COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

‘Μπουρλότο’ στα Ελληνοτουρκικά από τον Ερντογάν: Επιχειρεί να καταλάβει το μισό Αιγαίο! Θέμα χρόνου η επόμενη κρίση σε βάρος του Ελληνισμού!

Τη στιγμή που η λιτότητα στη Τουρκία έχει «παγώσει» τα εξοπλιστικά προγράμματα, την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει, ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί την προκλητική του στάση στα Ελληνοτουρκικά θέματα.

Παρότι η οικονομία της γειτονικής χώρας κατρακυλάει μέρα με την μέρα, λίγους μόνο μήνες πριν από τις εκλογές, ο Ερντογάν συνεχίζει τα παιχνίδια του στο Αιγαίο, το οποίο και έχει καταφέρει να δεσμεύσει κατά το ήμισυ.

Η Τουρκία έχει πετύχει την παρατεταμένη κατάληψη του μισού Αιγαίου μέσω παράνομων NAVTEX που εκδίδει συχνά πυκνά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα 10ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, με την Ελληνική Κυβέρνηση να παραμένει αδρανής στα τερτίπια του Τούρκου προέδρου.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να αναζητούν συμμάχους στο μέτωπο με την Τουρκία, όμως τα γεγονότα αποδεικνύουν πως η γειτονική χώρα έστω και με μια οικονομία που οδεύει προς τον πάτο, έχει καταφέρει τη δεδομένη στιγμή να έχει τον πρώτο λόγο στο μισό Αιγαίο πέλαγος.

Απόδειξη αυτού, αποτελούν οι δύο ασκήσεις που οργανώνει ταυτόχρονα η Τουρκία στο Αιγαίο και για τις οποίες ζήτησε από την Ελλάδα να εκδώσει αγγελίες για την εκτέλεση τουρκικών συνδυασμένων επιχειρήσεων (ASFAO) και συνδυασμένων επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), και περιβάλλοντος, στο Κεντρικό Αιγαίο, από 12 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Φυσικά, η Αθήνα δεν εξέδωσε ποτέ αυτές τις αγγελίες όμως αυτό δεν εμπόδισε τους Τούρκους να κινηθούν παράνομα, κατηγορώντας ταυτόχρονα την χώρα μας πως δεν συνεργάζεται.

Μάλιστα, η επιλογή της περιοχής που αποφάσισε να δεσμεύσει ο Ερνογάν, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς καταλαμβάνει Ελληνική κυριαρχία σε Σκύρο, Ψαρά, Καλόγηροι, Αντίψαρα, γεγονός που εξαφανίζει την κυριαρχία της χώρας μας στα 10ν.μ. του Εθνικού Εναερίου Χώρου.

Έτσι, η Άγκυρα εξαφανίζει τα 10ν.μ. του Εθνικού Εναερίου Χώρου και πλέον μιλάει ξεκάθαρα μόνο για 6ν.μ. χωρικών υδάτων και Εθνικού Εναερίου Χώρου.

Αυτό που όμως προβληματίζει περισσότερο, είναι η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν βγαίνει ανοιχτά σε κόντρα με τον Ερντογάν για την παραβίαση του συνόλου του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ και επιτρέπει στην Τουρκία να συνεχίζει να παίζει με την κυριαρχία της χώρα μας και να βάζει «φωτιά» στα Ελληνοτουρκικά.

Η επόμενη κρίση σε βάρος του Ελληνισμού

Ο Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής πανεπιστημίου και υφυπουργός Εξωτερικών σε κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή έχει επανειλημμένα εκφραστεί για τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η Τουρκία για τη χώρα μας.

Τώρα, ο Γιάννης Βαληνάκης προειδοποιεί ότι η κρίση στην Τουρκία είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας και εξηγεί τους λόγους. Παράλληλα αποκαλύπτει την πολιτική και την τακτική του Ερντογάν, τη στάση που αναμένεται να τηρήσουν οι σύμμαχοι ή αν προτιμάτε δήθεν σύμμαχοί μας και τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης.

Α. Τι σημαίνει η κρίση στην Τουρκία
Η Τουρκία περνάει μια τριπλή κρίση: οικονομική, αυταρχισμού, και στις σχέσεις της με τη Δύση. Σύμφωνα με πανάρχαια συνταγή η εσωτερική κρίση συχνά εξάγεται με επιθετικότητα απέναντι στους γείτονες.

