COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ψυχρολουσία από τις ΗΠΑ: Μετά το ‘δώρο’ που έκαναν στον Ερντογάν με τον EastMed, συζητούν με την Τουρκία και για F-35! Απεγνωσμένες προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τον Σουλτάνο!

Έχουμε απεγνωσμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να προσεγγίσουν τον Ερντογάν “ρίχνοντας” ουσιαστικά και πάλι την Ελλάδα!

Μέσα στις γιορτές το State Department στέλνει ένα non paper στο ελληνικό ΥΠΕΞ, που μας γνωστοποιεί την απόσυρση στήριξης των ΗΠΑ από την κατασκευή του έργου του EastMed, με αποδέκτες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη,δηλαδή το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι την Αίγυπτο.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι ΗΠΑ, είναι η μη οικονομική βιωσιμότητα του ενεργειακού project, αλλά και η αποφυγή έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Το ερώτημα που τίθενται είναι ποιος ‘’ενοχλείται’’ από αυτό το έργο; Προφανώς η Τουρκία, αλλά και η φίλη της η Γερμανία, που για τους δικούς της λόγους,δεν επιθυμεί η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ Ευρώπη, με ότι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά και εμπορικά της συμφέροντα, αλλά και τις γεωπολιτικές της βλέψεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το θέμα δεν είναι αν οι ΗΠΑ αποσύρονται, αλλά αν η Ε.Ε θα συνεχίσει να στηρίξει αυτό το έργο, ένα έργο που καθιστά την Ε.Ε ενεργειακά αυτόνομη σε μεγάλο ποσοστό και την απαλλάσσει από την ενεργειακή εξάρτηση της,κατά κύριο λόγο, από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Επισημαίνουμε δε, ότι η Ε.Ε έχει ήδη χρηματοδοτήσει με 35 εκατομμύρια ευρώ την κοινοπραξία ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ για περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η Ε.Ε έχει δεσμεύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου από την λίστα των εγκεκριμένων ενεργειακών project της τρέχουσας δεκαετίας.

Επίσης δεν μας είπαν οι ΗΠΑ βάσει ποιων αποτελεσμάτων που προέκυψαν μέσα από τεκμηριωμένες μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας το έργο κρίθηκε ασύμφορο, όταν καν δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές μελέτες. Προφανώς η αιτιολόγηση αυτή, περί της μη οικονομικά βιώσιμης κατασκευής, είναι προσχηματική και η απόφαση τους έχουν να κάνει μόνο με καθαρά γεωπολιτικά κριτήρια.

Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, έρχεται λίγο μετά από την πρόσφατη υπογραφή της ελληνοαμερικανικής πολιτικοστρατιωτικής συμφωνίας για εκχώρηση επιπλέον βάσεων εντός της ελληνικής επικράτειας καθώς και της εκχώρησης του λιμένος της Αλεξανδρούπολης. Δηλαδή με την συμφωνία αυτή, βάλαμε απέναντι μας την Ρωσία και το αντάλλαγμα που πήραμε για αυτό, ως δώρο για τις εκχωρήσεις μας, ήταν να ικανοποιήσουμε τις τουρκικές διεκδικήσειςγια την αποφυγή της κατασκευής του EastMed.

Ας θυμηθούμε βέβαια, τι μας έλεγε η σημερινή κυβέρνηση τον Ιανουάριο του2020, στο Ζάππειο, με τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα μετά την υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας για τον EastMed,

«Η Ελλάδα από σήμερα γίνεται ένας σημαντικός περιφερειακός παίκτης στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο, με αυτήν την συμφωνία καταργείται το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο και η Ελλάδα καθίσταται ο μεγαλύτερος ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη» Τελικά όλα αυτά που πήγαν;

Η Ουάσιγκτον αναμένει άστοχα και ανούσια να “πέσει” ο Ερντογάν με εκλογές σε ένα φανταστικό σενάριο, αφού μιλάμε για την Τουρκία, και ένα καθεστώς που έχει ήδη ξεκινήσει να διώκει για “τρομοκρατία” την τουρκική αντιπολίτευση, έχοντας στόχο βέβαια τον Εκρέμ Ιμάμογλου, κύριο ανταγωνιστή του Ερντογάν, για να συνεννοηθεί για τα 100 μαχητικά F-35 που θα φέρουν πολλά δισ. με την Άγκυρα.

