COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

‘Μπουρλότο’ από τον Ερντογάν εν όψει της 20ης Ιουλίου: Απειλεί με προσάρτηση κατεχομένων με προκλήσεις σε Θράκη, Ιόνιο και ΑΟΖ!


Αναζωπύρωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τέσσερα μέτωπα, λίγες ημέρες πριν την μετάβαση του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα (ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής στην Κύπρο), επιδιώκει η Άγκυρα όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τέσσερις προκλητικές κινήσεις της επάνω στην σκακιέρα τα τελευταία 24ωρα.

Κινήσεις για τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αντέδρασε ιδιαιτέρως στην προσπάθειά της να διαφυλάξει το… ήσυχο καλοκαίρι.

Η πρώτη κίνηση, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ήταν οι τρεις άδειες που έλαβε η κρατική τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες υδρογονανθράκων «εντός τουρκικών χωρικών υδάτων» όπως υποστηρίζουν.

Δεδομένου όμως ότι οι περιοχές που δημοσιεύονται στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι πλησίον των κατεχομένων, πέριξ της Κυπριακής ΑΟΖ -όπως ορίζεται από τον Χαρτη της Σεβίλλης- έχει σημάνει συναγερμός.

Η δεύτερη κίνηση ήταν η υποκίνηση συγκέντρωσης 600 ακραίων μουσουλμάνων στην Ξάνθη με θέμα την απόφαση της απόρριψης της αναγνώρισης της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» από το Εφετείο Θράκης. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης αυτής όπως προκύπτει και από την φωτογραφία που δημοσιεύουμε από την σελίδα Xanthinews.gr υπήρχαν μουσουλμάνοι οι οποίοι δεν έκρυψαν το ποιοι υποκινούν τις κινητοποιήσεις τους. Ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων μέσα σε ελληνικό έδαφος είναι εξοργιστική πρόκληση και στιγματίζει αρνητικά κάποιον που θέλει να θεωρείται Έλληνας πολίτης.

Η τρίτη κίνηση των Τούρκων ήταν η αποστολή τουρκικών αλιευτικών έξω από το λιμάνι στο Καψάλι των Κυθήρων προκειμένου να αμφισβητηθεί εμπράκτως η Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε από το Κytheranews.Gr είναι επίσης εξόχως αποκαλυπτικές. Λεηλάτησαν τον ελληνικό ενάλιο πλούτο ανενόχλητα.

Η τέταρτη κίνηση των Τούρκων – το αποκορύφωμα- ήταν η επίθεση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου για την αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών και για τους εξοπλισμούς . «Πάρτε τον στρατό σας από τα νησιά» διέταξε ο Ακάρ, ο οποίος ενοχλημένος από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου στο Συνέδριο του Economist δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει πάθος για εξοπλισμούς, ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό ότι πρόκειται για μια καθαρή φαντασία και μια μάταιη προσπάθεια, μακριά από τα μαθηματικά, και ότι η μεγαλύτερη ζημιά θα είναι για τον ελληνικό λαό».

Ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για «προβοκάτσιες, προκλήσεις, παράνομες ενέργειες» και απείλησε ότι η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στη Γαλάζια Πατρίδα της».

Ο Ακάρ στοχοποίησε τα Ελληνικά νησιά και ανέφερε πως «η Ελλάδα με στόχο την πρόκληση κάνει διάφορες ασκήσεις, παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει απαιτήσεις που δεν έχουν καμία λογική ούτε νομική βάση και έτσι αυξάνει την ένταση. Οι όροι των Συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων είναι ξεκάθαροι. Εναντίον ποιού εξοπλίζονται τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Η Ελλάδα με παράνομες ενέργειες και απάνθρωπες ενέργειες συνεχίζει να σπρώχνει πίσω τα γυναικόπαιδα στο Αιγαίο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει μανία με τους εξοπλισμούς. Όμως αυτή η προσπάθεια είναι μάταια, δεν έχει σχέση με την μαθηματική λογική και είναι όνειρο, και τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός. Επίσης πρέπει να τονίσω πως τα τρίτα μέρη δεν είναι αυτά που θα λύσουν τα προβλήματα μας με την Ελλάδα. Γι᾽ αυτό η Ελλάδα τα προβλήματα της με την Τουρκία δεν πρέπει να τα κάνει Ευρωτουρκικά, Αμερικανοτουρκικά και μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι ούτε ηθικό και ούτε νόμιμο».

Kατέληξε, πως «εμείς πιστεύουμε με ειλικρίνεια πως τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο πρέπει να λυθούν με διάλογο και προσπαθούμε γι᾽ αυτό. Γνωρίζουμε πως έχουμε δίκιο από νομική και ιστορική άποψη και γι’ αυτό είμαστε άνετοι. Η ισχύς μας προκύπτει από αυτό το δίκαιο. Οι Έλληνες γείτονες μας πρέπει να τερματίσουν την επεκτατική λογική. Να σταματήσουν τις προκλητικές και ανένδοτες δηλώσεις και ενέργειες. Ξεκαθαρίζουμε πως εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και στα δικαιώματα κανενός. Όμως είμαστε επίμονοι, αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, την Παρασκευή, δήλωσε πως: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιλαμβάνεται τώρα. Οι ΗΠΑ εκτιμώ ότι έχουν ήδη αντιληφθεί», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» τονίζοντας ότι «υπάρχει όριο στις εθνικές φιλοδοξίες. Η Τουρκία, πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες».

Απαντώντας ο Ακάρ είπε: «Τον αξιότιμο Έλληνα ομόλογό μου τον καλώ να μείνει μακριά από εγωισμούς, από συναισθηματισμούς. Τον καλώ να σκεφτεί με λογική, με αντικειμενικότητα, με δίκαιο τρόπο και να μιλήσει σύμφωνα με τις συνθήκες μεταξύ των χωρών μας, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Back to top button