COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί μετατίθεται για την Πέμπτη η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα; Όλο το παρασκήνιο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί μεθαύριο, Πέμπτη 15 Απριλίου, στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλίων θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00).

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφωνήθηκε όπως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, ίδια ώρα.

Αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει, από την Αθήνα, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα το Αφγανιστάν.

Που στοχεύει η Ελληνική Πλευρά;

Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να εκπέμψει την προσήλωσή της στην επίλυση των προβλημάτων της γειτονιάς της μέσα από το διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, η Αθήνα ευελπιστεί στη θετική συμβολή της συνάντησης σε μια πιθανή βελτίωση του κλίματος.

Γνωρίζοντας ότι η δύσκολη οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική κατάσταση στην Τουρκία περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμού της Άγκυρας, η Αθήνα δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση και σε αυτό το στάδιο επιθυμεί κυρίως να μην χρεωθεί τυχόν ναυάγιο στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Πιθανά η ελληνική πλευρά να χρειάζεται χρόνο για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει εξοπλιστικού προγράμματος. Για το λόγο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους, παρά τις συχνές εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης περνούν από την Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό αναμένεται να είναι το βασικό μήνυμα της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα. Η Ελλάδα θα υπενθυμίσει ότι η υπαρκτή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, προτάσσοντας το διάλογο και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα αναχαιτίσει κάθε προσπάθεια των γειτόνων για διεύρυνση της θεματολογίας του διαλόγου σε μη υπαρκτά θέματα (γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών, φιλοξενία τρομοκρατών στην Ελλάδα κ.ά.), ενώ θα απορρίψει κάθε σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου. Αναφορά αναμένεται να γίνει και στην υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση του 2016 για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ σε πιθανή πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου.

Τι επιδιώκει η Τουρκική Πλευρά

Μέσα από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, που προκάλεσε η ίδια, η Τουρκία επιθυμεί να δείξει στην Ευρώπη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε διαδικασία εξομάλυνσης, δίνοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία στους συμμάχους της στην Ευρώπη για την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία θα υπενθυμίσει τη θέση της για συμμετοχή της σε κάθε ενεργειακό σχεδιασμό στην ΝΑ Μεσόγειο και πιθανά θα προσπαθήσει να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τη δική της ατζέντα (αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες, φιλοξενία τρομοκρατών στην Ελλάδα, διχοτόμηση Κύπρου κ.ά.).

Η επόμενη ημέρα

Δεν χωρά αμφιβολία ότι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν, για διαφορετικούς λόγους, να εκπέμψουν μήνυμα για τη χρησιμότητα της συνάντησης. Παρά την καταγραφή των διαφορών, το πιθανότερο σενάριο είναι η διοργάνωση ανταποδοτικής επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται επίσης η μεταβίβαση πρόκλησης του Τούρκου Προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Τουρκία. Σε αυτό το στάδιο μία άμεση συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν φαντάζει πιθανή.

Back to top button