COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να διώξει τον Ελληνικό Στρατό από 23 νησιά ονειρεύεται ο Τούρκος ΥΠ.ΑΜ Χουλουσί Ακάρ! Νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδος


Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ του Sarp Özer με τίτλο «Η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις θα επηρεάσει αρνητικά τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Αναφέρεται στις δηλώσεις, στις οποίες προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από τη ναυτική βάση Aksaz, απ’ όπου παρακολούθησε τη διεξαγωγή της άσκησης ‘Tiger Claw’ μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Yaşar Güler, τον διοικητή χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Ümit Dündar, τον διοικητή ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχο Adnan Özbal, και τον διοικητή εναέριων δυνάμεων, στρατηγό Hasan Küçükakyüz.

Πιο συγκεκριμένα, ο Akar, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης πολιτικών λύσεων σε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με διάλογο, συνομιλίες και σχέσεις καλής γειτονίας, δήλωσε:
«Είπαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται επ’ αυτού. Είμαστε στο ίδιο σημείο, όπως χθες έτσι και σήμερα. Λέμε ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω συνομιλιών, διαπραγματεύσεων και ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, ό,τι κι αν είναι, για να τα λύσουμε.

Λέμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε και θα θέλαμε να συμμετάσχουμε, από τη μία πλευρά, σε διερευνητικές συνομιλίες, από την άλλη πλευρά, σε συζητήσεις στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και στις διαδικασίες αποφυγής συγκρούσεων, που έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρός μας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, ο γείτονάς μας είναι εξαιρετικά αργός και απρόθυμος. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ειδικά μέσω του Τύπου, προβαίνει σε κάθε είδους ανυπόστατους ισχυρισμούς και απαιτήσεις και συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα γεγονότα».

Ο Akar δήλωσε, επιπλέον, ότι η Τουρκία πασχίζει να καταστήσει τα γεγονότα κατανοητά, προβαίνοντας σε κάθε είδους δηλώσεις επ’ αυτών των θεμάτων, προσθέτοντας ότι:
«Δεν είμαστε υπέρ της έντασης, της κλιμάκωσης των εντάσεων. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ηρεμίας. Δυστυχώς, ο γείτονάς μας είναι που κλιμακώνει τις εντάσεις. Είναι ο γείτονάς μας που αυξάνει την ένταση, είναι ο γείτονάς μας που τρέχει να ξεφύγει από τον διάλογο. Αυτοί (Ελλάδα) κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά, παρόλα αυτά, λέμε ότι θα κάνουμε κι εμείς ό,τι μπορούμε. Δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων και των νόμων μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Λέμε ξανά ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως οποιαδήποτε λύση χωρίς την Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ’ δεν θα είναι λύση».

Εν συνεχεία, ο Akar έθεσε το ερώτημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ‘τι κάνει ο γείτονάς μας;’ και απάντησε πως «Ο γείτονάς μας έχει εκδώσει 46 Navtex σε τρεις μήνες και έχει δεσμεύσει συνολικά 22 ζώνες για εκπαίδευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από την 1η Οκτωβρίου. Χρησιμοποίησε μόνο δύο από αυτές. Θα ήθελα επίσης να τους υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι αυτά είναι το αντίθετο των σχέσεων καλής γειτονίας».

Παράλληλα, ο Akar, αναφερόμενος στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολίασε ότι:

«Είναι εντελώς αντίθετο με τα γεγονότα το ότι η Ελλάδα απομακρύνει εαυτόν και κάνει αυτά τα προβλήματα να φαίνονται ωσάν να είναι μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Εάν υπάρχει πρόβλημα, είναι πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως προβλήματα Τουρκίας-Ε.Ε. Αυτό σίγουρα δεν αντανακλά την πραγματικότητα και είναι μια μάταιη προσπάθεια».

Τέλος, επισημαίνοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου, ο Akar υποστήριξε:

«Η συμφωνία έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με αυτές τις συμφωνίες, 23 νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Στρατιωτικοποιούνται, την στιγμή που υποτίθεται ότι πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Τα 26 νησιά εκεί είναι στρατιωτικοποιημένα. Είναι αντίθετο με τη συμφωνία. Ποιος παραβιάζει τις συμφωνίες; Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Προσπαθούν να φτάσουν σε κάποια σημεία εδώ με τετελεσμένα. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τη συνάφεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Back to top button