COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Να σταματήσουν την ‘κλάψα’ και τον ‘θρήνο’ ο Πρωθυπουργός και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, που οδήγησε στην κρεμάλα δεκάδες αγωνιστές του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα εναντίον της Βρετανικής αποικιοκρατίας! Ποιές είναι οι «εξαιρετικές υπηρεσίες», που προσέφερε στον Ελληνισμό η Βασίλισσα Ελισάβετ κε Μητσοτάκη;


Ο νεκρός είναι νεκρός και οι Ελληνικές Παραδόσεις από την εποχή της αρχαιότητας μέχρι σήμερα επιβάλλουν να τιμάται η μνήμη του, όπως πρέπει… είναι κατανοητό, λοιπόν, γιατί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις συλλυπητηρίων για το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Αλλά μέχρις εκεί!… Γιατί πάει πολύ ο Έλληνας Πρωθυπουργός και το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, μαζί με τα Ελληνικά συστημικά ΜΜΕ, να θρηνούν για το θάνατο της Ελισάβετ, ξεχνώντας ότι είναι εκείνη, που έστειλε στην κρεμάλα δεκάδες αγωνιστές του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου εναντίον του Βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού! Ανάμεσα σε αυτούς ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και πολλά ακόμη παλικάρια της ΕΟΚΑ, που ελάμπρυναν τους Αγώνες του Ελληνισμού για την Ελευθερία κατά την περίοδο 1955 – 1959.

Οι ιστορικοί, που κατέγραψαν με αντικειμενικό τρόπο τα δραματικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, έχουν παρουσιάσει πλήθος στοιχείων, πραγματικών και εξακριβωμένων, για το όργιο εκτελέσεων, αλλά και πρωτοφανών βασανιστηρίων, που έκαναν οι Βρετανοί αποικιοκράτες, κάτω από τα πορτραίτα της Ελισάβετ, σε βάρος των Αγωνιστών της Ελευθερίας στην Κύπρο.

Βεβαίως, οι απάτριδες στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, που αποτελούν την πλειοψηφία των στελεχών του πολιτικού συστήματος, κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεχαστούν οι δολοφονίες και οι φρικαλεότητες, που διέπραξαν οι Βρετανοί, εκτελώντας πάντοτε τις διαταγές της «αγαπημένης τους Βασίλισσας», για της οποίας το θάνατο θρηνούν σπαρακτικά τόσο ο Μητσοτάκης όσο και οι υπόλοιποι ομόφρονές τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Εν πάσει περιπτώσει, θεωρεί «εξαιρετικές υπηρεσίες» τις εκτελέσεις των μαχητών της Ε.Ο.Κ.Α; Θα πει κάποιος να μην έστελνε συλλυπητήριο μήνυμα; Συλλυπητήριο ναι, αλλά τα άλλα όχι μόνο δεν χρειαζόντουσαν αλλά έδειξαν έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται στον κόσμο του και δεν κατανοεί ούτε τα κομβικά σημεία της Ιστορίας.

Το χρονικό των απαγχονισμών, που διέταξε η Ελισάβετ

Μέσα στον ορυμαγδό της «αγιοποιητικής» νεκρολογίας για τη νεκρή πλέον βασίλισσα φαίνεται πως κανείς δεν θυμάται το έγκλημα που συντελέστηκε με δικές της υπογραφές στην Κύπρο.

Μάλιστα τα στελέχη της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους θαβόντουσαν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, το οποίο ακριβώς επειδή έχει ποτιστεί με το αίμα τους, έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη Ιερή Αξία για τον Ελληνισμό.

Μιλάμε για τα Φυλακισμένα Μνήματα (μία παγκόσμια βρετανική πρωτοπορία, να κρατούν φυλακισμένους ακόμα και τους νεκρούς που τους φοβόντουσαν περισσότερο από όταν ήταν ζωντανοί).

Σχετικά με την βασίλισσα Ελισάβετ B’ αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 13 Οκτωβρίου του 1993 βρέθηκε στην Κύπρο για την 29η Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Για τον Ελληνοκυπριακό λαό ήταν η «Αλισαβού», η επικεφαλής της εγκληματικής αποικιοκρατίας και ήταν ανεπιθύμητη.

