ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθοι και αλήθειες για τη μαστογραφία

Advertisement

Η πρόληψη σώζει ζωές και η μαστογραφία είναι μια εξέταση που αφορά κάθε γυναίκα.

Επειδή, δυστυχώς, αυτό δεν είναι κτήμα όλου του γυναικείου πληθυσμού, καιρός να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους που συνοδεύουν την μαστογραφία και να προχωρήσουμε στον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο χωρίς βασικές απορίες, στις οποίες απαντάει ο Μενέλαος Καλογερής Ακτινοδιαγνώστης, Επιστημονικός Διευθυντής των διαγνωστικών Κέντρων Healthspot.

Δεν κάνω μαστογραφία γιατί στην οικογένεια μου δεν υπάρχει ιστορικό

Μύθος: Το 75% των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανένα οικογενειακό ιστορικό, επομένως αυτός ο μύθος είναι ακραία επικίνδυνος για τις γυναίκες. Ο πραγματικά κληρονομικός καρκίνος, δηλαδή αυτός ο οποίος έχει γονιδιακό υπόβαθρο, αφορά μόνο το 5-8% των γυναικών και είναι αυτές που έχουν μια μετάλλαξη 2 κυρίως γονιδίων.

Advertisement

Η μαστογραφία πονάει, γι’ αυτό δεν πάω να εξεταστώ

Μύθος: Πολλές γυναίκες αισθάνονται δυσφορία ή ακόμα και πόνο κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας, όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι η σωστή πίεση που ασκείται στο μαστό κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας και η οποία πλέον καθορίζεται αυτόματα από τα σύγχρονα συστήματα μαστογράφου, είναι ευθέως ανάλογη της ποιότητας της μαστογραφίας, άρα κακή πίεση σημαίνει κακή ποιοτικά μαστογραφία και το κυριότερο είναι ότι η πίεση είναι αντιστρόφως ανάλογη της ακτινοβολίας που λαμβάνει η γυναίκα. Δηλαδή όσο πιο καλά πιεσμένος ο μαστός, τόσο λιγότερη ακτινοβολία δέχεται η εξεταζόμενη.

Η ακτινοβολία από τη μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Αλήθεια εν μέρει: Υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας σε αυτό, γιατί αφορά ένα απειροελάχιστο ποσοστό εξεταζόμενων επί σειρά ετών γυναικών, καθώς μιλώντας για τη δόση ακτινοβολίας μια μαστογραφία περιέχει 70mrem δηλαδή:

όση η κοσμική ακτινοβολία που παίρνουμε σε δυόμισι μήνες κυκλοφορώντας στο περιβάλλον
όση παίρνουμε κατά τη διάρκεια 4 μηνών παραμένοντας στο σπίτι μας από το ραδόνιο όταν δεν αερίζεται καλά το σπίτι
όση κοσμική ακτινοβολία λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια ενός τρίωρου αεροπορικού ταξιδιού.

Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button