Ένα φιλόδοξο αλλά κι άκρως αμφιλεγόμενο σχέδιο τουριστικής «ανάπλασης» ξεδιπλώνει η αιγυπτιακή κυβέρνηση στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, προκαλώντας έντονο προβληματισμό, ιδίως μετά τη δικαστική απόφαση που εγείρει ερωτήματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ιστορικής Μονής.
Μονή Σινά : Η ορθοδοξία στο βωμό του κέρδους: Τι προβλέπει το σχέδιο «Μεγάλη Μεταμόρφωση»- Οικολογικά ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες και παραδοσιακά παζάρια για τους τουρίστες
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να αλλοιωθεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας του μοναστηριού, η ανησυχία είναι διάχυτη. Το όραμα της Αιγύπτου για τουριστική ανάπτυξη φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Μεγάλη Μεταμόρφωση» – ένας όρος που από μόνος του υποδηλώνει ριζικές αλλαγές, και όχι απαραίτητα προς την κατεύθυνση της διατήρησης της πνευματικότητας και της ιστορικής αυθεντικότητας του τόπου.
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης και το Όρος Σινά, με τη βαθιά θρησκευτική και πολιτιστική τους σημασία, φαίνεται να μετατρέπονται σταδιακά σε τουριστικά προϊόντα. Με βάση τις αναφορές των αιγυπτιακών μέσων, ολόκληρη η περιοχή πρόκειται να «ντυθεί» με ξενοδοχεία, σαλέ, εμπορικά καταστήματα, πλανητάριο και διαδρομές για καμήλες – μια εικόνα που περισσότερο παραπέμπει σε θεματικό πάρκο παρά σε τόπο ιερής περισυλλογής.
Το σχέδιο που ξεκίνησε το 2020, περιλαμβάνει την οικοδόμηση πολυτελών τουριστικών εγκαταστάσεων με δήθεν «οικολογικό» χαρακτήρα και «παραδοσιακή» αρχιτεκτονική – όροι που συχνά χρησιμοποιούνται για να καμουφλάρουν την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το σχέδιο φτάνει μέχρι τη δημιουργία νέων οικιστικών περιοχών, πολυάριθμων ξενοδοχειακών μονάδων και μια ολόκληρη εμπορική ζώνη.
Μονή Σινά : Η ορθοδοξία στο βωμό του κέρδους: Τι προβλέπει το σχέδιο «Μεγάλη Μεταμόρφωση»- Οικολογικά ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες και παραδοσιακά παζάρια για τους τουρίστες
Ακόμα και ο πλέον ιερός χώρος, η περιοχή Γουάντι αλ-Ντέιρ, δεν φαίνεται να εξαιρείται από αυτή την “τουριστική αναγέννηση”. Η ανέγερση ενός νέου κέντρου επισκεπτών, συνοδευόμενου από ένα πλανητάριο, θέτει εύλογα το ερώτημα κατά πόσο προάγεται η πνευματική εμπειρία ή αντ’ αυτού προσφέρεται ένα καλογυαλισμένο υπερθέαμα για τουρίστες.
Αν και υπάρχει πρόβλεψη για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας, τα ίδια τα μεγέθη και η φύση των παρεμβάσεων αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Πόσο πραγματικά μπορεί να διασωθεί η μοναδικότητα του χώρου όταν περιβάλλεται από τουριστική βιομηχανία;
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης δεν είναι αξιοθέατο, αλλά ζωντανός φορέας πνευματικής παράδοσης αιώνων. Ίσως, αντί για «Μεγάλη Μεταμόρφωση», θα ήταν πιο ειλικρινές να μιλάμε για μια Μεγάλη Απομάκρυνση από την αυθεντική ταυτότητα του τόπου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα