ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

METEOR: Η αρχή της ρήξης Ελλάδας-Γαλλίας;-Ο Ε.Μακρόν δεν καλεί τον Κ.Μητσοτάκη στην διάσκεψη για το Ουκρανικό

Advertisement

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις φαίνεται να διέρχονται περίοδο έντασης, καθώς η επικείμενη πώληση πυραύλων MÉTÉOR στην Τουρκία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Αθήνα.

Η αντίδραση του Νίκου Δένδια και η επακόλουθη στάση του Παρισιού δείχνουν ότι το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών βαθαίνει.

Η Ελληνική Αντίδραση και η Ενόχληση του Παρισιού

Στις 29 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κάλεσε τη Γαλλίδα πρέσβη Laurence Auer στο ΥΠΕΘΑ, εκφράζοντας τις ανησυχίες της Αθήνας για τη συμφωνία της MBDA, στην οποία μετέχει η Γαλλία, σχετικά με την πώληση των προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος πολύ μεγάλης εμβέλειας στην Τουρκία.

📌 Η Γαλλική πλευρά αντέδρασε αρνητικά στο «διάβημα» Δένδια, θεωρώντας το ύφος της ελληνικής πλευράς προκλητικό και «μη πρέπον».

Advertisement

📌 Επιπλέον, το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από τη συνάντηση ενόχλησε το Παρίσι, που φαίνεται πως δεν περίμενε μια τόσο έντονη αντίδραση από την Αθήνα.


Η Δυσαρέσκεια Μακρόν και η Πρωτοφανής Αναμονή Μητσοτάκη στο Παρίσι

Η δυσαρέσκεια του Παρισιού δεν άργησε να εκδηλωθεί. Στις 10 Φεβρουαρίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Μέγαρο των Ηλυσίων για να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, η υποδοχή δεν ήταν αυτή που συνήθως επιφυλάσσουν οι Γάλλοι στους υψηλόβαθμους ηγέτες.Το αυτοκίνητο του Έλληνα πρωθυπουργού παρέμεινε κλειδωμένο έξω από το Μέγαρο για 32 λεπτά (!), καθώς οι Γάλλοι επικαλέστηκαν καθυστέρηση από προηγούμενη συνάντηση.

Διπλωματικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι αυτό ήταν ένας έμμεσος τρόπος του Παρισιού να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα των πυραύλων MÉTÉOR.

Η Απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη Κορυφής για την Ουκρανία

🔴 Σε μία ακόμη ένδειξη ψυχρότητας στις σχέσεις Αθήνας – Παρισιού, η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης για την Ουκρανία, που διοργάνωσε ο Μακρόν.

📌 Αντιθέτως, χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία έδωσαν το «παρών», γεγονός που δείχνει πως η Γαλλία δεν θεωρεί την Ελλάδα πρωταγωνιστή στη διαβούλευση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Advertisement


Πρέπει η Ελλάδα να Αναθεωρήσει τις Αμυντικές της Συμφωνίες με τη Γαλλία;

Η Γαλλία έχει εισπράξει τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσω εξοπλιστικών συμφωνιών για:

Rafale
Φρεγάτες FDI
Mirage 2000-5

📌 Την ίδια στιγμή, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την 4η φρεγάτα FDI, μια συμφωνία που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη τη στάση του Παρισιού, μήπως ήρθε η ώρα η Αθήνα να στραφεί σε άλλες επιλογές, όπως η αμερικανική κλάση φρεγατών Constellation, στην οποία ήδη συμμετέχει, αλλά με περιορισμένο ρόλο;


Συμπέρασμα: Διπλωματική Ρήξη ή Προσωρινή Ένταση;

Η στάση του Παρισιού δείχνει ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις διέρχονται έντονη δοκιμασία. Η Ελλάδα, παρά τις τεράστιες εξοπλιστικές αγορές, φαίνεται να μην λαμβάνει την αντίστοιχη διπλωματική υποστήριξη.

Μήπως ήρθε η ώρα για πιο στρατηγικές κινήσεις από την Αθήνα όσον αφορά τις μελλοντικές της αμυντικές επενδύσεις;


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button