COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Μυρίζει «μπαρούτι»: Η Ρωσία στέλνει μαχητικά στην Κριμαία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περισσότερα από 10 μαχητικά SU-27 SU-30 στην Κριμαία, μετά τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει μια «πρόκληση» κοντά στην περιοχή παραμονές του Νέου Έτους.
Τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν από το αεροδρόμιο Κριμσκ, που βρίσκεται στην περιοχή του Κρασνοντάρ, στο αεροδρόμιο Μπελμπέκ της Κριμαίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Τα μαχητικά είχαν σταλεί στην πόλη Κουμπάν την άνοιξη του 2018, καθώς στο αεροδρόμιο της Κριμαίας άρχισα επισκευαστικές εργασίες. Αλλά οι κατασκευές άμεσης προτεραιότητας έχουν ολοκληρωθεί.
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να εκσυγχρονίσει το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης, Μπελμπέκ, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια συζητήσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, το αεροδρόμιο θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως ως αεροδρόμιο της πολιτικής αεροπορίας το 2020.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία σχεδιάζει ένοπλη πρόκληση στα σύνορα με την Κριμαία παραμονές του Νέου Έτους.
Μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στα στενά του Κερτς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις 25 Νοεμβρίου, οι Ρώσοι μεθοριακοί φρουροί συνέλαβαν τρία ουκρανικά πλοία (δύο κανονιοφόρους κι ένα ρυμουλκό) και οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν. Το Κίεβο, μετά τη σύλληψη των πληρωμάτων των τριών πλοίων που επακολούθησε, ως απάντηση κήρυξε 10 περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση στρατιωτικής ετοιμότητας, ενώ απαγόρευσε την είσοδο στην Ουκρανία Ρώσων ανδρών ηλικίας από 16- 60 ετών.


«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει όλα τα γνωρίσματα νεοναζιστικού καθεστώτος»
Αν η Ρωσία αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία-σ.σ), θα χάσει τις σχέσεις της με την Ουκρανία, η οποία θα παραμείνει στα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος, δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια απευθείας συνέντευξης στον ραδιοσταθμό «Κομσομόλσγκαγια Πράβντα», ερωτηθείς γιατί η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τις εν λόγω αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες.
«Θέλετε να αναγνωρίσουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ; Και μετά; Να χάσουμε την υπόλοιπη Ουκρανία, να την αφήσουμε στους ναζί;» διερωτήθηκε.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε επίσης ότι το ουκρανικό καθεστώς έχει όλα τα γνωρίσματα του νεοναζιστικού καθεστώτος. «Δεν πολεμούμε με το ουκρανικό καθεστώς. Με το ουκρανικό καθεστώς το οποίο έχει όλα τα γνωρίσματα του ναζιστικού και νεοναζιστικού καθεστώτος πολεμούν οι πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ζουν στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία-σ.σ), δήλωσε ο Λαβρόφ.
Απαντώντας, δε, στο ερώτημα γιατί η Μόσχα δεν διακόπτει τις σχέσεις της με το Κίεβο ο Λαβρόφ υπογράμμισε: «Έχουμε σχέσεις με το ουκρανικό κράτος, το ουκρανικό κράτος είναι κάτι περισσότερο και πιο σημαντικό για μας, απ’ ό,τι είναι αυτό το καθεστώς, το οποίο βρέθηκε στην εξουσία χάρη στην προδοσία εκ μέρους της Δύσης όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς συμπεριφοράς».
Και συμπλήρωσε: «Ο ουκρανικός λαός δεν φταίει σε τίποτα, η συντριπτική πλειοψηφία του ουκρανικού λαού, είμαι πεπεισμένος ότι επιθυμεί την ειρήνη στη χώρα του, επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτό το καθεστώς και να επιστρέψει στις φυσιολογικές σχέσεις με την Ρωσία», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα εσωτερικά προβλήματα της Ουκρανίας», «τα οποία είναι ευρύτερα και βαθύτερα απ’ ό,τι οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις συμφωνίες του Μινσκ, ανέφερε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία. «Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν έχουν άλλη εναλλακτική» υπογράμμισε ο Λαβρόφ. Απαντώντας, τέλος, σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν εφαρμόζονται, ο Λαβρόφ ανέφερε: «Και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τον παραβιάζουν πολλές φορές, και πολλές φορές δεν εφαρμόζεται. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεται κανείς».

Back to top button