1. Ως προς την οικονομία της είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολλοί σπεύδουν και θα σπεύσουν να την ενισχύσουν (τελευταία παραδείγματα: εταίροι όπως η Ισπανία και «σύμμαχοι» όπως τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία). Μεταξύ πολλών άλλων η φθηνή λίρα συνιστά κίνδυνο για τον ελληνικό τουρισμό το 2022.

2. Ως προς την αυταρχική της διακυβέρνηση από το σύστημα Ερντογάν, ο Πρόεδρός της είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει» εκλογικά. Η Τουρκία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν δυτική δημοκρατία και ο Ερντογάν θα κάνει κυριολεκτικά τα πάντα για να μην χάσει τις εκλογές.Δεν πρέπει να τον ξεγράφουμε πρόωρα, ούτε να προεξοφλούμε ότι η οψέποτε διάδοχη κατάσταση θα είναι καλύτερος γείτονας.

3. Ως προς τον «απομονωμένο» Ερντογάν, εθελοτυφλούμε. Διεθνώς η Τουρκία είναι στρατιωτικά και διπλωματικά πολύ ισχυρότερη (σε σχέση με πριν από π.χ. 10 χρόνια). Κι αν οι σχέσεις της με τμήμα (ΗΠΑ, Γαλλία) της Δύσης είναι χειρότερες, α) αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν (ακόμη;) αποδεχθεί τη φιλοδοξία της να είναι μια αυτόνομη Μεγάλη Δύναμη και β) η κριτική που δέχεται είναι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αυταρχική της διακυβέρνηση και την επιλεκτική της σύμπλευση με τη Ρωσία, κι όχι (όπως θα έπρεπε όμως να επιδιώκουμε!) την επιθετικότητά της κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Β. Η επόμενη κρίση με Ελλάδα και Κύπρο είναι θέμα χρόνου
Το σύστημα Ερντογάν προετοιμάζει μεθοδικά την επόμενη κρίση σε βάρος του Ελληνισμού:
1. Στήνει το διεθνές και εσωτερικό σκηνικό με το νέο αφήγημα δικαιολόγησης της επόμενης φάσης επιθετικότητάς της: μια «διεθνής ιμπεριαλιστική συνωμοσία κατά της νέας και ισχυρής Τουρκίας» και μια «αδύναμη Ελλάδα που ενθαρρύνεται σε αυθάδη επιθετικότητα και εξοπλίζεται κατά της Τουρκίας»

2. Όπως σε κάθε Ελληνοτουρκική κρίση θα εγκλωβίσει με «έξυπνες» προκλήσεις την Ελλάδα στο δίλημμα «απαντώ και η κρίση κλιμακώνεται» ή υποχωρώ διακριτικά επικαλούμενος τις (υποτονικές) διεθνείς καταγγελίες της Τουρκίας (που όμως δεν την πτοούν).
3. Θέλει να επωφεληθεί του μεσοδιαστήματος μέχρι να υλοποιηθεί το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμά μας και άρα ο χρόνος την πιέζει.
4. Αποδυναμώνει μεθοδικά (με την Αθήνα να έχει χάσει ευκαιρίες και τώρα να εκπλήσσεται) τις ελληνικές «συμμαχίες» (Εμιράτα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία πολιορκούνται στενά —όχι χωρίς ανταπόκριση—με επιθέσεις φιλίας και τουρκικά «δώρα»). Η Δύση εξάλλου θα παλέψει πολύ για να κρατήσει την Τουρκία κοντά της αναγνωρίζοντας προοδευτικά και την αυτονομία της Άγκυρας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Επειδή η σημερινή κατάσταση και η δυτική δυσαρέσκεια με την Τουρκία δεν θα διαρκέσουν για πολύ και περνούν ουσιαστικά ανεκμετάλλευτες για εμάς, η «επόμενη μέρα» στην Τουρκία απαιτεί να αξιοποιήσουμε, χθες, και με «διακριτικά έξυπνες» κινήσεις, τις ευκαιρίες. Η όποια διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία θα πανηγυριστεί πιθανότατα στη Δύση σαν την «επιστροφή του ασώτου» και θα κληθούμε να θυσιάσουμε εμείς τον «μόσχο τον σιτευτό»!

 

Back to top button