Χορηγούμενο
ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετά τη θύελλα, σιγή: Η πρώτη ήρεμη νύχτα στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν μετά την χειρότερη κρίση εδώ και 20 χρόνια

Για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, η νύχτα κύλησε ήρεμα κατά μήκος των ευαίσθητων συνόρων ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, μετά από μια καταστροφική έξαρση στρατιωτικών συγκρούσεων που απείλησαν να εξελιχθούν σε γενικευμένο πόλεμο μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Ο ινδικός στρατός επιβεβαίωσε πως δεν καταγράφηκε κανένα θερμό επεισόδιο στη διάρκεια της Κυριακής προς Δευτέρα, ειδικά στην επίμαχη περιοχή του Τζαμού και Κασμίρ, σηματοδοτώντας μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης που είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μετά τη θύελλα, σιγή: Η πρώτη ήρεμη νύχτα στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν μετά την χειρότερη κρίση εδώ και 20 χρόνια

Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από την πολύνεκρη επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ, με το Νέο Δελχί να κατηγορεί τζιχαντιστική οργάνωση που –σύμφωνα με τους Ινδούς– δρα με την υποστήριξη του Πακιστάν, για τη δολοφονία 26 τουριστών. Σε απάντηση, ινδικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους εντός του πακιστανικού εδάφους, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ισλαμαμπάντ. Το αποτέλεσμα ήταν μια επικίνδυνη αλυσίδα επιθέσεων και αντιποίνων, που περιλάμβανε πυρά πυροβολικού, επιδρομές drones και αερομαχίες, εντείνοντας τον κίνδυνο για μια ολομέτωπη σύρραξη.

Η διπλωματική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε καθοριστική για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης. Το Σάββατο ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός» – συμφωνία που επιβεβαιώθηκε επίσημα και από τις δύο κυβερνήσεις. Αν και αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις το ίδιο βράδυ, από εκείνη τη στιγμή μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί δεν σημειώθηκε καμία νέα σύγκρουση, γεγονός που γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση της κατάστασης.

Μετά τη θύελλα, σιγή: Η πρώτη ήρεμη νύχτα στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν μετά την χειρότερη κρίση εδώ και 20 χρόνια

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 60 άμαχοι –ανάμεσά τους Ινδοί και Πακιστανοί πολίτες– έχασαν τη ζωή τους στις τελευταίες συγκρούσεις, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών, που ζούσαν επί εβδομάδες υπό την απειλή των όπλων, κάνουν λόγο για την πρώτη «σιωπηλή» νύχτα μετά από πολύ καιρό, με την ελπίδα ότι η παύση των εχθροπραξιών δεν θα αποδειχθεί προσωρινή.

Ωστόσο, η εύθραυστη φύση της εκεχειρίας, σε συνδυασμό με το ιστορικό εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εντάσεων. Διπλωματικοί κύκλοι καλούν σε διάλογο και συντονισμένη προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ενώ διεθνείς οργανισμοί τονίζουν την ανάγκη για μόνιμη ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κασμίρ, που παραμένει η καρδιά της αντιπαράθεσης.


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button