ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν τα τυριά να θεωρηθούν “ολόκληρες τροφές”;

Advertisement

Σε συνεργασία με τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr).

Όταν σκεφτόμαστε ολόκληρα τρόφιμα, συχνά έρχονται στο μυαλό φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί και μη επεξεργασμένα κρέατα και γενικώς τροφές. Τι γίνεται όμως με το τυρί; Το τυρί θεωρείται πλήρες τρόφιμο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τόσο απλή. Ας δούμε τον ρόλο του σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα βασικά του τυριού

Το τυρί είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται με την πήξη των πρωτεϊνών του γάλακτος και τον διαχωρισμό του τυροπήγματος από τον ορό γάλακτος. Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, υφών και μορφών, καθιστώντας το ένα ευέλικτο συστατικό σε πολλές συνταγές και πιάτα σε όλο τον κόσμο. Το τυρί είναι γνωστό για την πλούσια γεύση του και την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που του έχει κερδίσει μια θέση σε πολλά πιάτα, από σάντουιτς μέχρι πίτσες και γκουρμέ πιατέλες τυριών.

Advertisement

Τα κριτήρια των ολόκληρων τροφίμων

Τα ολόκληρα τρόφιμα ορίζονται συνήθως ως τρόφιμα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση, με ελάχιστη επεξεργασία. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια σειρά από απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά χωρίς την προσθήκη τεχνητών συστατικών ή συντηρητικών. Ταιριάζει το τυρί σε αυτόν τον ορισμό;

Τυρί: Η γκρίζα περιοχή

Το τυρί πέφτει σε μια γκρίζα περιοχή για το αν πρέπει να θεωρηθεί ως πλήρες τρόφιμο. Να γιατί:

1. Ελάχιστη επεξεργασία: Ενώ το τυρί υφίσταται πολλά στάδια στην παραγωγή του, είναι λιγότερο επεξεργασμένο από πολλά άλλα τρόφιμα. Ξεκινά με το γάλα, το οποίο πήζει και ζυμώνεται, συχνά με την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών και ενζύμων. Το τυρόπηγμα στη συνέχεια διαχωρίζεται και το τυρί τυπικά παλαιώνεται για να αναπτύξει τις γεύσεις του.

Advertisement

2. Θρεπτική Πυκνότητα: Το τυρί είναι αναμφισβήτητα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, ασβεστίου, φωσφόρου και απαραίτητων βιταμινών όπως η Β12 και η ριβοφλαβίνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, τον μεταβολισμό και τη γενική ευεξία.


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button