COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να χάσει τον έλεγχο, κινδυνεύει η κυβέρνηση, στη μάχη κατά του κορωνοϊού! Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ‘ξαναπιάσει τιμόνι’, με τις Εντατικές γεμάτες και με τον κόσμο στα ‘κάγκελα’!

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου

Να χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης, στην μάχη κατά του κορωνοϊού, κινδυνεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς φαίνεται να την έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα και οι εξελίξεις που είναι πλέον ραγδαίες και δυσμενέστατες για τη δημόσια υγεία.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ‘ξανασηκώσει το τιμόνι’, για να δώσει ύψος στο κυβερνητικό αεροπλάνο, με το διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό και με την κήρυξη γενικού και καθολικού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, που είναι έτοιμος να ανακοινώσει.

Την ίδια στιγμή, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δημοσίων νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα έχουν γεμίσει από ασθενείς από κορωνοϊό, που δίνουν την μάχη για να επιβιώσουν! Ενώ, ο υπόλοιπος κόσμος είναι στα ‘κάγκελα’, με την ψυχολογία του στα τάρταρα και με την τσέπη του να αδειάζει απελπιστικά από ό,τι είχε απομείνει μέσα.

Πως φθάσαμε αλήθεια μέχρις εδώ; Αναμφίβολα σημαντικό τμήμα της ευθύνης ανήκει και σε μερίδα των πολιτών, που δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ενήργησαν επιπόλαια, μετατρεπόμενοι σε (ασυμπτωματικούς) μεταδότες της νόσου. Αυτά στο πεδίο της ατομικής ευθύνης του Έλληνα πολίτη.

Αλλά και το Ελληνικό Κράτος έχει και αυτό μεγάλο και συντριπτικό βάρος ευθυνών. Από πού να πιάσει και πού να τελειώσει κανείς;
Ενδεικτικά -και όχι αποκλειστικά- αναφέρουμε, μεταξύ των άλλων:
1. Ενώ η κυβέρνηση είχε προβλέψει, με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων, ότι θα ερχόταν σφοδρότερο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν αύξησε τον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ στο επίπεδο, που απαιτούσε η προβλεπόμενη νέα έξαρση της νόσου. Και εκεί, που υπήρξαν δωρεές κρεβατιών ΜΕΘ, όπως στην περίπτωση της Βουλής, όπως αποκαλύπτει το europost.gr σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του, τελικά ελάχιστα κρεβάτια λειτούργησαν, επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποσχέθηκε 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ μέχρι το φθινόπωρο. Τώρα πάμε στο χειμώνα και μέχρι αυτή τη στιγμή τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν ξεπερνούν τα 1.000.

2.Η νέα έξαρση της επιδημίας προήλθε και από δραματικά σφάλματα, που διέπραξαν οι κυβερνώντες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν η Μακεδονία και η Θεσσαλία είναι σήμερα ‘κατακόκκινες’ στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, αυτό έγινε γιατί το Κράτος δεν καθιέρωσε το λεγόμενο «υγειονομικό διαβατήριο», για κάθε ξένο πολίτη, που θα μπαινόβγαινε από τα Βαλκάνια στην Ελλάδα. Είτε με την ιδιότητα του τουρίστα, είτε με την ιδιότητα του εργαζομένου στην συγκομιδή καρπών και φρούτων και στα εργοστάσια συσκευασίας, που υπάρχουν σε όλη την περιοχή.

