Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 13:16
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης από το At...

Μητσοτάκης από το Atlantic Council πριν το κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Τραμπ: «Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης – Δείτε τον χάρτη» (Βίντεο)

«Γελοία» χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μιλά αυτή την ώρα στο Atlantic Counci στις ΗΠΑ.

«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό».

διαφ.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία συμφωνεί, ας πάμε στη Χάγη

διαφ.

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε: «Έχουμε τις διαφορές μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)» και πρόσθεσε: «Δήλωσα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο». Αναφερθείς στην Κύπρο, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες του ΟΗΕ.

Μητσοτάκης: Το 3,5% πλεόνασμα ήταν χρήσιμο σε άλλη εποχή -Θα πρέπει να αλλάξει το 2021
Αναφερθείς στα πρωτογενή πλεονάσματα ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

Μητσοτάκης: Σύντομα θα έχουμε νέα για επενδύσεις
Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνησή του δουλεύει «σκληρά» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα». Επανέλαβε δε πως θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις «όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε»

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «καλύτερες από ποτέ» και πρόσθεσε: «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να πει πως η Ελλάδα «ήμασταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του ’70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ η οποία τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών. «Το κόμμα του οποίου είμαι περήφανος να ηγούμαι εργάζεται για την σχέση αυτή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του ’50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν, πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο. βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος». Επεσήμανε μάλιστα πως η συμφωνία για τον EastMed είναι μια ορόσημο και δίνει νέα σημασία στον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών
«Δεν υποστήριξα τη συμφωνία των Πρεσπών για συγκεκριμένους λόγους. Δήλωσα όμως πως αν κυρωθεί δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε. Παρακολουθούμε εφαρμογή, έχουμε θέματα που προσπαθούμε να λύσουμε και θέλουμε να προστατεύσουμε το brand της Μακεδονίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Πρέπει να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, σημείωσε πως «δεν θέλουμε να τους κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ, αλλά ειδικά για την Αλβανία υπάρχουν προϋποθέσεις να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα. Το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ράμα είναι πως σε υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν προστατεύονται. Όταν έγινε ο σεισμός πρόσφατα στην Αλβανία ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να βοηθήσουμε.

Είμαστε η μεγαλύτερη και πιο παλιά οικονομία στην περιοχή. Για δέκα χρόνια είχαμε προβλήματα αλλά επανακάμπτουμε. Οι προηγούμενοι ηγέτες κοιτούσαν μόνο πώς θα αξιοποιήσουμε οικονομικά πακέτα αλλά αφήνουμε αυτές τις ημέρες πίσω».

Μητσοτάκης για δολοφονία Σουλεϊμανί: Στηρίζουμε τους συμμάχους μας
Ερωτηθείς για την ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας σε δύσκολες στιγμές. Μια απόφαση πάρθηκε σε δύσκολες συνθήκες και την υποστηρίζουμε. Υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση της έντασης και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μειωθεί η ένταση. Έχουμε δεσμούς με τον αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάμε τους συμμάχους μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα
Μεγάλο μέρος αφιέρωσε ο Κ. Μητσοτάκης για το προσφυγικό. Οπως είπε «το ζήτημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Αν δεν δράσει η ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να κοπεί στα δύο η Ευρώπη». Είπε πως ανυπομονεί να παρουσιάσει η νέα ηγεσία της Κομισιόν το σχέδιό της για το πώς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας. «Είναι άδικο να αφήνουμε το πρόβλημα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος κι εδώ η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν τα πήγε πολύ καλά» πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουμε αλλάξει και κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια και την νομοθεσία για το άσυλο. Για τους ανθρώπους των οποίων οι αιτήσεις δεν εγκρίνονται, πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, με βάση την συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ. Τα νησιά μας δέχονται πιέσεις κι εμείς χτίζουμε υποδομές στα νησιά για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Αιχμές Μητσοτάκη για τον ρόλο ΜΚΟ: Κάποιες υπονομεύουν τη διαδικασία
Ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ. «Θέλουμε την υποστήριξη των ΜΚΟ, αν και κάποιες υπονομεύουν την διαδικασία. Το Λιμενικό μας κάνει φανταστική δουλειά, προστατεύοντας τα σύνορά μας και σώζωντας ζωές. Θα σώσουμε οποιονδήποτε κινδυνεύει να πνιγεί αλλά δεν είμαστε κέντρο υποδοχής». Μάλιστα έστειλε και ένα μήνυμα στους λαθροδιακινητές: «Αν στείλετε ανθρώπους στην Ελλάδα που δεν έχουν δικαιώματα ασύλου θα γυρίσουν πίσω κι απλά θα χάσετε τα λεφτά σας».


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων