COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επίθεση Μπάιντεν κατά Πούτιν: Είναι εγκληματίας-δικτάτορας! Σκληρή απάντηση από το Κρεμλίνο!


Σε νέα λεκτική επίθεση κατά του Ρώσου ομολόγου του προχώρησε, από εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, στο Κάπιτολ Χιλ, ο Τζο Μπάιντεν αποκαλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία-δικτάτορα και κακοποιό που «διεξάγει ανήθικο πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

«Ο Πούτιν πληρώνει το τίμημα της επιθετικότητάς του» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό (που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό) Μίχολ Μάρτιν, στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια μίλησε πριν από το γεύμα των Φίλων της Ιρλανδίας στο Καπιτώλιο που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο Μπάιντεν είπε ειδικότερα: «Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα».

Μπλίνκεν: Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο ίδιος συμφωνεί πως εγκλήματα πολέμου διαπράττονται στην Ουκρανία. «Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου», είπε ειδικότερα.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία πιθανότατα να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. «Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει», τόνισε.

Δριμεία κριτική στον Ρώσο πρόεδρο άσκησε και πριν από ένα 24ωρο ο Μπάιντεν.

Μετά την έκδοση απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την οποία διατάζει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι ο Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συγκεκριμένη δήλωση του Μπάιντεν προέκυψε ύστερα από στιχομυθία με δημοσιογράφο. «Είστε έτοιμος, με βάση τα όσα έχετε δει να αποκαλέσετε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου;» ρωτά ο δημοσιογράφος.

«Πιστεύω ότι είναι εγκληματίας πολέμου» απαντά στη συνέχεια ο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου στις δηλώσεις του Μπάιντεν

«Θεωρούμε απαράδεκτη και ασυγχώρητη μια τέτοια ρητορική από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου οι βόμβες σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το λεκτικό επεισόδιο με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο κάνει τον γύρο του κόσμου. Η βρετανική εφημερίδα Guardian θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: «Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου και ποιος το αποφασίζει;».

Στο δημοσίευμα του Guardian ανασύρονται μνήμες από τη δίκη της Νυρεμβέργης, ενώ εξετάζονται οι τρόποι για να καταδικαστεί ένας ηγέτης για εγκλήματα πολέμου. Ο πρώτος είναι μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν ο ΟΗΕ να αναθέσει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε μια εξεταστική επιτροπή που θα κατέληγε σε ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου για τη δίωξη του Πούτιν.

Τρίτη επιλογή θα ήταν ένα δικαστήριο στη λογική εκείνου της Νυρεμβέργης που δίκασε τους Ναζί και τους συνεργάτες του. Εκεί βέβαια η σύνθεση του δικαστηρίου καθορίστηκε από τους συμμάχους που πολέμησαν εναντίον του φασιστικού άξονα, ενώ εδώ δεν θα υπάρξουν -κατά πάσα πιθανότητα- τέτοιου είδους αντιμαχόμενοι. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα μπορούσε πάντως να καθοριστεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Επίσης, κάποιες χώρες έχουν στο δίκαιό τους νόμους για την δίωξη εγκλημάτων πολέμου. Η Γερμανία για παράδειγμα διεξάγει ήδη έρευνα για τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αντίστοιχους νόμους, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα τμήμα που ασχολείται με πράξεις όπως οι γενοκτονίες, οι βασανισμοί, η στρατολόγηση παιδιών κ.α.

Back to top button