COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπένι Στάινμετζ: Ποιός είναι ο Γάλλο-Ισραηλινός επιχειρηματίας, που από την καταδίκη για διαφθορά βρέθηκε με το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας;

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times φέρνει στο φως πώς έγινε η πώληση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Ιταλίας στην εταιρεία GOI Energy με έδρα την Κύπρο με το οποίο έχει δεσμούς ο καταδικασμένος για διαφθορά Γάλλο-Ισραηλινός επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ. Η εφημερίδα εμπλέκει στο ρεπορτάζ της την Αλεξία Μπακογιάννη, ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι αναφέρεται στο δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αλεξία Μπακογιάννη “κατέχει μετοχές στην εταιρεία GOI Energy με έδρα την Κύπρο στην οποία για κάποιο διάστημα υπήρξε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου”, ενώ αναφέρεται επίσης ότι βοήθησε τον Στάινμετζ “στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας όταν εκείνος προσπαθούσε να ακυρώσει την έκδοσή του στη Ρουμανία” και ότι “το 4% [της GOI Energy] είναι χωρισμένο ανάμεσα στην Completicos Holdings, στην οποία μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και τον Ιτζίκ Γκουρ, από το Ισραήλ”.

Στο βρετανικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι “οι δεσμοί μεταξύ του Γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη της επενδυτικής εταιρείας εμπορευμάτων (commodity trader) Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό”.

Ο Στάινμετζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά σε Ελβετία και Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 με σκοπό να συζητήσει με δικηγόρους και συμβουλούς την προσφορά των 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν γνώση των συναντήσεων αυτών.

Συγκεκριμένα για την κυρία Μπακογιάννη αναφέρεται: “Ο Στάινμετζ συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, σύμφωνα με τρεις από τις πηγές. Είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας ήταν επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας”.

H Μπακογιάννη βοήθησε επίσης τον Στάινμετζ στην Κύπρο ως σύμβουλός επικοινωνίας του όταν αγωνιζόταν για την έκδοση στη Ρουμανία, σύμφωνα με δηλώσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία. Η GOI Energy είπε ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις του Στάινμετζ στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 “πρέπει να παραπεμφθούν στον κ. Στάινμετζ”, προσθέτοντας ότι ο Στάινμετζ”δεν εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο την GOI Energy”.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρωταρχικός στόχος της Ρώμης ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν κρυφά Ρώσοι επενδυτές.

Η GOI Energy ανέφερε στους FT ότι “η Μπακογιάννη, ο Μπομπρόφ και ο Γκουρ ήταν “όλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες”… με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο πελατών και συνεργατών”.

Εκπρόσωπος του Στάινμετζ στο Ισραήλ όταν ρωτήθηκε για την κυρία Μπακογιάννη, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η Κύπρος κατά της έκδοσής του στη Ρουμανία

Προ δύο εβδομάδων, στις 3 Νοεμβρίου, το Εφετείο της Κύπρου απεφάνθη κατά της έκδοσης του Ισραηλινού μεγιστάνα ορυχείων Μπένι Στάινμετζ στη Ρουμανία, ανατρέποντας απόφαση κατώτερου δικαστηρίου στις 11 Οκτωβρίου.

Ο Στάινμετζ συνελήφθη στην Κύπρο στα τέλη Αυγούστου μετά από εκκρεμές ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου είχε καταδικαστεί το 2020 για υπόθεση που αφορά απάτη με ακίνητα. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και διέταξε την άμεση αποφυλάκιση του Στάινμετζ.

Ο Στάινμετζ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που χρονολογείται πριν από αρκετά χρόνια και σχετίζεται με τη συμμετοχή του σε μια ομάδα που φέρεται ότι προσπάθησε παράνομα να εξασφαλίσει δικαιώματα ακινήτων και οικοπέδων στη Ρουμανία. Ο Στάινμετζ λέει ότι η αγωγή εναντίον του στη Ρουμανία έχει πολιτικά κίνητρα και ότι στη χώρα αυτή θα στερηθεί το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

Το ρουμανικό ένταλμα έχει επίσης απορριφθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Για την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, ο Στέινμετζ είχε κάνει δήλωση. “Ένα άλλο δικαστήριο ενός ευρωπαϊκού κράτους στέλνει μια ηχηρή απάντηση σε όσους παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποτιμούν κατάφωρα κάθε έννοια του κράτους δικαίου. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ επιτέλους να επιστρέψω στη χώρα μου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το Ισραήλ,” αναφερόταν στη δήλωση του Στέινμετζ που είχε διανεμηθεί από εκπρόσωπό του.

Back to top button