“ΗΠΑ και Τουρκία θα έχουν συνομιλίες για μαχητικά αεροσκάφη F-35,” δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δίνοντας πλέον νέα διάσταση στο σχέδιο των ΗΠΑ, να εξομαλύνουν τις σχέσεις με ένα δικτατορικό καθεστώς, το οποίο έχει καταπατήσει όλους τους ανθρώπινους και θεϊκούς νόμους εντός και εκτός χώρας.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν μετά το “φιάσκο” που μας σέρβιρε το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον αγωγό East Med, θα έχουμε πιθανόν συνέχεια με μια “διαπραγμάτευση” για τα F-35, αφού στην λογική των τεχνοκρατών του Λευκού Οίκου, δεν μπορεί να πάρει η Ελλάδα αυτά τα αεροσκάφη και όχι η Τουρκία, έστω και μελλοντικά, παρ’ όλη την αγορά των τουρκικών S-400.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε το Σάββατο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για τη συνάντηση στο εγγύς μέλλον μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για να συζητήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Η Τουρκία εκδιώχθηκε από εταίρος στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019, λόγω της αγοράς συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 ρωσικής κατασκευής, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι είναι ασύμβατα με τα όπλα του ΝΑΤΟ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της συμμαχίας, κάτι που τώρα φέρεται να αλλάζει άγνωστο το γιατί.

Τουρκικές εταιρείες συνεχίζουν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για το μαχητικό πέμπτης γενιάς, παρά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) το 2020.

Η Τουρκία, ως γνωστόν, σχεδίαζε να αγοράσει 100 μαχητικά F-35A, τα οποία θα γέμιζαν τα ταμεία της εταιρείας που τα κατασκευάζει.

«Οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το F-35 βρίσκονται σε εξέλιξη. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητηθεί το θέμα των F-35, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 ήταν «αναγκαιότητα» και όχι επιλογή, σε μια πρωτόγνωρη δήλωση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα συζητήσει το πρόγραμμα πολλαπλών ρόλων μαχητικών αεροσκαφών F-35 κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον στις αρχές του 2022.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια αποδεκτή και λογική λύση για τα ζητήματα των S-400, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είχε δίκιο σε αυτό το θέμα, αγνοώντας ολοκληρωτικά την φιλοσοφία των αμερικανικών κυρώσεων, σε μια κίνηση που δείχνει ότι ΗΠΑ ετοιμάζονται να “ρίξουν νερό στο κρασί τους”.

«Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί να λάβουν τη σωστή απόφαση το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ακάρ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και η αγορά τους ήταν αναγκαιότητα, καθώς δεν μπόρεσε να προμηθευτεί συστήματα αεράμυνας από κανέναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ με ικανοποιητικούς όρους, σε ένα παραμύθι χωρίς δράκους και άλλα ερπετά, το οποίο σίγουρα δεν “έφαγε” κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Η κρατική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας (SSTEK) προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με έδρα την Ουάσιγκτον για να ασκήσει πίεση για να επιστρέψει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, ανέφερε πέρυσι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Foreign Lobby Report, και αυτό μας δείχνει πως κινούνται οι Τούρκοι εδώ και μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο επιδιώκουν να ακυρώσουν όλες τις συμμαχίες της Ελλάδος με αραβικό κόσμο, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Όσο για τα εγκλήματα της Τουρκίας κατά των Κούρδων, τα οποία συνεχίζονται αμείωτα, ούτε κουβέντα από κανέναν.

Back to top button