ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μόνο οφέλη έχει τελικά: Το μέλι μειώνει σάκχαρο και χοληστερόλη – Ποιο είδος συνιστούν ερευνητές



Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων από τα ελεύθερα σάκχαρα, που υφίστανται στις γλυκαντικές ουσίες για την επεξεργασία ή παρασκευή τροφίμων, αλλά και φυσικά στο μέλι και τους χυμούς, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Αν και το μέλι συγκαταλέγεται στην συγκεκριμένη λίστα, ωστόσο, είναι υγιεινό, παρέχοντας ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας.

Χορηγούμενο

Μετά από σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτιώνει βασικές μετρήσεις για την καρδιομεταβολική υγεία, όπως τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, ειδικά εάν το μέλι είναι ωμό (ακατέργαστο) και προέρχεται από μία μόνο πηγή λουλουδιών.

Ειδικότερα, μείωσε την γλυκόζη αίματος νηστείας, την ολική και LDL («κακή» χοληστερόλη), τα τριγλυκερίδια, καθώς και έναν δείκτη λιπώδους ηπατικής νόσου. Παράλληλα, αύξησε την HDL («καλή» χοληστερόλη) και ορισμένους δείκτες φλεγμονής.

Χορηγούμενο

«Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι το μέλι αποτελείται από περίπου 80% ζάχαρη», σχολίασε ο ερευνητής Tauseef Khan. «Ωστόσο, το μέλι είναι επιπλέον μια σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία» πρόσθεσε.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αρχίσετε να τρώτε, εάν γενικώς αποφεύγετε τη ζάχαρη», σχολίασε ο Khan. «Το συμπέρασμα αφορά περισσότερο την αντικατάσταση: εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό, η αλλαγή αυτών των σακχάρων μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους».

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 18 ελεγχόμενες δοκιμές με την συμμετοχή πάνω από 1.100 εθελοντών στην ανάλυσή τους. Ο κοινός παρανομαστής των δοκιμών ήταν ότι το μέλι παρήγαγε σταθερά (είτε ουδέτερα, είτε ευεργετικά) οφέλη, ανάλογα με την επεξεργασία, την πηγή λουλουδιών και την ποσότητα.

Η μέση ημερήσια δόση μελιού στις δοκιμές ήταν 40 γραμμάρια, ή περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Η διάμεση διάρκεια της δοκιμής ήταν δύο μήνες. Το ακατέργαστο μέλι αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα ευεργετικό στις μελέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως και το μέλι από μονοανθικές πηγές (π.χ. μέλι ακακίας που προέρχεται από το άνθος του δέντρου Robinia).

Χορηγούμενο

Ο Khan ανέφερε ότι μειώνονται αισθητά τα οφέλη του μελιού σε περίπτωση θέρμανσης του, που απαιτείται για την παστερίωση του. Όπως συμβαίνει, βέβαια, και στην περίπτωση που ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι μέσα στο τσάι μας. Προκειμένου, λοιπόν, να διατηρηθούν οι ιδιότητες του μελιού, η ιδανική λύση είναι να το ρίχνουμε στο γιαούρτι μας, ή ως ντρέσινγκ στις σαλάτες.


Χορηγούμενο




Back to top button