COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί να κολλήσει κανείς Covid δύο φορές σε ένα μήνα; Πόσο σύντομα μπορείτε να επαναμολυνθείτε με κορωνοϊό και πόσο πιο επικίνδυνη είναι η Omicron για επαναμόλυνση;

Της Μαρίας Παπαναγιώτου*

Περισσότερα από ένα θετικά τεστ για οποιαδήποτε παραλλαγή του Covid-19 μέσα σε μια χρονική περίοδο 90 ημερών θεωρούνταν μέρος της ίδιας μόλυνσης σύμφωνα με ό,τι μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό επιστημονικά σε σχέση με την μόλυνση του κορωνοιου.

Το τελευταίο «άνοιγμα», όμως ,της ενημέρωσης της Ελλάδας σ ένα φαινόμενο για το οποίο δεν είχαμε μέχρι τώρα δεδομένα και αριθμούς από τις επίσημες αρχές, δηλαδή τις επαναμολύνσεις, αφήνει πολλά ερωτήματα στον κάθε πολίτη. Και βέβαια για πρώτη φορά δημιουργεί την ανησυχία στον καθένα, μήπως κι αν μολύνθηκε, ξαναμολυνθεί.   Τι σημαίνει λοιπόν αυτό?

Μπορεί να μολυνθεί και να ξαναμολυνθεί κανείς? Πληροφορίες από το μέτωπο των γιατρών που αντιμετωπίζουν ασθενείς στα ιατρεία τους αλλά και στα νοσοκομεία, μιλούν για φαινόμενα πολιτών που έχουν μολυνθεί ακόμη και τέσσερις φορές. Κι αυτό, οι περισσότεροι Έλληνες γιατροί αναφέρουν, γιατί οι ασθενείς θεωρούν ότι μια και επιβίωσαν  μετά την πρώτη μόλυνση δεν κινδυνεύουν να  μολυνθούν επιπλέον.

Παράλληλα η πολιτεία δεν θεώρησε σημαντικό να κρούσει τον κώδωνα εγκαίρως, παρά μόνον αναδρομικά, την προηγουμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε συγκεντρωτικά δεδομένα για 118.000 επαναμολύνσεις από την αρχή της πανδημίας. Έκτοτε περισσότερες από 1000 επαναμολύνσεις αναφέρονται στον κατάλογο των ημερησίων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

Μόνο το europost .gr είχε θέσει το θέμα από τον προηγούμενο Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο των επαναμολύνσεων από τις διάφορες παραλλαγές και μεταλλάξεις του ιού, είχε αρχίσει να απασχολεί σοβαρά τις Αρχές Δημόσιας Υγείας διεθνώς.

Όπως αποδείχθηκε, η φυσική ανοσία, δηλαδή η ανοσία που κανείς αποκτά από προηγουμένη μόλυνση, εκπίπτει με την πάροδο των μηνών, όπως συμβαίνει και με την εμβολιαστική κάλυψη που παρέχουν οι δόσεις του εμβολίου.

Όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά μέχρι σήμερα, καθώς στο γενικό πληθυσμό των χωρών, θεωρείτο λίγο πολύ φυσικό να μολυνθεί κανείς με διαφορετικά στελέχη του πανδημικού ιού.

Η έλευση της Ομικρον, όμως  μεγιστοποίησε το φαινόμενο των επαναμολύνσεων.

Έχει αποδειχθεί από την πρακτική εμπειρία των χωρών των τελευταίων μηνών ότι συνήθως προκαλεί λιγότερο σοβαρές ασθένειες, αλλά συνεπάγεται επίσης αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης .

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Imperial College του Λονδίνου τον Δεκέμβριο έδειξε ότι η Omicron έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μολύνει εκ νέου τους ανθρώπους από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή Delta.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δημοσίευσε τον Δεκέμβριο έρευνα που έδειξε ότι περίπου ένας στους 10 ανθρώπους με την παραλλαγή Omicron στην Αγγλία είχε προηγουμένως προσβληθεί από Covid-19.

Και μια πιο πρόσφατη μελέτη Imperial έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί με Omicron είχαν μολυνθεί προηγουμένως με διαφορετικό στέλεχος.

Μια μελέτη όλων των περιπτώσεων Covid που επιβεβαιώθηκαν με PCR στην Αγγλία μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που είχαν ήδη προσβληθεί από τον κορωνοϊό είχαν μόνο περίπου 19 τοις εκατό προστασία έναντι της Omicron.

Αυτό ανέδειξε την σημασία ου ενισχυτικού εμβόλου, το οποίο θεωρείται ότι παρέχει προστασία περίπου 55 έως 80 τοις εκατό έναντι των συμπτωματικών περιστατικών Ομικρον .

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι είναι πολύ πιθανό να κολλήσει κανείς Covid δύο φορές και ότι το Omicron το κάνει πιο πιθανό.

Τώρα η παγκόσμια ανησυχία εστιάζεται στο κατά ποσόν μπορεί η Όμικρον να μολύνει με τα δυο ή και τρία διαφορετικά της στελέχη το ίδιο άτομο ξανά και ξανά. Αν βγεί κανέις  θετικός λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη θετική εξέταση, είναι πιο πιθανό αυτό να προέρχεται   από τα υπολειμματικά αποτελέσματα της αρχικής μόλυνσης, όπως έχουν διευκρινήσει οι ειδικοί από την αρχή της εμφάνισης του φαινομένου των επαναμολύνσεων.

Αλλά πόσο γρήγορα μπορείτε να μολυνθεί κανέις με Ομικρον και πάλι Ομικρον, εκ νέου?

Είναι δυνατόν να μολυνθεί κανείς με Omicron δύο φορές;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία στην διεθνή κλινική εμπειρία για να απαντηθεί το ερώτημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι φορείς δημόσιας υγείας, (προφανώς και ο ΕΟΔΥ) ορίζουν την επαναμόλυνση ως δύο θετικά αποτελέσματα δοκιμών για το ίδιο άτομο με διαφορά 90 ή περισσότερων ημερών μεταξύ τους.

Τα υπολειμματικά σημάδια της λοίμωξης από Covid μπορεί να εμφανιστούν για έως και τρεις μήνες σε μια εξέταση PCR.  Το συμβούλιο Ασφάλειας της Υγείας της Αγγλίας έχει απαντήσει, ωστόσο,   ότι είναι σίγουρα «σίγουρα δυνατό» να μολυνθεί κανείς  με Omicron περισσότερες από μία φορές, αλλά ότι οι μελέτες στο ΗΒ δεν έχουν ακόμη εξετάσει πόσο πιθανό είναι αυτό.

Ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security στις ΗΠΑ, συμφώνησε: «Δεν είναι σαφές, σε αυτό το σημείο, ποιο επίπεδο ανοσίας εμφανίζεται μετά από μια λοίμωξη Omicron. Υποψιάζομαι ότι με την πάροδο του χρόνου, ναι, πιθανότατα μπορεί να μολυνθείτε ξανά. Αλλά δεν έχουμε ακόμη αυτά τα δεδομένα, επειδή η Omicron κυκλοφορεί διεθνώς μόνο από τον προηγούμενο Νοέμβριο».

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button