COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ν. Φιλαδέλφεια: 13 ώρες πριν τη δολοφονία του Μιχάλη, η ΕΛΑΣ γνώριζε για τους Κροάτες – Ηταν γνωστό μέχρι και πού θα έμεναν

Δεκατρείς ώρες και 43 λεπτά πριν τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη , αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, γνώριζαν για την κάθοδο ενός δολοφονικού κομβόι των κροατών χούλιγκαν.

Δεκατρείς ώρες και 43 λεπτά πριν τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη, διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, γνώριζαν για την κάθοδο ενός δολοφονικού κομβόι 100-150 κροατών χούλιγκαν νεοναζιστικών χαρακτηριστικών, των “BAD BLUE BOYS”.

Η INTERPOL Μαυροβουνίου ήταν η πρώτη που ενημέρωσε με χαρακτηρισμένο έγγραφο “υψηλής σπουδαιότητας”, τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αλβανίας και της Ελλάδας.

Από τις 25 Ιουλίου, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους προειδοποιούσε για τους κινδύνους της αναμέτρησης, ενώ με κατεπείγοντα έγγραφα, στις 6 και 7 Αυγούστου η ίδια υπηρεσία και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενημέρωνε 8 Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, σε περίπτωση που εντοπίσουν κινήσεις οχημάτων με κροατικές πινακίδες κυκλοφορίας να ενημερώσουν έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στις 7 Αυγούστου, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, σε αναφορά 27 σελίδων, επεσήμανε όλες αυτές τις “κόκκινες” πληροφορίες, τα προφίλ των οπαδών των ομάδων, τους ενδεχόμενους στόχους, το ιστορικό των ομάδων, τα οχήματα αποστολών, διαιτητών, τα δρομολόγια, δορυφορικούς χάρτες, και την εκτίμηση απειλής στο 10…

Οι πληροφορίες υπήρχαν και αποτυπώθηκαν σε πληροφοριακά δελτία ξένων και ελληνικών υπηρεσιών χωρίς καμία από αυτές να ενεργήσει προληπτικά για την αποτροπή των δολοφονικών συμπλοκών. Οι χούλιγκαν έκαναν… 1.478 χιλιόμετρα, για να σκοτώσουν τον άτυχο Μιχάλη. Μια αλληλουχία λαθών, έλλειψη πρωτοβουλιών και ένας “ωχαδελφισμός”, άφησε ένα τσούρμο νεοναζί, που εκδηλώνει τις ακραίες συμπεριφορές του μέσω πολιτικών σχηματισμών και αθλητικών σωματείων, να φθάσει απρόσκοπτο και ανεμπόδιστο στο έγκλημα.

Από το τελωνείο της Κακαβιάς, το κομβόι φαίνεται να έχει περάσει μεταξύ 17:00-18:00 το απόγευμα της 7ης Αυγούστου. Από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ υπάρχει επικοινωνία με το τελωνείο, όπου τους αναφέρουν πως “δεν είδαμε τίποτα με τους αριθμούς κυκλοφορίας που μας είπατε. Έχουν περάσει 4-5 αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες. Αν δούμε κάτι θα σας ενημερώσουμε”. Μετά τη δολοφονία του 29χρονου, πηγές από το τελωνείο Κακαβίας ανέφεραν ότι προέβησαν σε ελέγχους 80 ατόμων κροατικής υπηκοότητας χωρίς να εντοπιστεί κάτι επιλήψιμο.

Τους είδε η INTERPOL Μαυροβουνίου

Στις 09:22 το πρωί της 7ης Αυγούστου, η INTERPOL Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα, ενημερώνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε Αλβανία και Ελλάδα πως πληροφορίες του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών της Κροατίας ότι 100-200 οργανωμένοι οπαδοί “υψηλού ρίσκου” των “BAD BLUE BOYS” της Δυναμό Ζάγκρεμπ αναμένεται να κινηθούν προς Ελλάδα. Στο ενημερωτικό της η ίδια αρχή αναφέρει ότι στις “7 Αυγούστου μεταξύ 03:00 και 04:00 τα ξημερώματα από τον συνοριακό σταθμό Bozaj του Μαυροβουνίου, οι συνοριοφύλακες προέβησαν στον έλεγχο περίπου 120 ατόμων, νεαρής ηλικίας, που σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ανάμεσα σε ΑΕΚ και Δυναμό Ζάγκρεμπ”.

Το συγκεκριμένο έγγραφο μεταφράστηκε και διαβιβάστηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις Γενικής Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας. “Σε κάθε περίπτωση κίνησης των εν λόγω οχημάτων (είχαν δοθεί πινακίδες κυκλοφορίας ύποπτων αυτοκινήτων) εκτός περιοχής ευθύνης σας, να ενημερώνετε έγκαιρα όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, για τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων αρμοδιότητάς τους. Οι Διευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας και Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου, στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την ενημέρωση και τυχόν εκδήλωση περαιτέρω ενεργειών αρμοδιότητά τους” αναφερόταν στην κατεπείγουσα διαταγή.

