COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Μνημόνια: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία – Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας;

Στο Eurogroup της Πέμπτης πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του Αυγούστου.

Ήταν Φθινόπωρο του 2018 όταν κάναμε το πέρασμα από τα μνημόνια στο καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, με την καθιέρωση χαλαρότερων μεν δεσμεύσεων, συχνότερων δε αξιολογήσεων σε τριμηνιαία βάση αντί για εξαμηνιαία.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις αξιολογήσεις που συνδέονται με την εκταμίευση κερδών των Ελληνικών ομολόγων. Στο Eurogroup της Πέμπτης πρόκειται μάλιστα να ενεργοποιηθεί και η εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία για την πραγματική οικονομία;

Το ότι βγαίνουμε από το καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, δεν σημαίνει πως σταματά η παρακολούθηση της πορείας της Ελληνικής οικονομίας. Ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα της οποίας το δημόσιο χρέος είναι υπέρογκο. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2022 “θα κλείσει” με το χρέος να είναι περίπου στο 183% του ΑΕΠ.

Επομένως η χώρα μας θα συνεχίσει να ελέγχεται. Η κανονική εποπτεία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του δημόσιου χρέους, γεγονός που υπολογίζεται πώς θα επιτευχθεί το 2059.

H είδηση τερματισμού της ενισχυμένης εποπτείας, από μόνη της δίνει σήμα στην επενδυτική κοινότητα πως η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Πλέον ο έλεγχος θα είναι ακόμη χαλαρότερος και οι αξιολογήσεις της χώρας μας θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο.

Οι συχνές αξιολογήσεις δημιουργούσαν και συχνές διακυμάνσεις στην λήψη επενδυτικών αποφάσεων, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές περίμεναν κάθε τρίμηνο τα εκάστοτε πορίσματα των εκθέσεων.

Με τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας, αναμένουμε μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον άρα και νέες θέσεις απασχόλησης μακροπρόθεσμα, αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όσον αφορά το τι είδους μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόσουμε στην οικονομία μας.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί νωρίτερα καθώς μια χώρα όταν βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία δεν μπορεί να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Τα Ελληνικά ομόλογα, θα είναι πλέον επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς θα έχουν επαρκή πιστοληπτική ικανότητα και ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους θα είναι χαμηλός.

Back to top button