TOP ΝΕΑΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Μονή Σινά: «Βάση της συζήτησης με την Ελλάδα θα είναι από εδώ και πέρα η απόφαση του δικαστηρίου , με την οποία η ιδιοκτησία της Μονής περνάει στο Αιγυπτιακό Κράτος», δηλώνει το Κάιρο προς την Αθήνα – Τι νόημα λοιπόν έχει η αποστολή Ελληνικής αντιπροσωπείας και η έναρξη συνομιλιών τη Δευτέρα;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών Ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το Κάιρο για να διαπραγματευτεί με την Αιγυπτιακή πλευρά την τύχη της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός , το οποίο όμως το Ελληνικό ΥΠΕΞ αποσιωπά, είναι ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Αθήνα πως «η βάση των περαιτέρω συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών θα είναι απολύτως προσδιορισμένη από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης του Εφετείου της Ισμαηλίας , με την οποία περνάει στο Αιγυπτιακό Δημόσιο η ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής»!

Το ερώτημα που ανακύπτει, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι τι νόημα θα έχουν αυτές οι συνομιλίες , από τη στιγμή που η δήμευση όλης της περιουσίας , αλλά και των ιδίων εγκαταστάσεων της Ιεράς Μονής, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην σταδιακή εξαφάνιση του Ορθόδοξου Χριστιανικού Μοναχισμού και στη μετατροπή της Ιεράς Μονής σε ένα μνημεία μουσειακού χαρακτήρα, το οποίο θα είναι ανοικτό σε επισκέπτες με εισιτήριο, στο πλαίσιο μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, που ετοιμάζονται για την ευρύτερη περιοχή του Σινά;

Ένα πράγμα είναι απολύτως ξεκάθαρο: Αν δεν ανατραπεί η δικαστική απόφαση -και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με Προεδρικό Διάταγμα ή με ψήφισμα της Αιγυπτιακής Βουλής- δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα επιβίωσης και ύπαρξης στο εγγύτερο μέλλον της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά! Όλα τα άλλα είναι για να θολώνουν την εικόνα και για να χρυσώνουν το χάπι στους Ορθόδοξους Χριστιανούς, που βλέπουμε το παλιότερο μοναστήρι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστη, που έχει ιστορία 15 αιώνων, να καταστρέφεται με μία πονηρή και εγκληματική μεθόδευση.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι, και υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης του προσκυνηματικού χαρακτήρα της Μονής. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου που διέψευδε ότι οι μοναχοί εκδιώκονται.

Την ανάγκη να προστατευτεί με θεσμικό τρόπο η παλαιότερη χριστιανική Μονή στον κόσμο επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση της ελληνικής αποστολής με στελέχη της αιγυπτιακής πλευράς για την επεξεργασία συμφωνίας.

Στο Κάιρο αναμένονται στελέχη του ΥΠΕΞ, του υπουργείου Πολιτισμού, ο ΓΓ θρησκευμάτων και ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν χρειαστεί, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών.


Στόχος είναι να αναλυθεί για ποιον λόγο καθυστέρησαν οι Αιγύπτιοι να επικυρώσουν μια συμφωνία που, από ό,τι φαίνεται, υπήρχε από το 2014, με την οποία οι δύο πλευρές θα έκλειναν την εκκρεμότητα που υπήρχε με τις δικαστικές διεκδικήσεις εις βάρος της Μονής Σινά.

Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός: «Σήμερα μας λένε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα διαχειριζόμαστε»

64 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στην ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός. Σήμερα, στα 91 του χρόνια, με πόνο καρδιάς αγωνιά για την τύχη της Μονής.

«Μας λένε οι Αρχές και συγκεκριμένα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, πως ναι μεν τα έχετε για χρήση αλλά είναι δικά μας, η οποία πολύ αργά έμαθε ότι εμείς φυλάσσουμε με τη δική μας εργασία, τον δικό μας κόπο και από τα δικά μας έργα έναν θαυμάσιο θησαυρό από τον έκτο αιώνα μέχρι σήμερα, και σήμερα μας λένε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα διαχειριζόμαστε», ανέφερε.

Σύμφωνα με κύκλους, επιχειρείται η αλλοίωση του χαρακτήρα της Μονής ώστε να μετατραπεί σε κέντρο τουριστικής ανάπτυξης.

«Αν δεν υπάρχει η Μονή της Αγίας Αικατερίνης, το προσκύνημα, δεν υπάρχει τουριστική έλξη. Το 90% των επισκεπτών που πάνε στην Αγία Αικατερίνη είναι ένα είδος θρησκευτικού τουρισμού, όχι μουσειακού τουρισμού», δήλωσε ο Μιχάλης Γκρουνστέιν, αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button