Οι ελάχιστοι, που είχαν πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσουν την καθιέρωση του «υγειονομικού διαβατηρίου», μεταξύ των οποίων και η συντακτική ομάδα του europost.gr, αντιμετώπισαν την κυβερνητική αδιαφορία και περιφρόνηση. Τώρα, άραγε, ‘καμαρώνουν’ για το δραματικό αποτέλεσμα των παραλείψεων και της αλαζονείας τους;

3.Βαρύτατες ευθύνες για την χειρίστη εξέλιξη των πραγμάτων και για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊου στην κοινότητα, φέρουν και οι επιλεγόμενοι ‘σοφοί’, της ειδικής ομάδας επιστημόνων, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, που συμβουλεύουν σε καθοριστικό επίπεδο την κυβέρνηση, στην διαμόρφωση της πολιτικής της στα θέματα της δημόσιας υγείας.
Οι συγκεκριμένοι κύριοι και κυρίες, των οποίων τις επιστημονικές περγαμηνές ουδείς δικαιούται να αμφισβητήσει, στην πράξη τα έκαναν θάλασσα, αφού την μια εβδομάδα μας διαβεβαίωναν ότι η μάσκα δεν προσφέρει τίποτα και πρέπει να φοράμε όλοι γάντια και μετά από λίγο καιρό άλλαζαν γνώμη και ζητούσαν να επιβληθεί η μάσκα και να πετάξουμε τα γάντια, γιατί διευκόλυναν την επιμόλυνση!

4.Βαρύτατη ευθύνη έχουν οι ίδιοι οι ‘πάνσοφοι επιστήμονες’ και για την επιπόλαια και καταστροφική συμπεριφορά της νεολαίας, η οποία λειτούργησε ως υπερπολλαπλασιαστής στην μετάδοση της επιδημίας.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τον Ιούνιο οι συγκεκριμένοι επιστήμονες επανελάμβαναν διαρκώς ότι «οι νέοι δεν κινδυνεύουν» και τους καλούσαν απλώς «να μην πλησιάσουν τον παππού και την γιαγιά!».
Να, λοιπόν, τι έγινε στο τέλος: Οι νέοι μας δεν πλησίασαν τον παππού και την γιαγιά και αφού είχαν την διαβεβαίωση των επιστημόνων ότι δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο από τον κορωνοϊό, έσπευσαν να ξεσαλώσουν σε νησιά, παραλίες, πάρκα και πλατείες, όπως ταιριάζει στα ένστικτά τους και στη νεαρή ηλικία τους!

Η νεολαία μας δεν θα είχε συμπεριφερθεί έτσι, αν οι ‘πάνσοφοι επιστήμονες’ την είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι ο κορωνοϊός, ακόμη και αν δεν τους οδηγήσει στον θάνατο, θα τους αφήσει κουσούρια σε ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, το μυοκάρδιο, ο εγκέφαλος κλπ, τα οποία στην πορεία της ζωής τους, συνδυαζόμενα και με άλλες νόσους, μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο σε λίγα χρόνια!

Επιπλέον, οι ίδιοι -κορυφαίοι κατά τα άλλα- επιστήμονες παρέλειψαν να σκεφτούν ότι οι νέοι δεν συναναστρέφονται μόνο τον παππού και την γιαγιά τους, ούτε ζούν απομονωμένοι σε δοκιμαστικό σωλήνα εργαστηρίου! Εργάζονται και κινούνται μέσα στην κοινωνία, δουλεύουν μαζί, συναναστρέφονται και συναλλάσσονται με όλες τις άλλες ηλικίες, μπαίνουν στο Μετρό και στα λεωφορεία με τον υπόλοιπο κόσμο και τρώνε στα εστιατόρια ή βλέπουν το ματς στις καφετέριες, μαζί με πολίτες όλων των ηλικιών!

Ιδού, λοιπόν, ποιοί ευθύνονται για την επιπολαιότητα και την ανωριμότητα, με την οποία αντιμετώπισε τον κίνδυνο του κορωνοϊού μια σημαντική μερίδα της νεολαίας!

Με αυτά και με εκείνα, η κυβερνητική ομάδα, που νίκησε με 5-0 στο πρώτο ημίχρονο, έχει βρεθεί στο δεύτερο ημίχρονο στριμωγμένη στην μικρή της περιοχή να παίζει κατενάτσιο και να βλέπει την μπάλα να πλησιάζει συνεχώς το δίχτυ του τέρματός της.

Back to top button