COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπαμπάτσικα σμυρνέικα σουτζουκάκια, όπως ακριβώς μου τα έμαθε η γιαγιά από τη Σμύρνη




Μπαμπάτσικα σμυρνέικα σουτζουκάκια: Η λέξη σουτζούκ (sucuk ) στα τουρκικά σημαίνει λουκάνικο, συνεπώς σουτζουκάκι είναι το μικρό λουκάνικο. Ονομάστηκε έτσι από το μακρόστενο οβάλ σχήμα, ενώ η συνταγή έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική / Τουρκική και την ελληνική κουζίνα. Οι Έλληνες παράλλαξαν τη συνταγή με το να αφαιρέσουν το ιστό του εντέρου με το οποίο ήταν τυλιγμένο το μίγμα που αποτελούσε το σουτζουκάκι[2][3]. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό και πέρασε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.

 

Χορηγούμενο

Μπαμπάτσικα σμυρνέικα σουτζουκάκια, όπως ακριβώς μου τα έμαθε η γιαγιά από τη Σμύρνη

 

Υλικά
Μερίδες: 4
1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, φρεσκοτριμμένο
60 ml λευκό κρασί, ξηρό
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
80 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο αλεύρι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
1/8 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
80 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Χορηγούμενο

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα σμυρναίικα σουτζουκάκια ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ καλά τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το αυγό, το κύμινο, το κρασί, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα αφράτο μείγμα.
Πλάθουμε το μείγμα σε σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.
Σάλτσα
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα ντοματάκια με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και, μόλις το υγρό πάρει μία βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο σκεύος, για περίπου 5-6 λεπτά.
Σουτζουκάκια
Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.



Back to top button