Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*
Με την διασπορά της Δέλτα να έχει αποκτήσει ιλιγγιώδεις ρυθμούς στις περισσότερες χώρες, η μια μετά την άλλη οι μελέτες, καταδεικνύουν στοιχεία που λίγους μήνες πριν, δεν υποψιαζόταν οι Αρχές της Δημόσιας Υγείας διεθνώς ότι θα έφερναν προ αδιεξόδου, και μάλιστα τόσο ραγδαία, τα όπλα που μέχρι σήμερα έχουμε αποκτήσει εναντίον του κορωνοιού .
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature κατέδειξε τη μειωμένη ευαισθησία έναντι της παραλλαγής Δέλτα , εκτός από τα φυσικά αντισώματα ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοιό με τις προηγούμενες παραλλαγές, και των διαθέσιμων μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Παράλληλα, τα υπάρχοντα εμβόλια επιτρέπουν την μόλυνση με Δ, με κινδύνους μάλιστα, να διασπείρουν οι εμβολιασμένοι ως ασυμπτωματικοί τον ιό στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι πλέον αποτελούν την δεξαμενή – κύριο στόχο της επιθετικής παραλλαγής σε όλες τις χώρες .
- Η παραλλαγή Delta, στην έρευνα Γάλλων ερευνητών από το Ινστιτούτο Παστέρ και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έδειξε ότι δεν ανταποκρίνεται στο bamlanivimab, το μονοκλωνικό αντίσωμα της παρασκευάστριας εταιρείας Eli Lilly, το οποίο αποτελούσε μέχρι σήμερα την πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την μόλυνση Covid 19, ειδικά όταν χορηγούνταν σε πρώιμο στάδιο της μόλυνσης με τις προηγούμενες παραλλαγές. Το bamlanivimab, μάλιστα, δεν είχε εισαχθεί ακόμη καν στη χώρα μας, παρά μόνο σε περιορισμένες δόσεις. Οι λίγοι και «επιλεγμένοι» ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κατάφεραν αν κερδίσουν την μάχη. Δεν επρόκειτο, όμως, για την παραλλαγή Δ.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έχει εντωμεταξύ ήδη ανακαλέσει την άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος bamlanivimab ως μοναδική θεραπεία για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, λόγω της αντοχής που εμφανίζει στην παραλλαγή Δ.
Τρία άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που δοκιμάστηκαν στη μελέτη των Γάλλων ερευνητών διατήρησαν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της παραλλαγής, και αυτό αποτελεί ευχάριστη είδηση. Ισως, όμως, να χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να υπάρξουν ως διαθέσιμες αυτές οι θεραπείες στην Ελλάδα.
- Την ίδια ώρα, τα φυσικά αντισώματα, και το πλάσμα αντισωμάτων από άλλους ασθενείς που είχαν προσβληθεί αλλά είχαν νικήσει τον ιό, το οποίο αποτελεί βασική θεραπεία αντιμετώπισης στους νοσoύντες από COVID 19 στα νοσοκομεία, εμφάνισε εξαιρετικά μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής Δ , σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές.
«Οι οροί από αναρρωτικούς ασθενείς που συλλέχθηκαν έως και 12 μήνες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων (σε μολυνθέντες με τις προηγούμενες παραλλαγές COVID 19) ήταν 4 φορές λιγότερο ισχυροί έναντι της παραλλαγής Delta, σε σχέση με την παραλλαγή Alpha (B.1.1.7).» αναφέρεται στην δημοσίευση της μελέτης .
Η παραλλαγή Δ με τον τρόπο αυτό , φαίνεται να αποδυναμώνει δραματικά την φαρέτρα της επιστήμης στη θεραπευτική μάχη με τον πανδημικό ιό. Για τα άτομα που νοσούν σοβαρά από τη μετάλλαξη Δέλτα υπάρχουν πολύ λιγότερες ή και μηδαμινές θεραπευτικές επιλογές, όπως οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν .
Η μόνη ασπίδα από την βαριά νοσηλεία και την ΜΕΘ σε σχέση με την παραλλαγή αποδεικνύονται τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως αναφέρεται παρακάτω.
Καθηγητής Παυλάκης στο europost.gr : «Νέα πανδημία»
Σε δηλώσεις του στο europost.gr o καθηγητής Γιώργος Παυλάκης από το Maryland των ΗΠΑ, όπου διατελεί Διευθυντής του Τομέα Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών (NCI), εξηγεί ότι λόγω της «πρωτεϊκής» φύσης του ιού, οι γρήγορες μεταλλάξεις που δημιουργούνται όπως η παραλλαγή Δ , αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και παρακάμπτουν το ανοσολογικό μας σύστημα. «Η πρόσφατη εμφάνιση και γρήγορη διασπορά καινούργιων στελεχών, αντανακλά την προσπάθεια του ιού να προσαρμοστεί στους ανθρώπινους πληθυσμούς και να αποφύγει το ανοσολογικό μας σύστημα, και ωθεί τον ιό να μεταδίδεται γρηγορότερα και καλύτερα από άτομο σε άτομο. Αυτό δυστυχώς δημιουργεί μια καινούργια κατάσταση παγκόσμια, όπου μέσα σε λίγο χρόνο έχουμε ουσιαστικά μια διαφορετική επιδημία.»
