COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΜR Coco-Mat- Ξενοδοχείο Athens BC: Ο μονόδρομος του λουκέτου

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC που ανήκει στην εταιρεία Μπλε Κέδρος των Πολ και Μάικ Ευμορφίδη. Ο κλοιός όμως σφίγγει και για όλους εκείνους που καλούνται να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου, η οποία παραμένει γράμμα κενό εδώ και 3,5 χρόνια.

ΤO ΛΟΥΚΕΤΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ χθες το υπουργείο Τουρισμού στο ξενοδοχείο Coco-Μat Athens BC ήταν αναμενόμενο και έπρεπε να επιβληθεί.

Συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ με την οποία το ανώτατο δικαστήριο πιέζει ασφυκτικά τον δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Τουρισμού να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση που προβλέπει την κατεδάφιση των δύο ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου, τα οποία το ΣτΕ έκρινε ότι εμποδίζουν τη θέα προς τον Ιερό Βράχο.

«Λουκέτο για να μη διαιωνίζεται η παρανομία»

Η παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου από το υπουργείο Τουρισμού ζητήθηκε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, το οποίο επανήλθε για δεύτερη φορά, μετά από αίτημα ενδιαφερόμενων φορέων για την υπόθεση, για να πιέσει τον δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Τουρισμού να δρομολογήσουν τις διαδικασίες συμμόρφωσης για τις οποίες είναι αρμόδιοι, ούτως ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

Μάλιστα όρισε και εντεταλμένο δικαστή, έναν πάρεδρο του ΣτΕ, ο οποίος θα παρακολουθεί εφεξής τις πράξεις της διοίκησης για το ζήτημα, για να μειώσει τις καθυστερήσεις. Χθες ο πάρεδρος του ΣτΕ ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου. Γιατί «η συνέχιση της λειτουργίας της εγκαταστάσεως δυσχεραίνει την κατεδάφιση, διαιωνίζει τη διαπιστωθείσα παρανομία και παρακωλύει την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης», όπως καταγράφεται στο πρακτικό της απόφασης.

Η πρώτη αυλαία

Το λουκέτο στο ξενοδοχείο ρίχνει μια πρώτη αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση, η πρώτη πράξη της οποίας κλείνει με ένα μπρα ντε φερ μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Τουρισμού, που ρίχνουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι της ευθύνης.

Ο δήμος Αθηναίων ισχυρίζεται ότι η υποχρέωση συμμόρφωσής του με την απόφαση του Ιουνίου ήταν «η ορθή επανάληψη για τυπικό λόγο» της ανάκλησης της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου. Και πως δεν έχει καμία υποχρέωση σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία, που είναι η κατεδάφιση των ορόφων. Πράγματι, έτσι είναι.

Η κατεδάφιση είναι υπόθεση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Το ΣτΕ έχει ζητήσει να γίνει με την επίβλεψη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εξαιτίας «του πολύπλοκου της διαδικασίας της κατεδάφισης».

Το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ όμως δεν μιλούσε για ορθή επανάληψη. Στην πραγματικότητα το ΣτΕ εγκαλεί για άλλη μια φορά τον δήμο Αθηναίων για το γεγονός ότι η απόφαση ανάκλησης της άδειας που εξέδωσε είχε λάθη, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία, οδηγώντας την υπόθεση και πάλι στα δικαστήρια.

Για τους μεγαλομετόχους της Μπλε Κέδρος διακυβεύεται η τύχη του ακριβότερου ακινήτου που έχουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν όλο το νομικό οπλοστάσιο της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας «από το Α ως το Ω».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία της συμμόρφωσης προς τη δικαστική απόφαση μέχρι να εκδοθούν οι νέες δικαστικές αποφάσεις, προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του 2019, που είναι η κατεδάφιση των ορόφων πάνω από τα 24 μέτρα.

Το υπουργείο Τουρισμού από την άλλη πλευρά, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη δική του στάση, ισχυρίζεται ότι «έχει δράσει εγκαίρως» στέλνοντας έγγραφο στην Πολεοδομία του δήμου για να μάθει αν είχε προχωρήσει στην ανάκληση της οικοδομικής άδειας, «αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση».

Ακόμη και στην περίπτωση που οι αιτιάσεις των δύο πλευρών είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, το ΣτΕ φαίνεται ότι δεν θα δεχτεί νέες καθυστερήσεις.

Η απόφαση του 2019 για την καθαίρεση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC έθεσε τις βάσεις για την απαγόρευση των ψηλών κτιρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στη συνέχεια, το μέγιστο ύψος των κτιρίων στην περιοχή είναι τα 24 μέτρα.

«Δεν νοείται ισότητα στην παρανομία»

Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλομέτοχοι της Μπλε Κέδρος, παρά την τελευταία δυσμενή εξέλιξη, δεν φαίνεται να πτοούνται. Πολλές φορές έχουν υποστηρίξει ότι η απόφαση του ΣτΕ θίγει την αρχή της ισονομίας.

Λένε ότι «υπάρχουν περισσότερα από 20 κτίρια στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης που είναι ψηλότερα από αυτό που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα», για τα οποία επίσης «θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά».

Στον αντίποδα, η απόφαση του ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων αναφέρει ότι «δεν νοείται ισότητα στην παρανομία». Πως «ακόμη και αν η διοίκηση κακώς εφήρμοσε τον νόμο σε άλλες περιπτώσεις, δεν υποχρεούται η ίδια ούτε τα δικαστήρια να τον εφαρμόσουν κακώς και στο μέλλον».

Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Μένει να δούμε αν, πώς και πότε το ξενοδοχείο θα χαμηλώσει ή αν θα μπουν νέα εμπόδια.

Back to top button