COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μόνον στο europost.gr: Πόσο βαριά μπορεί να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι; Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα έχει ιικό φορτίο 1.200 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες και πως αντιμετωπίζεται;


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Η παραλλαγή Δέλτα είναι βέβαιο ότι «συμπεριφέρεται μοναδικά» και αυτό έχει σαστίσει διεθνώς όλα τα συστήματα ως προς την ραγδαία και τρομακτική διασπορά μεταξύ ανεμβολίαστων αλλά και εμβολιασμένων , μεταξύ νεότερων ηλικιών , ακόμη και παιδιών  και μεταξύ μεγάλου αριθμού ανοσοκατεσταλμένων που δεν κατάφεραν να χτίσουν ανοσία.

Το ερώτημα για το πόσο τελικά κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι από βαριά εξέλιξη της νόσου δεν έχει απαντηθεί πλήρως. Οι ενδείξεις πάντως δεν είναι, τόσο καθησυχαστικές , όπως έντονα συζητείται στις ΗΠΑ , εν αναμονή δημοσιεύσεων που έχει εξαγγείλει ότι θα γίνουν από το CDC όταν επανέφερε την χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και για εκείνους που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολίου.

5.914 άτομα στις ΗΠΑ , όπως καταγράφει το CDC, με τα πρώιμα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα,  έχουν αρρωστήσει σοβαρά με τον Covid ή πέθαναν παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί

Το CDC έχει εντοπίσει σοβαρές λοιμώξεις που απαιτούν νοσηλεία και θανάτους μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη την πλήρη εικόνα των πρωτοπορρικών, όπως ονομάζονται λοιμώξεων, για τις οποίες το europost.gr έχει κρούσει τον κώδωνα από τα πρώτα κρούσματα της ΔΦ που καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός δεν μολύνει εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους και ίσως εξελίσσεται στο σώμα τους υπό την πίεση ενός εμβολιασμένου ανοσοποιητικού συστήματος– ένα σενάριο που είναι απίθανο, αλλά που θα μπορούσε, θεωρητικά, να δημιουργήσει νέες ανθεκτικές στο εμβόλιο παραλλαγές, έγραψε σε σχετικό άρθρο του το CNN.

Το ιικό φορτίο επι 1200!

΄Όπως δημοσίευσε την Τετάρτη το περιοδικό Nature, ομάδα Κινέζων λοιμωξιολόγων συνέκρινε σε ειδική μελέτη  το ιικό φορτίο ατόμων που είχαν μολυνθεί με Δ,  συγκριτικά με άτομα που είχαν μολυνθεί με το πρόγονο στέλεχος της Γιουχάν.  Είναι ενδιαφέρον ότι ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άτομα με την παραλλαγή Δέλτα τέσσερις ημέρες μετά την έκθεσή τους σε μόλυνση , σε αντιδιαστολή με  με τον μέσο όρο έξι ημερών επώασης στα άτομα που μολύνονταν με το  αρχικό στέλεχος, υποδηλώνοντας ότι η Δέλτα αναπαράγεται πολύ πιο γρήγορα. Τα άτομα που είχαν μολυνθεί με Δέλτα είχαν επίσης ιικό φορτίο έως 1.260 φορές υψηλότερο από ό, τι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος.

Αυτός ο συνδυασμός μεγάλου αριθμού σωματιδίων ιού και σύντομης περιόδου επώασης εξηγεί την αυξημένη μεταδοτικότητα της Δ, λένε οι επιστήμονες.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετά το εμβόλιο για βαριά μόλυνση με Δ

Στις ΗΠΑ, πολλοί είναι οι ειδικοί επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα για ενδελεχή και πολύ στενότερη παρακολούθηση της συμπεριφοράς της Δ , ώστε να γνωρίζουμε που ακριβώς απειλεί να μας οδηγήσει η επιδημία .

“Νομίζω ότι είναι σημαντικό να παρακολουθούμε συστηματικότερα τις συμπτωματικές επιπλοκές, να παρακολουθούμε νοσηλείες και θανάτους – ώστε να γνωρίζουμε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτών των συμπτωματικών  πρωτοποριακών  λοιμώξεων », δήλωσε ο Ντέιβιντ Χόλτγκρεϊβ, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ Tom Frieden, πρώην διευθυντής του CDC, και νυν  Διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης υγείας Resolve to Save Lives, δήλωσε ότι «είναι σημαντικές οι ειδικές μελέτες που πραγματοποιούνται για τις πρωτοποριακές λοιμώξεις ώστε να προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε κάθε σοβαρή ασθένεια Covid μετά τον εμβολιασμό », και εξήγησε ότι

“αυτό θα μας δώσει πολύ καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από το Covid μετά τον εμβολιασμό.

Στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη για αύξηση της δοσολογίας του εμβολίου σε  ορισμένες ομάδες,” πρόσθεσε.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button