Πληροφοριακό: “Θα μείνουν σε Airbnb και σύνδεσμο”

Σε πληροφοριακό δελτίο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης της Βίας σε Αθλητικούς Χώρους στις 6 Αυγούστου, αναφερόταν ότι “σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας αναμένεται να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας περί τους 150 οπαδούς της Δυναμό Ζάγκρεμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες της υπηρεσίας μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας, θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100) οργανωμένων οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ (BAD BLUE BOYS) κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία και κάποιοι θα διαμείνουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb, κυρίως πλησίον της Λ. Αλεξάνδρας. Επιπλέον ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία επί της Λ. Αλεξάνδρας, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες της 7 Αυγούστου και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων”.

Σε νέο πληροφοριακό έγγραφο η ίδια υπηρεσία στις 7 Αυγούστου η ίδια υπηρεσία ενημερώνει πως οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ “γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες”. Επανέρχονται με νέο ενημερωτικό στο οποίο αναφέρεται πως οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν απευθύνει κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας τους να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου στις 19:00 το απόγευμα με “πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας”.

Εκτίμηση απειλής… 27 σελίδων

Η αναφορά της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, που συνηθίζεται να διαβιβάζεται μία μέρα πριν τον αγώνα περιελάμβανε όλες τις πληροφορίες επικινδυνότητας τους και την εκτίμηση απειλής.

Σε τέσσερις κατηγορίες της εκτίμησης απειλής, την αντιπαλότητα, ιστορικό, κρισιμότητα αγώνα, πληροφορίες είχαν συντελεστή βαρύτητας το 10, το ίδιο και η αξιολόγηση ρίσκου στην κλίμακα (1-5), στο 5.

Στο ιστορικό της αναφοράς αναφερόταν ότι το 2010 κατά τον αγώνα της Ντιναμό με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, κάτι που έγινε και το 2015 εναντίον του Ολυμπιακού. Στο προφίλ των οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ, η αναφορά, επισημαίνει πως οι οργανωμένοι οπαδοί της Δυναμό θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ευρώπης (κατηγορίας RISK) τόσο “για τον σωματικό, όσο και για τον φωνητικό εκφοβισμό που προκαλούν, ενώ στις τάξεις τους συμμετέχουν και άτομα με τον ευρύ χαρακτηρισμό “σκινχεντ”, πράγμα που επιβεβαιώνει τη φασιστική και τη ρατσιστική τους διάθεση”.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ η αναφορά, επισημαίνει: “Κατόπιν απόφασης της διοργανώτριας αρχής UEFA και για λόγους ασφαλείας, δεν θα υπάρξει ανταλλαγή εισιτηρίων μεταξύ των δύο ομάδων για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων φιλάθλων στους μεταξύ τους αγώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από το Εθνικό Γραφείο Ποδοσφαίρου της Κροατία, όσο και της Υπηρεσίας μας, παρά το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι οπαδοί δεν έχουν παραλάβει εισιτήρια, στην πόλη της Αθήνας, αναμένεται ικανός αριθμός (περίπου 100) οργανωμένων οπαδών της Dinamo Zagreb, οι οποίοι είναι αδελφοποιημένοι με τους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Θεωρείται πιθανό, κάποιοι εξ αυτών να αφιχθούν στην πόλη της Αθήνας, με διάφορες πτήσεις σε μικρές ομάδες, για να μην τραβήξουν την προσοχή. Προκειμένου όμως να αποφύγουν τυχόν αστυνομικούς ελέγχους, αρκετοί αναμένεται να μετακινηθούν προς την Αθήνα, με mini vans και οχήματα, μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας”.

“Να μην δοθούν εισιτήρια στη Δυναμό”

Από τις 25 Ιουλίου 2023 η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους αποστέλλει έγγραφο στο Τμήμα Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης τους Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, επισημαίνοντας τους κινδύνους του ποδοσφαιρικού αγώνα.

“Η ομάδα της ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στα πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου τους Champions League στις 7 ή 8 Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια μία εκ των Δυναμό Ζάγκρεμπ ή Αστάνα” αναφέρεται στο έγγραφο στο οποίο επισημαίνεται ότι τις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται και ο ποδοσφαιρικός αγώνας του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ. Το ιστορικό των φιλάθλων και των τεσσάρων ομάδων, όπως αναφερόταν στο έγγραφο, και οι αδελφοποιήσεις οπαδών της ΑΕΚ με αυτούς της Μαρσέιγ και εκείνους του ΠΑΟ με της Δυναμό Ζάγκρεμπ, αποτελούσαν κίνδυνο για την ταυτόχρονη παρουσία τους. Γι αυτό τον λόγο, στο σχετικό έγγραφο ζητήθηκε να γίνει συνεννόηση με την διοργανώτρια αρχή να μην γίνει ανταλλαγή εισιτηρίων μεταξύ των ομάδων καθώς “ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και θεωρείται σοβαρό το ενδεχόμενο συγκρούσεων και αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και πραγμάτων, κατά την παραμονή τους στην πόλη της Αθήνας”.

Back to top button