Κατά την παραμονή της στο νησί πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν και ο γιατρός Χάρης Αριστείδου, ο οποίος δεν δίστασε να σπάσει το τζάμι της λιμουζίνας της.

Ο Αριστείδης, οργισμένος από την επίσκεψη της «Δολοφόνου Βασίλισσας», όπως την χαρακτήρισε, δεν δίστασε να επιτεθεί όχι μία αλλά τρεις φορές.

Πρώτα επιτέθηκε σε Άγγλο Αξιωματικό ο οποίος επέβλεπε αιμοδοσία προς τιμήν της Βασίλισσας, με μία φραστική επίθεση γύρω από τα όσα συμβόλιζε η στολή του…

Η αιτία της αντίδρασης ήταν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών. H βασίλισσα Ελισσάβετ εκπροσωπούσε τη βάρβαρη Αγγλική αποικιοκρατία και παράλληλα ενώ είχε την νομική ισχύ και την ευκαιρία να δώσει «χάρη» στον 17χρονο Ευαγόρα Παλλικαρίδη και τους άλλους 8 δεν το έκανε παρά ενέκρινε τις εκτελέσεις τους οι οποίες το σημειώνουμε είχαν συνδυαστεί με βασανιστήρια που υποτίθεται δεν θα τα έκανε ποτέ μία ευρωπαϊκή χώρα στην σύγχρονη εποχή.

Το ιστορικό

Η εξέγερση της δεκαετίας του ’50 για την Κύπρο είχε τον μελανό απολογισμό να βασανιστούν με πολύ άγριο και βάναυσο τρόπο τουλάχιστον 14 νεαροί Κύπριοι και κατόπιν να δολοφονηθούν από τις βρετανικές δυνάμεις.

Οι νεκροί, άνδρες ήταν ηλικίας μεταξύ 17 και 37 ετών, συνελήφθησαν ως ύποπτοι και κατηγορήθηκαν ότι διοργάνωσαν αντάρτικη εκστρατεία για την ανατροπή του βρετανικού ελέγχου στην Κύπρο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εικόνες φαίνεται να δείχνουν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

«Είδα τους στρατιώτες να βγάζουν τον Νίκο Γεωργίου από το κελί του, σχεδόν αναίσθητο, με αφρό να βγαίνει από το στόμα του. Έκανε έναν απαίσιο ήχο σαν λιοντάρι που γρυλίζει καθώς πέθαινε. Τον άφησαν να πεθάνει στο τσιμέντο έξω», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Όταν οι Βρετανοί βασάνιζαν και θανάτωναν 14 Κύπριους με τη συναίνεση της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η εξέγερση της δεκαετίας του ’50 για την Κύπρο είχε τον μελανό απολογισμό να βασανιστούν με πολύ άγριο και βάναυσο τρόπο τουλάχιστον 14 νεαροί Κύπριοι και κατόπιν να δολοφονηθούν από τις βρετανικές δυνάμεις.

Δημοσίευμα του Guardian, παρουσιάζει μαρτυρίες από Βρετανούς βετεράνους και Κύπριους επαναστάτες μαχητές, μαζί με αρχεία νεκροψίας και νεκροτομείου, καθώς και μέχρι τώρα μη δημοσιοποιημένο υλικό από κυπριακά αρχεία που δείχνουν ότι τα θύματα να πεθαίνουν, αφού ανακρίθηκαν από Βρετανούς αξιωματικούς.

Οι νεκροί, άνδρες ήταν ηλικίας μεταξύ 17 και 37 ετών, συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι ανήκαν στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, γνωστή ως ΕΟΚΑ, η οποία διοργάνωσαν αντάρτικη εκστρατεία για την ανατροπή του βρετανικού ελέγχου στην Κύπρο.

