TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η μετάλλαξη Δέλτα ‘πολιορκεί’ την Ελλάδα! Δεν υπάρχει ανοσία αγέλης με τον κορωνοϊό – Οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις θα κρίνουν την επόμενη ημέρα και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί την Ελλάδα με το τέταρτο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών. Μέσα στις επόμενες μέρες η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει και στην χώρα μας ωστόσο η κρίσιμη παράμετρος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τις τελευταίες ώρες δεν είναι η έκταση της διασποράς και ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά ο αριθμός των νοσηλειών και των ασθενών που θα χρειστούν μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ.

Από αυτόν θα κριθεί και το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης το οποίο αναμένεται να επανεξετάσουν οι ειδικοί τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή και παρά τη ραγδαία άνοδο των λοιμώξεων που έχει καταγραφεί από τις αρχές Ιουλίου, παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές ασθενών Covid 19 στα νοσοκομεία της επικράτειας και κυρίως σε Αττική και Κρήτη, τις δύο περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα.

Ενδεικτικά, στις 28 Ιουνίου καταγράφηκαν 33 εισαγωγές ασθενών, στις 9 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και σήμερα 65.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που θα έχει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μια πιο καθαρή εικόνα θα έχουν οι επιστήμονες στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή την μεθεπόμενη.

Χθες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι νοσηλείες και να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500…

Με αυτό το ενδεχόμενο ανοικτό, οι επιστήμονες συνέχισαν και σήμερα τις εκκλήσεις στους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους αφού όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά το τέταρτο κύμα της πανδημίας αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολίαστους. Να σημειωθεί ότι αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα έφτασε σήμερα τους 9.233.521 με 4.258.610 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 4.822 εμβολιασμοί.

Ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

Έφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει τόσο τους επιστήμονες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι δείκτες θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Δεν υπάρχει ανοσία αγέλης με τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κορωνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

Να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορωνοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Μέτρα για τους… ανεμβολίαστους

«Από ‘δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑI.

Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, ο υπουργός επισήμανε ότι πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3 χιλιάδες κρούσματα.

Διευκρίνισε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι αν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς.

Σε κάθε περίπτωση – υπογράμμισε ο υπουργός – στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει.

Πρόσθεσε ότι αύριο θα παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, με βαρύτατες κυρώσεις για όσους πολίτες προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά, καθώς τα ελεγκτικά κλιμάκια θα έχουν πιο εξειδικευμένα συστήματα και θα μπορούν να εντοπίσουν κάποιο πλαστό πιστοποιητικό που ίσως δεν εντόπισε η εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία και συνεπώς πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα.

Back to top button