ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗ-60R: Δείτε τα θανατηφόρα ελικόπτερα που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό – Προκαλούν ρίγος τα οπλικά τους συστήματα!

Στην αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών – ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60 Romeo προχωράει η Ελλάδα την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και το Λυβικό πέλαγος έχει οξυνθεί επικίνδυνα. Την αγορά ανακοίνωσε απόψε, Σάββατο 12/9/2020, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θεωρούνται «πολυεργαλεία μάχης» και θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212. Έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα, ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης, διοικητικής μέριμνας, μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού.

Προκαλούν ρίγος τα οπλικά τους συστήματα
Πριν από ένα χρόνο η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 είχε αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια έκθεσης για οπλικά συστήματα θάλασσας, αέρος και διαστήματος στις ΗΠΑ και είχε εντυπωσιάσει το ιδαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του, το οποίο κυριολεκτικά τρομάζει.

Στην έκδοση που είχε τότε παρουσιαστεί το MH-60R έφερε δύο πυραύλους τύπου NSM – «Naval Strike Missiles» αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace.

Το NSM είναι ένα «νορβηγικό» αντιπλοϊκό βλήμα ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει εχθρικά πλοία σε αποστάσεις μέχρι 100 ναυτικά μίλια μακριά.

Επίσης διαθέτει χαρακτηριστικά stealth , καθώς «πετά» αρκετά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και εξελιγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και στόχευση της απειλής, σε δύσκολες συνθήκες.

Από ότι φαίνεται, λοιπόν, η έκδοση του ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων MH-60R θα ενσωματώσει στο οπλοστάσιό του την δυνατότητα να φέρει δύο πυραύλους τέτοιου είδους, καθιστώντας το εξαιρετικά καταστροφικό στο πεδίο της μάχης.

Πέρα από τους δύο πυραύλους NSM, το MH-60R είναι εξοπλισμένο επίσης με πυραύλους Hellfire αέρος-εδάφους και αλλά και με ανθυποβρυχιακό οπλισμό, όπως για παράδειγμα την τορπίλη Mark 54.

Συμφέρουσα αγορά
Η αγορά των τεσσάρων ελικοπτέρων θεωρείται εξαιρετικά συμφέρουσα, καθώς οι Αμερικανοί μάς προσφέρουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Κι αυτό διότι η Ελλάδα κατάφερε να μπει την κατάλληλη στιγμή στην «ουρά» μιας συμφωνίας με την Ινδία για την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Δείτε ένα βίντεο με βολή πυραύλων NSM:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button