Φωτογραφίες από τα Εθνικά Αρχεία της Κύπρου επιβεβαιώνουν σημάδια βασανιστηρίων στα σώματά τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εικόνες φαίνεται να δείχνουν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

Μαρτυρίες για τα βασανιστήρια
«Είδα τους στρατιώτες να βγάζουν τον Νίκο Γεωργίου από το κελί του, σχεδόν αναίσθητο, με αφρό να βγαίνει από το στόμα του. Έκανε έναν απαίσιο ήχο σαν λιοντάρι που γρυλίζει καθώς πέθαινε. Τον άφησαν να πεθάνει στο τσιμέντο έξω», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Αν και οι φήμες ότι ο βρετανικός στρατός χρησιμοποιούσε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κύπρου κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, είναι η πρώτη φορά που οι βρετανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών του, κατηγορούνται για εκστρατεία παράνομων δολοφονιών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1955 έως το 1959.

Η αποζημιώση της βρετανικής κυβέρνησης σε 33 Κυπρίους
Το 2019, η βρετανική κυβέρνηση κατέβαλε αποζημίωση ύψους 1 εκατ. λιρών σε 33 Κύπριους που ισχυρίστηκαν ότι βασανίστηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.

Ανάμεσά τους ήταν και ένα κορίτσι, 16 ετών τότε, το οποίο δήλωσε ότι βιάστηκε επανειλημμένα από στρατιώτες.

Αν και η κυβέρνηση επέμεινε ότι η πληρωμή δεν αποτελεί «καμία παραδοχή ευθύνης», οι νέες λεπτομέρειες θα εντείνουν τον έλεγχο σχετικά με την πραγματική έκταση των θηριωδιών που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τον τερματισμό της βρετανικής αποικιοκρατίας στο νησί της Μεσογείου.

Βιβλίο -έρευνα με θέμα «14 εγκλήματα της αυτοκρατορίας»
Πρόκειται για τις υποθέσεις 14 αγωνιστών, που την περίοδο του αγώνα ΄55-59 στην Κύπρο, συνελήφθησαν από τις αποικιοκρατικές αρχές και δολοφονήθηκαν μέσα σε μπουντρούμια και δωμάτια ανάκρισης κατά τη διάρκεια φρικτών βασανιστηρίων. Μια έρευνα της συγγραφέως Ελίνας Σταματίου, που ξεκίνησε το το 2018 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την έκδοσή τους στην Κύπρο από τις εκδόσεις Κ. Επιφανίου.

Μέσα από τις 249 σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει νοερά τις τελευταίες στιγμές αυτών των 14 ανθρώπων και να αντικρίσει ωμή και απογυμνωμένη, την αλήθεια της φρίκης που έζησαν.

Θύτες τους, αξιωματικοί των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, υπό τις εντολές των οποίων εφαρμόστηκαν αδιανόητα αρρωστημένες μέθοδοι ανάκρισης προς απόσπαση κρίσιμων πληροφοριών, που θα οδηγούσαν στην εξάρθρωση της οργάνωσης και τη σύλληψη του αρχηγού Διγενή.

Τα απάνθρωπα βασανιστήρια
Ύπνος μέσα σε παγωμένο νερό, ανήλια υγρά κελιά, χλευασμός, αδιάκοπα χτυπήματα σε όλο το σώμα, χοντροκομμένο αλάτι ανακατεμμένο με πριονίδια για φαγητό, ούρα με το κουτάλι αντί για νερό, τεχνητοί πνιγμοί, μαστίγωμα των γεννητικών οργάνων με χοντρά λάστιχα, σπάσιμο των κλειδώσεων με ρόπαλα, σύνθλιψη κρανίων με σιδερένια μέγγενη, ήταν μόνο μερικές από τις τακτικές που επιστράτευαν οι έμπειροι από τη δράση τους και σε άλλες επαναστατημένες αποικίες, ανακριτές της βρετανικής υπερδύναμης.

Η συγγραφέας του βιβλίου, πάντως, τονίζει πως τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως τα βασανιστήρια, πρέπει να βρίσκουν τον δρόμο της δικαιοσύνης όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η ανάδυσή τους στην επιφάνεια, όπως σημειώνει, αποτελεί υποχρέωση των ευνομούμενων κοινωνιών, γιατί μόνο τότε δίδεται η δυνατότητα λύτρωσης (δικαιικής ή έστω ηθικής) των θυμάτων, τιμωρίας των θυτών, αλλά και εξιλέωσης της ανθρωπότητας από το στίγμα της κτηνωδίας.

Back to top button