COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή: Τον Αύγουστο θα δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών σε εφορία και ΕΦΚΑ – Για χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Μετά τις 4 Αυγούστου θα δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των μεγάλο-οφειλετών. Όσοι χρωστούν σε Εφορία και ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα δουν το όνομά τους στη μεγάλη λίστα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με το capital, η αναβολή (κανονικά θα έπρεπε να αναρτηθεί στα τέλη Ιουνίου) συνδέεται με τις ρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη και συγκεκριμένα της επανένταξης στις ρυθμίσεις των 120 και 72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και της νέας ρύθμισης των 36/72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στις ρυθμίσεις λήγει κανονικά στις 31 Ιουλίου 2023 με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης και αμέσως μετά καλούνται οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ να επικαιροποιήσουν μέχρι τις 4 Αυγούστου τις λίστες προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων γύρισαν την πλάτη στις ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι οι νέες λίστες είναι κοινές για όσους χρωστούν σε Εφορίες, Τελωνεία και ΕΦΚΑ και αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου. Στις λίστες περιλαμβάνονται φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΕΦΚΑ και φορολογική διοίκηση άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας περιλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο λίστες, μια λίστα θα περιλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα και η άλλη τις επιχειρήσεις. Χιλιάδες οφειλέτες, παρά τα ειδοποιητήρια που έλαβαν από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγάλο-οφειλετών ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Με βάση τη νομοθεσία το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

– Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.

– Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Εφορία

Δεν πληρώνουν οι μεγάλο-οφειλέτες

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που “τρέχουν” αυτό το διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων έχουν ενταχθεί περί τους 25.000 φορολογούμενους και επιχειρήσεις, τη στιγμή που δυνητικά μπορούν να ενταχθούν περίπου 200.000 οφειλέτες.

Αυτό που πρόκειται να κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ είναι να χαρτογραφήσουν τους οφειλέτες που αποφάσισαν να μη ρυθμίσουν τα χρέη τους, με στόχο να διαπιστώσουν τους λόγους που δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις. Είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο το νέο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων χωρίζοντας τους οφειλέτες στα δύο. Σε αυτούς που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους φόρους λόγω αδυναμίας ή κακής διαχείρισης και σε όσους έχουν οφειλές από πρόστιμα που τους επέρριψε ο ελεγκτικός μηχανισμός μετά τη διαπίστωση φοροδιαφυγής. Στους πρώτους θα δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών τους, ενώ στους δεύτερους τα πράγματα θα είναι πιο σκληρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και των ταμείων, χρέη στην εφορία εμφανίζονται να έχουν 3.687.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνολικά χρωστούν 107,7 δισ. ευρώ ενώ οι 2.293.204 ασφαλισμένοι έχουν αφήσει χρέη ύψους 45,9 δις. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι μέχρι και την 1η Μαΐου 2023:

– 9.023 φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία 84,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το 0,2% των οφειλετών χρωστά το 78,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Μέσα σε έναν χρόνο και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023 ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών αυξήθηκε κατά 196 ΑΦΜ.

– Το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή 58,9 δισ. ευρώ προέρχεται από χρέη νομικών προσώπων. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.491, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 115 νομικά πρόσωπα.

– Στις οφειλές μεταξύ 1 και 100 εκατ. ευρώ καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 766,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω των 100 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν σημαντική μείωση κατά 6,4 δισ. ευρώ, λόγω της διαγραφής οφειλών της ΟΣΕ ΑΕ ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

– Οι οφειλές στην εφορία κάτω του 1 εκατ. ευρώ προέρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό (κατά 64,5%) από φυσικά πρόσωπα, ενώ η συμμετοχή των φυσικών προσώπων στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο είναι ακόμα υψηλότερη σε χαμηλότερες κατηγορίες οφειλής.

– Οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ προέρχονται σε ποσοστό 88,7% από φυσικά πρόσωπα. Αντίστοιχα, το πλήθος των φυσικών προσώπων που οφείλουν λιγότερα από 10.000 ευρώ άγγιξε στο τέλος του Απριλίου του 2023 τα 2.959.423, αποτελώντας το 88,5% του συνόλου των οφειλετών αυτής της κατηγορίας οφειλής.

– Στο τέλος του Απριλίου του 2023 παρατηρείται μείωση κατά 257.387 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.687.278 οφειλέτες. Η μείωση προέρχεται από τις χαμηλότερες κατηγορίες οφειλής μέχρι 10.000 ευρώ, στις οποίες συγκεντρώνεται το 90,7% των οφειλετών, με τον αριθμό των οφειλετών να μειώνεται συνολικά κατά 272.411 πρόσωπα. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλής παρατηρείται αύξηση του αριθμού των οφειλετών με τη μεγαλύτερη, κατά 13.134 πρόσωπα, να καταγράφεται στο εύρος οφειλής από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Back to top button