Ενώ αναμένονται τις επόμενες ώρες τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών, που θα συμπεριλαμβάνουν και το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων και παρατύπων μεταναστών στην ενδοχώρα, εντείνεται ο υπόγειος αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες, καθώς κυκλοφορεί ένα όργιο φημών για το «ποιός θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο» από την μετεγκατάσταση αυτή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών πιστεύει ότι μόνο τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα μπορεί να φανούν αποτελεσματικά. Αντίθετα, τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας θεωρούν ότι θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, είτε πρόκειται για αστικά και ημιαστικά κέντρα, είτε πρόκειται για την αγροτική επαρχεία.

Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο, η κυβέρνηση δεν είχε ξεκαθαρίσει τον χαρακτήρα που θα έχουν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τα νησιά, όμως, είχε καταστήσει σαφές ότι θα κλείσουν τα χοτ-σποτς τύπου Μόριας και θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα υποδοχής.

«Το μεταναστευτικό είναι καζάνι που σιγοβράζει κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη», έλεγε χαρακτηριστικά στο europost.gr παλαίμαχος πολιτικός, που είναι σε θέση να εκτιμήσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Και αυτό, με δεδομένο ότι ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να στέλνει, μέσω των παρακρατικών κυκλωμάτων διακινητών, που ελέγχει, όλο και μεγαλύτερο πλήθος παρατύπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του Αιγαίου και του Έβρου.

Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και πρέπει να μπεί σε ασφαλή τροχιά επίλυσής του εδώ και τώρα! Αν χαθεί ο κρίσιμος χρόνος, η κατάσταση που θα προκύψει θα είναι πλέον εκτός ελέγχου!


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα