ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπαμπάτσικη τυρόπιτα με πλούσια γέμιση από 4 τυριά



Η τυρόπιτα, λιτό φαγητό, με ή χωρίς φύλλο ζύμης και άλλα υλικά, ψημένη στον φούρνο, στη γάστρα ή στο τηγάνι, με ποικίλες ονομασίες και μορφές, είναι από τα είδη εκείνα της παραδοσιακής διατροφής που επιβίωσαν στο διαιτολόγιο των περισσότερων περιοχών, αλλά και των αστικών κέντρων. Διαχρονικά, και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη πρόχειρης αλλά και κύριας διατροφής.

 

Χορηγούμενο

Μπαμπάτσικη τυρόπιτα με πλούσια γέμιση από 4 τυριά

Συστατικά

Χορηγούμενο

γραμμάρια (γρ.)
TIP
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Μπαμπάτσικη τυρόπιτα με πλούσια γέμιση από 4 τυριά

 

450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
500 γρ. γάλα πλήρες
50 γρ. σιμιγδάλι
200 γρ. κασέρι, τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
200 γρ. φέτα
200 γρ. blue cheese
3 αυγά, μεσαία
50 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι

Χορηγούμενο

Μπαμπάτσικη τυρόπιτα με πλούσια γέμιση από 4 τυριά

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIP
Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Χορηγούμενο

Ας μαγειρέψουμε…
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, το σιμιγδάλι και αλάτι, και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το σιμιγδάλι και να πήξει το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τη γραβιέρα σε πολύ μικρά κυβάκια και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα και το blue cheese, τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στη μισή μεριά του ταψιού κάνοντας πτυχώσεις και αφήνοντας αρκετό να εξέχει από το ταψί.
Τοποθετούμε ακόμα ένα φύλλο με τον ίδιο τρόπο στο κέντρο και ακόμη ένα στην άλλη μεριά του ταψιού.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο προσέχοντας να μην ακουμπάει το πινέλο στα φύλλα.
Τοποθετούμε ακόμα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο ραντίζοντας ξανά με ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε το γείσο.
Χαράζουμε σε 8 τρίγωνα κομμάτια.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στην πάνω σχάρα για 1 ώρα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.






Back to top button