COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Η Μυκονιάτικη βίλα, που φιλοξενούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τα καλοκαίρια γίνεται πολυτελέστατο ξενοδοχείο για λίγους εκλεκτούς και πλουσίους! Τα ‘κρυμμένα μυστικά’ της, οι προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής!


Του Αλκιβιάδη Χανιώτη

Ένα από τα παλαιότερα και πιό εμβληματικά εξοχικά σπίτια της Μυκόνου που ανήκει στην οικογένεια του (μακαρίτη πλέον) εκδότη Θεόδωρου Νικολαΐδη και φιλοξένησε, για πολλά καλοκαίρια, τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή μετατρέπεται σε ξενοδοχείο πολλών αστέρων για λίγους εκλεκτούς και πλουσίους.

Θόδωρος Νικολαΐδης

Πρόκειται για μία από τις πρώτες βίλες, που χτίστηκαν στην πλαγιά του Ορνού, η οποία λόγω της κλίσεως του οικοπέδου και του προσανατολισμού της έχει ως θέα το απέραντο γαλάζιο, αλλά και ολόκληρο το πέταλο του Ορνού, με μία οπτική γωνία, που μαγεύει τον επισκέπτη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αγάπησε πολύ αυτό το σπίτι. Περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του, για μία 10ετία και πλέον, φιλοξενούμενος ενός πολύ ωραίου ‘τύπου’ της παραδοσιακής αθλητικής δημοσιογραφίας, δηλαδή του εκδότη της εφημερίδας «Το Φως» Θεόδωρου Νικολαΐδη και της γυναίκας του Ειρήνης.

Ειρήνη Νικολαϊδου

Το οικόπεδο πάνω στο οποίο χτίστηκε η βίλα ανήκε στην οικογένεια της Ειρήνης Νικολαΐδη (το γένος Αντονίνι), που γεννήθηκε στη Μύκονο.

Σχεδόν κάτω από τη βίλα Νικολαΐδη, η οποία στην αρχή είχε πάνω από 15 στρέμματα οικόπεδο, βρισκόταν το μικρό ξενοδοχείο (‘Πιγκάλ’), που ανήκε στον Ηλία Χαριτόπουλο αδελφό του περίφημου ‘Θεόδωρου του Καραμανλή’ και στο οποίο έμενε αρχικά ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας από τα πρώτα χρόνια που άρχισε να επισκέπτεται τη Μύκονο.

Οι συντροφιές του καλοκαιριού και το ουίσκι του Προέδρου
Ο Θόδωρος Νικολαΐδης είχε δύο αγαπημένες κόρες, την Όλγα και τη Μαρία. Ήταν φανατικός ολυμπιακός αλλά αρνήθηκε πεισματικά να συμβιβαστεί με την ‘σιδηρά εξουσία’, που απέκτησε στον Ολυμπιακό αργότερα ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ασκούσε μεγάλη επιρροή στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο και για πολλά χρόνια η εφημερίδα του έφτανε να ξεπερνάει και τις 150.000 φύλλα την ημέρα! Ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, άρχοντας στην φιλοξενία και στην υποδοχή των καλεσμένων και σπουδαίος μάγειρας, με δικές του συνταγές, που ετοίμαζε πάντοτε με αγνά ντόπια προϊόντα.

Όλγα Νικολαϊδου

Και στην ενδυμασία του ήταν ιδιαίτερος: είχε πάντα στο χέρι του ένα ολόχρυσο Rolex, ενώ του άρεσε να συνδυάζει χαβανέζικα μεταξωτά πουκάμισα, με καλής ποιότητος ανοιχτόχρωμα καλοκαιρινά παντελόνια. Ήταν πάντα πρόσχαρος, έλεγε πολλά και πετυχημένα ανέκδοτα, που έκαναν τον Καραμανλή να χαμογελάει με νόημα, ενώ δεχόταν πολύ συχνά το ‘τρυφερό μάλωμα’ του Προέδρου, επειδή καθημερινά έφτιαχνε περισσότερα φαγητά από εκείνα, που μπορούσε να καταναλώσει η φιλική συντροφιά.

