COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Νέα καταγγελία – ‘φωτιά’ για τον πατέρα Αντώνιο και την «Κιβωτό του Κόσμου»: «Πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές τα τρόφιμα και τα ρούχα από τις δωρεές!»

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου, με παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στις δομές να κάνουν λόγο για ξυλοδαρμούς, απομόνωση, βασανιστήρια και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, μαρτυρίες για τον τρόπο που λειτουργούσαν οι δομές και το τι γινόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από ανθρώπους που μιλούν για όσα είδαν ή έζησαν.

Μια νέα καταγγελία που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή «Super Κατερίνα», κάνει λόγο για απαράδεκτη εκμετάλλευση των δωρεών που γίνονταν στην ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας καταγγέλλει ότι πολλά από τα πράγματα που έφταναν στη δομή, τα εκμεταλλεύονταν για να βάλουν χρήματα στην τσέπη τους. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ρούχα, πράγματα και τρόφιμα που χαρίζονταν για τα παιδιά, κατέληγαν προς… πώληση.

«Εκείνες τις ημέρες είχε ξεκινήσει μία δομή σε ένα καφενείο, είχε ανοίξει ένα σαν εστιατόριο και μάζευε παιδιά από την Αλβανία που είχαν πρόβλημα τότε. Τον βοηθούσαν κάποιες κυρίες που ερχόντουσαν στην εκκλησία. Πάντα αλλοδαπούς προσέγγιζε αλλά και Ελληνόπουλα που πάντα τα διάλεγε. Προσπαθούσε να ταΐσει κάποια παιδιά. Μετά εξαφανίστηκε από τη γειτονιά, κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα. Οι γείτονες τον βοηθούσαν πάντα. Τον βοηθούσαν με τρόφιμα που ακουγόταν ότι κάποιοι από τη δομή τα πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ. Τενεκέ με λάδι 15 ευρώ…»δήλωσε ο μάρτυρας στην εκπομπή και συνέχισε:

«Όσον αφορά στα ρούχα απαιτούσε να είναι με ταμπελάκι για να τα διαθέσει στη λαϊκή ή στο Κερατσίνι. Δεν ξέρω πόσο τα πουλούσε. Έχουν βρεθεί ρούχα από μαγαζιά, από ανθρώπους που μας τα λένε, ότι βρήκαν τα ρούχα που έδωσαν στο Μοναστηράκι. Μπορεί να ήθελε να εξασφαλίσει χρήματα ή να τα οικειοποιηθεί. Γεγονός είναι ότι κάποια στιγμή υπήρχε μεγάλη χλιδή».

«Με κοπανούσαν στον τοίχο»
Στην εκπομπή μίλησε και ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος έμεινε στη δομή για τρία χρόνια, όταν ήταν σε ηλικία 10 ετών. Ο νεαρός κατήγγειλε άγριους ξυλοδαρμούς και τιμωρίες:

«Ήταν πολύ δύσκολα, προσωπικά εμένα με βαρούσαν συνέχεια και έκλαιγα συνέχεια. Μας έκλειναν σε ένα δωμάτιο, μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές χωρίς να θέλουμε. Με χτυπούσαν επειδή δεν ξύπναγα το πρωί να πάω στο σχολείο. Μου έλεγαν “σήκω σήκω” και αν δεν σηκωνόμουν με έπιαναν και με κατέβαζαν από το κρεβάτι, με έσερναν στο πάτωμα και μετά με βάραγαν επειδή δεν άκουγα», είπε και συνέχισε:

«Εμένα δεν με είχαν κλείσει καιρό στο δωμάτιο, για λίγες ώρες μόνο και πάλι άρχισαν να με βαράνε. Το δωμάτιο είχε μόνο μια καρέκλα εκεί μέσα και μας έβαζαν για να ηρεμήσουμε. Εγώ έλεγα ότι θέλω να φύγω και μου έλεγαν ότι δεν γίνεται επειδή είμαι μικρός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, ο πατέρας Αντώνιος είχε γνώση για όσα συνέβαιναν: «Τα γνώριζε όλα αυτά αλλά δεν είχα πάει ποτέ να του μιλήσω. Αυτά μου τα έκανε ένας παιδαγωγός, τώρα έχει φύγει. Τότε ήμουν 10 χρονών» είπε ο 18χρονος, ο οποίος συνέχισε την σοκαριστική μαρτυρία του:
«Με έπιαναν από στήθος και με κοπάναγαν στον τοίχο και με έριχναν κάτω. Μου μιλήσουν άσχημα, μου έλεγαν μ@@@@@ και τέτοια. Όταν με χτυπούσαν ζητούσα τον μπαμπά μου αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρθει. Όταν με επισκεπτόταν όμως, δεν του τα έλεγα γιατί δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω. Όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν χάλια. Έχω φύγει εδώ και πέντε χρόνια και έχω ηρεμήσει. Θα ήθελα να μην έχω πάει ποτέ και να μείνω με την οικογένειά μου», ανέφερε.

Το… περίφημο διοικητικό συμβούλιο που «ξηλώθηκε»
Η σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, δύο αλλοδαποί πρώην τρόφιμοι, ένας προπονητής μπάσκετ και μία κοινωνική λειτουργός αποτελούσαν το διοικητικό συμβούλιο της Μ.Κ.Ο.. Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα «οικογενειακό»-ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο με την σύζυγο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, Σταματία Γεωργαντή, να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση.

Ένας 35χρονος πρώην τρόφιμος από το Ιράκ, το 2017 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα την 30/06/2006. Αυτός ο πρώην τρόφιμος έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, όπως και ένας ακόμη με την ίδια διαδικασία.

Ακόμη ένα μέλος του Δ.Σ. είναι προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μία κοινωνική λειτουργός, η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή της Μ.Κ.Ο., στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία.

Γενικός διευθυντής της Μ.Κ.Ο., είναι αλλοδαπός πρώην τρόφιμος της και υπεύθυνος επικοινωνίας, επίσης πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού».

Back to top button