ΔΗΜΟΦΙΛΗΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μουσακάς λαχανικών: Η εκδοχή για light συνταγή, χωρίς έκπτωση στη γεύση

Advertisement

Ο μουσακάς λαχανικών είναι μια πιο υγιεινή αλλά εξίσου απολαυστική εκδοχή του παραδοσιακού μουσακά. Αντικαθιστούμε τον κιμά με μια πλούσια στρώση λαχανικών, που χαρίζουν γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Ο μουσακάς λαχανικών είναι ιδανικός για χορτοφάγους, αλλά και για όσους θέλουν ένα ελαφρύτερο γεύμα χωρίς να στερηθούν τη νοστιμιά!

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Μερίδες: 6

Μουσακάς λαχανικών – Υλικά

Για τις στρώσεις λαχανικών:

  • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 400 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι γλυκού βασιλικό
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 500 ml γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 100 γρ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)

Εκτέλεση:

Προετοιμασία λαχανικών:

Advertisement
  • Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε νερό για 15 λεπτά να ξεπικρίσουν.
  • Ψήνουμε τις φέτες μελιτζάνας, κολοκυθιού και πατάτας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Σάλτσα λαχανικών:

  • Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ρίγανη, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μπεσαμέλ:

  • Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί.

Συναρμολόγηση του μουσακά

  • Σε ένα πυρέξ, στρώνουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τη σάλτσα λαχανικών.
  • Ρίχνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ και ψήνουμε στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Tips:

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μπεσαμέλ με πουρέ κουνουπιδιού για ακόμα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
  • Αν θέλετε περισσότερη γεύση, προσθέστε μανιτάρια στη σάλτσα.
  • Σερβίρεται ζεστό, αλλά είναι εξίσου νόστιμο και την επόμενη μέρα!

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button