Ο Καραμανλής, λιτοδίαιτος, περιοριζόταν σε ψητό ψάρι με λαδολέμονο και χόρτα, σχεδόν καθημερινά, τα οποία συνόδευε με ένα κολονάτο ποτήρι με αραιωμένο με παγωμένο νερό ουίσκι, στο οποίο προσέθετε και αρκετά παγάκια ο ίδιος.

Ο Εθνάρχης συνήθιζε να εναλλάσσει τις συντροφιές του, ανά 15 ημέρες, για να βλέπει περισσότερους φίλους, συνδυάζοντας διαφορετικές ηλικίες και ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Από τα τραπέζια του σπιτιού του Θόδωρου Νικολαΐδη είχαν περάσει πολλοί επιχειρηματίες όπως ο Ωνάσης, ο Γουλανδρής και ο Μεταξάς, διάσημοι ηθοποιοί της εποχής, όπως ο Δημήτρης Χορν, αλλά και ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκης και πολλές άλλες προσωπικότητες.

Από τις μόνιμες συντροφιές του Προέδρου, που δεν έλειπαν από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, ο Πέτρος Μολυβιάτης με την γυναίκα του, ο στρατηγός Αγαμέμνων Γκράτσιος, τότε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γνωστός ζωγράφος Μιχάλης Βαφειάδης (ο αγαπημένος ζωγράφος του Καραμανλή) και ακόμη ο από το χώρο της τότε νεολαίας ο Αναστάσης Παπαληγούρας με την σύζυγό του Ζαΐρα Ράλλη και την κόρη τους Ελενίτσα και ο τότε δημοσιογράφος Πάνος Παναγιωτόπουλος, με την γυναίκα του Ελένη Τσαλδάρη και τον μικρό γιό τους Άγγελο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σπανίως έβγαινε από την οικία Νικολαΐδη. Έκανε το μπάνιο του στην μεγάλη πισίνα του σπιτιού και αφιέρωνε πολλές ώρες στο να δουλεύει σε ένα μικρό γραφείο, που είχε εγκαταστήσει στο οίκημα. Τακτικός συνδαιτυμόνας, κυρίως στα μεσημεριανά τραπέζια, ήταν ο Αλέκος Καραμανλής, αγαπημένος αδελφός του Προέδρου και πατέρας του μετέπειτα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βρισκόταν τακτικά τα καλοκαίρια στη Μύκονο, μαζί με τον αδελφό του Γιώργο Καραμανλή, επειδή ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας τους.

Τέλος εποχής: Η ιστορική βίλα Νικολαΐδη γίνεται πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Espresso», οι κόρες του Θεόδωρου Νικολαΐδη, Μαρία και Όλγα, φημολογείται ότι νοίκιασαν τον εκπληκτικό χώρο σε επενδυτικό fund για 25 χρόνια, για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με την ονομασία Once in Mykonos.

Το πολυτελές αυτό συγκρότημα έχει προγραμματιστεί να κάνει εγκαίνια το καλοκαίρι του 2021.

Η αλλαγή χρήσεως της βίλας σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, όπου η Μύκονος, ναί μεν ήταν το νησί της ελευθεριότητος και της χωρίς όρια διασκέδασης, αλλά συνδύαζε ταυτόχρονα και την γοητευτική παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η εκδότρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου.

Η εποχή αυτή φαίνεται ότι πέρασε ανεπιστρεπτί, μια και το νησί τα τελευταία χρόνια έχει παραδοθεί σε κάθε λογής νεόπλουτους από τις τέσσερις άκρες της Γης οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιδεικνύουν με χυδαίο τρόπο τα πλούτη, που εύκολα έχουν αποκτήσει.

Back to top button