρασκευή σε μια σαουδαραβική- αφρικανική σύνοδο κορυφής, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επανέλαβε την «καταδίκη του Βασιλείου για την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές στη Γάζα».

Εκτός από το Κατάρ το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς, τα βλέμματα στρέφονται τόσο στο Ιράν όσο και στην Τουρκία.

Το μεν Ιράν ως ο ιθύνων νους και υποστηρικτής των ενόπλων οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Χούτι και άλλες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η δε Τουρκία ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Δύσης και Ισλαμικού κόσμου, αλλά και επιρροή στη Χαμάς.

Πριν από την αναχώρηση της ιρανικής αντιπροσωπείας για τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαγιάν δήλωσε το Σάββατο ότι, προκειμένου να αξιοποιήσει την ευκαιρία, ο Ιρανός πρόεδρος «θα προτείνει βασικές προτάσεις όσον αφορά τον τερματισμό των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας στη Γάζα, καθώς και την έκκληση για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή και την καταπολέμηση του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο Ιρανός επικεφαλής της κυβέρνησης αναμένεται να τονίσει ότι «το κίνημα αντίστασης της Χαμάς είναι μια παλαιστινιακή απελευθερωτική παράταξη».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνίας που εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνει ότι στην «Έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου» θα ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για της εξελίξεις στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ και ανθρωπιστική κρίση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους συμμετέχοντες ηγέτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι τον Τούρκο Πρόεδρο συνοδεύουν ο διευθυντής επικοινωνίας της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν και ο Σύμβουλος του πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Αναζητώντας κοινή ισλαμική στάση και δράση στη Γάζα
Στη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε για την έκτακτη σύνοδος κορυφής σημειώνεται ότι «οι βάναυσες και πρωτοφανείς επιθέσεις του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής», προσθέτοντας ότι την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση σε επίπεδο εκπροσώπων των κρατών μελών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πριν από τη σύνοδο κορυφής θα υποβληθούν προς έγκριση στους ηγέτες στην σημερινή 8η έκτακτη ισλαμική σύνοδο κορυφής:

«Η Σύνοδος αυτή διοργανώνεται για το Παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την κεντρική υπόθεση της Ισλαμικής Ούμμα, και τις επικίνδυνες εξελίξεις σχετικά με την πόλη της Ιερουσαλήμ. Η σύνοδος κορυφής αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας κοινής ισλαμικής στάσης και δράσης ενάντια στις συνεχιζόμενες βάναυσες ισραηλινές επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού».

Στην ανακοίνωση τονίζεται η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης σε κάθε γωνιά των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω «των εγκλημάτων σφαγής που διαπράττει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού».

Back to top button