COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να μην αποδεχθεί ο Μητσοτάκης τον αποκλεισμό μας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη! Γιατί το… Κογκό και όχι η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων?…

Της σύνταξης του europost.gr

Καθολικό αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης είναι να μην αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποκλεισμό της Ελλάδος από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη. Είναι εντελώς απαράδεκτο στη Διάσκεψη αυτή η Τουρκία να έχει τον πρώτο ρόλο, που δεν έχει -σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης- θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη και να βρίσκεται απ’έξω η Ελλάδα! Η οποία έχει συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες με το συγκεκριμένο κράτος της Βορ. Αφρικής και έχει ακόμη έναν ισχυρό λόγο να παρίσταται στην Διάσκεψη, από την στιγμή που το παράνομο Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, καταπατάει με βάναυσο τρόπο προφανή κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρέπει να αποδεχθεί την απαράδεκτη συμπεριφορά της Γερμανικής και της Αμερικανικής κυβέρνησης, με βάση την οποία θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη χώρες όπως… το Κογκό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά δεν θα λάβει μέρος η Ελλάδα!

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τρίτους να ρυθμίσουν ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα! Γιατί όλοι όσοι παρακολουθούμε από κοντά τα εθνικά μας θέματα έχουμε αντιληφθεί ότι η Τουρκία παρενέβη με τόσο ωμό τρόπο στο Λιβυκό πρόβλημα για να επιτύχει τη σύναψη του Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες, με το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θάλασσα, σε βάρος της Ελληνικής κυριαρχίας. Δηλαδή να κατοχυρώσει στην πράξη και σε πείσμα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θαλάσσης, την απαράδεκτη θέση της ότι τα Ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα δεν έχουν και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αν η Γερμανία και οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να επιμένουν στη μη συμμετοχή της Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει επισήμως την παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, προσφέροντας -εν ανάγκη- στη Γαλλία μεγαλύτερο εύρος στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας, από αυτό που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να «καταπιεί» την άρνηση των καλών μας συμμάχων να μας συμπεριλάβουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου! Θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για το εθνικό συμφέρον της χώρας και ανησυχητικό πρόκριμα για το άμεσο μέλλον.

Back to top button