«Το Ινδικό στέλεχος Δέλτα, είναι περισσότερο μεταδοτικό, πολλαπλασιάζεται πολύ περισσότερο στο ανθρώπινο σώμα και επίσης είναι πιο παθογόνο για τους ανεμβολίαστους και επεκτείνεται στα παιδιά», προσθέτει ο Έλληνας καθηγητής στο NCI.
Η Δ σε ανεμβολίαστους και πρώην νοσούντες,
Οι Γάλλοι ερευνητές ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 103 άτομα που είχαν μολυνθεί με τον κοροναϊό. Η Δ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητη από την Alpha σε δείγματα από μη εμβολιασμένα άτομα αυτής της ομάδας που είχαν όμως προηγουμένως νοσήσει .
Άλλη μελέτη συνεργασίας επιστημόνων από ην Ινδία και από το Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Cambridge, δήλωσε ότι in vitro, η παραλλαγή του Delta βρέθηκε να είναι περίπου οκτώ φορές λιγότερο ευαίσθητη σε αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια σε σύγκριση με την αρχική παραλλαγή.Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου αποκάλυψε ότι σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, η παραλλαγή Delta είναι και πιο μεταδοτική αλλά και πολύ ικανότερη να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία που προκλήθηκε από προηγούμενη λοίμωξη.
Η Δ και η μία, και οι δυο δόσεις εμβολίου
- Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε μία δόση εμβολίου, ήταν ελάχιστα ευαίσθητη στην Delta (και στα mRNA εμβόλια , και στο εμβόλιο της Astrazeneca) , επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες που έχουν καταδείξει την δυνατότητα ανσοδιαφυγής .
Συνεπώς πριν παρέλθει το διάστημα των 15 ημερών μετά την δεύτερη δόση για το χτίσιμο ανοσίας, οι εμβολιασμένοι μόνο με μία δόση δεν έχουν προστασία έναντι πιθανής μόλυνσης με την παραλλαγή Δ . Δείγματα αίματος στη μελέτη των Γάλλων επιστημόνων έδειξαν ότι μόλις το 10% ατόμων που είχαν λάβει την μία δόση των AstraZeneca ή Pfizer –BioNtech κατάφεραν να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Delta σε εργαστηριακά πειράματα.
«Μια εφάπαξ δόση Pfizer ή AstraZeneca ήταν είτε κακή είτε καθόλου αποτελεσματική έναντι των παραλλαγών Beta και Delta», κατέληξαν οι ερευνητές.
Παράλληλα, δεδομένα από το Ισραήλ και τη Βρετανία υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές αντίστοιχα αποτελέσματα, αν και εμφανίζουν την κάλυψη και από την δεύτερη δόση σε ποσοστό γύρω στο 64%, που σημαίνει ότι περισσότερο από τον έναν στους τρεις εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κινδυνεύει να μολυνθεί.
Το ευτύχημα είναι ότι οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι μία δόση εμβολίου είναι ακόμα αρκετή για την πρόληψη της νοσηλείας ή του θανάτου από τον ιό.
- Μολύνονται και μολύνουν οι εμβολιασμένοι, με θύματα τους ανεμβολίαστους
«Είναι πολύ πιθανό ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να κυκλοφορεί ως ασυμπτωματικός φορέας COVID και να μεταδώσει δυνητικά τον ιό, και την πολύ πιο μεταδοτική παραλλαγή Δ» δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC την προηγούμενη εβδομάδα.
«Εξετάζουμε καταστάσεις όπου καταγράφονται πρωτοποριακές λοιμώξεις σε εμβολιασμένους », δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου στον Τσακ Τοντ, στοιχείο που έχει αναδείξει το europost.gr από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης των κρουσμάτων της Δ στην Ελλάδα.
«Δηλαδή, έχουν μολυνθεί παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί» ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προσέθεσε, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές περισσότερες πρωτοποριακές περιπτώσεις από αυτές που καταγράφονται, επειδή τείνουν να είναι ασυμπτωματικές και η οδηγία του CDC λέει ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξέταση
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν έχουν «σημαντικά μικρότερο ιικό φορτίο στο ρινοφάρυγγά τους», δήλωσε ο Fauci.
*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα