COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μυρίζει μαμά: Το vintage γλυκό της που έχει κάνει την επανεμφάνισή του στις κουζίνες




Όποιος δεν έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά το καλοκαιρινό γλυκό της μαμάς, αυτό με τις φρυγανιές, την κρέμα και τον ζελέ, να σηκώσει το χέρι του…

 

Χορηγούμενο

Μυρίζει μαμά: Το vintage γλυκό της που έχει κάνει την επανεμφάνισή του στις κουζίνες

Αν θυμάστε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, είχαν απογειωθεί στην Ελλάδα τα fast food, το delivery, τα έτοιμα φαγητά σε βαζάκια, η σαντιγί στο “τενεκεδένιο” κουτάκι ή σε σκόνη, τα φοβερά αλεύρια που “φουσκώνουν μόνα τους”, τα “zwanάκια”, το θρυλικό ρεγκάτο που νοστίμιζε τα πάντα και φυσικά οι κρέμες “στιγμής”.

Η ευκολία και η ταχύτητα στην καθημερινότητα ήταν μια ανάγκη που ήρθε “πακέτο” με την ευημερία εκείνων των χρόνων. Οτι αφορούσε τα “του οίκου” ήταν και το πρώτο “οχυρό” που έπεσε και οι μαμάδες των eighties μάλλον ήταν αποφασισμένες να απλοποιήσουν τη ζωή τους. Άνοιγαν με ηδονή φακελάκια, κουτάκια, βαζάκια, συσκευασίες, χτυπούσαν στο μίξερ, ζέσταιναν, ξεπάγωναν και έφτιαχναν μερικά από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα φαγητά και γλυκά των παιδικών μας χρόνων.

Χορηγούμενο

Το vintage καλοκαιρινό γλυκό της μαμάς

Κάθε σπίτι, κάθε μάνα, είχε και μια συνταγή για το καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου. Με φρυγανιές ή πτι μπερ, με φρέσκα φρούτα ή κονσέρβας, δεν είχε σημασία. Το βασικό ήταν η κρέμα βανίλιας άνθος αραβοσίτου και το ζελέ, αυτά ήταν στάνταρ. Κάποιες μαμάδες, όπως και η μαμά του Κώστα, η πεθερά μου, έφτιαχναν αυτό το γλυκό για να τρώνε τα παιδιά και κανένα φρούτο, να τρώνε και καμιά θρεπτική κρέμα… λέμε τώρα…

Μπορεί αυτό το θρυλικό καλοκαιρινό γλυκό να μην είναι sugar και gluten free, να μην είναι το απόλυτο super food αλλά είναι νόστιμο, δροσερό, και πολύ εύκολο να το φτιάξει κανείς.

Το vintage καλοκαιρινό γλυκό της μαμάς

Πάντως, αν οι μαμάδες μας ήξεραν ότι οι κόρες και οι γιοί τους μερικά χρόνια μετά θα έδιναν στα παιδιά τους κέικ με κολοκυθάκια και αλεύρι Ζέας, μπισκότα βρώμης και kale τσιπς, θα διερρύγνυαν τα ιμάτιά τους, αυτά καλέ, με τις βάτες και τα στρας!

 

Χορηγούμενο

 

 

Χορηγούμενο

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 25 εκ. διάμετρο)
Βάση
12 φρυγανιές
150 γρ. ζάχαρη
100 ml νερό
2 φέτες πορτοκάλι
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι
Κρέμα πορτοκάλι
1 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
4 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Κρέμα βανίλια
750 ml φρέσκο γάλα
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
4 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Ζελέ για την επικάλυψη
1 φακελάκι ζελέ με γεύση φράουλα ή ρόδι
1 φλιτζάνι βραστό νερό
1 φλιτζάνι κρύο νερό
Φρέσκα φρούτα σε φέτες για την επιφάνεια (ροδάκινα ή ανανά)
υλικά για καλοκαιρινό γλυκό της μαμάς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μικρό κατσαρολάκι αδειάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα βάζουμε να πάρουν βράση.

σιρόπι με φέτες πορτοκάλι

Ρίχνουμε και τις φέτες του πορτοκαλιού και αφήνουμε να βράσουν 1-2 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το λικέρ πορτοκάλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.


υλικά για κρέμα πορτοκαλιού

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την κρέμα πορτοκαλιού.
Σε μια μικρή κατσαρόλα αδειάζουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρουν βράση.

 

Ανακατεύουμε διαρκώς, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα. Τραβάμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για περίπου μισή ώρα.


 

Σε ένα ταψί ή σε τσέρκι αραδιάζουμε τις φρυγανιές αφού πρώτα τις έχουμε βουτήξει για 2 δευτερόλεπτα στο σιρόπι. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε κενά στη βάση του ταψιού αλλά οι φρυγανιές να καλύπτουν επαρκώς τον πάτο.

 


Απλώνουμε πάνω από τις φρυγανιές την κρέμα πορτοκάλι και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 

Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλιας.
Σε μια μικρή κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε καλά.

 

Αφήνουμε να πάρει βράση και να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει κι αυτή και την απλώνουμε στο γλυκό, πάνω από την κρέμα πορτοκάλι. Αφήνουμε να κρυώσει κι αυτή η κρέμα καλά.

 

Φτιάχνουμε και το ζελέ.

Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη σκόνη ζελέ, ρίχνουμε το καυτό νερό, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε και το κρύο νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς μέχρι αυτό να αρχίσει να γίνεται ελαφρά παχύρευστο. Αυτό το κάνουμε γιατί αν το μείγμα ζελέ είναι σαν νερό και το ρίξουμε πάνω στο γλυκό μπορεί να διαρρεύσει από τυχόν μικρά ανοίγματα στο κάτω μέρος του γλυκού. Να απορροφηθεί δηλαδή και να μην είναι επαρκής η ποσότητά του για να καλύψει την επιφάνεια.

Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε τσέρκι, είναι πολύ πιθανό από μικρές χαραμάδες να βγει λίγο υγρό ζελέ και να “φύγει” από τη βάση του τσέρκι που δεν εφαρμόζει απόλυτα στο δίσκο βάσης. Σας μιλάω εκ πείρας… μου έχει τύχει να “χάσω” τη μισή και πλέον ποσότητα από την επιφάνεια του γλυκού η οποία είχε βγει στο δίσκο που είχα ακουμπήσει το γλυκό με το τσέρκι για να το στήσω. Επίσης, αν το ζελέ έχει αρχίσει να πήζει ελαφρά όταν το απλώσετε πάνω στο καλοκαιρινό γλυκό να σταθούν καλύτερα και οι φέτες των φρούτων και δεν θα επιπλέουν στο υγρό ζελέ, κι αυτό μου έχει τύχει επίσης…

 

Αφού αδειάσετε και το ζελέ, αραδιάζετε και τις φέτες των φρούτων και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες.



Back to top button