COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Νέα ‘βόμβα’ στο σκάνδαλο Folli Follie: Ποιός πολιτικός άνοιξε την αγκαλιά του, για να καλύψει τους Κουτσολιούτσους, όταν αναζητούσαν πολιτική προστασία;


Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις για το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο της Folli Follie, τις επί σειράς ετών λογιστικές παρατυπίες της διοίκησης Κουτσολιούτσου αλλά και τις προσπάθειες να αναζητήσουν προστασία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, το Μάιο του 2018, περιλαμβάνει ο διαχειριστικός έλεγχος που ολοκλήρωσε η PwC, κατόπιν δικαστικής εντολής.

Το θέμα έρχεται ξανά στην επιφάνεια καθώς αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Folli Follie ενημέρωσε πως παρέλαβε την ενδιάμεση έκθεση την οποία «επεξεργάζεται», όπως ανάφερε. Η έρευνα εκτιμάται πως είχε αποσταλεί προ ημερών και στους νομικούς εκπροσώπους όσων διώκονται για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αρκετά άλλα βαρύτατα αδικήματα.

Οι περί τις 212 σελίδες της εμπιστευτικής ενδιάμεσης έκθεσης που έχει ήδη υποβληθεί προς το 35ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι το αποτέλεσμα αξιοποίησης ηλεκτρονικών στοιχείων (emails, ίχνη ψηφιακών συναλλαγών, αρχεία σε υπολογιστές εργαζομένων της εταιρείας και θυγατρικών της κ.α.), συνεντεύξεων, καταθέσεων στελεχών της εταιρείας και άλλων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε Αθήνα και Χονγκ Κονγκ.

Η έρευνα που απέκτησε χαρακτήρα forensics investigation (δικανικής), ακολουθεί την αντίστοιχη της Alvarez & Marshal (Α&Μ), η οποία και είχε, την περίοδο που πραγματοποιήθηκε, παρεμποδιστεί. Τα ευρήματα του πορίσματος της Α&Μ αξιοποιήθηκαν από την PwC και υπήρξε συνεργασία του διεθνούς δικτύου και συστημάτων των δύο ελεγκτικών εταιρειών, με χρήση της πλατφόρμας Relativity, εκτός άλλων.

Το εύρος της έρευνας είναι εξαιρετικά μεγάλο και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκέλος της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, για την απόκτηση και ανάκτηση ηλεκτρονικών στοιχείων (εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, emails, ηλεκτρονικά και άλλα αρχεία) ζητήθηκαν και δόθηκαν αρχεία επιλεγμένων προσώπων, νυν και πρώην υπαλλήλων της FF. Για όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή των ελεγκτών αναφέρεται (στην ενότητα 1.5.1) πως ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία ανάκτησης των στοιχείων για να διασφαλιστεί η εξαγωγή των δεδομένων και η έγκυρη νομικά χρήση τους (chain of custody) ενώ αξιοποιήθηκε ειδικό λογισμικό (ΝUIX Workstation) για την ανάκτηση διαγραμμένων και άλλων δεδομένων.

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια ‘αμαρτωλά’ ηλεκτρονικά αρχεία
Στο πλαίσιο της έρευνας , περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία από δεδομένα που επεξεργάστηκαν ανταποκρίθηκαν θετικά στις λέξεις-κλειδιά που ζητήθηκαν. Από αυτά, περί τα 120.000 αρχεία εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη σχετικότητά και τη χρησιμότητά τους, αποτελώντας τη βάση του ελέγχου. Πληροφορίες αναφέρουν πως αξιοποιήθηκαν πολλά έντυπα αρχεία, αποσπάσματα από προσωπικές ατζέντες και άλλες σημειώσεις.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε κατά βάση στην Αθήνα αλλά κατέστη δυνατό να αποκτηθούν ηλεκτρονικά αρχεία στελεχών και υπαλλήλων στο Χονγκ Κονγκ (έδρα της ασιατικής θυγατρικής εταιρείας της FFG). Επίσης πραγματοποιήθηκε σειρά συνεντεύξεων στα γραφεία της PwC με στελέχη της FFG, αν και πολλά, που κατονομάζονται, αρνήθηκαν κα προσέλθουν, ενώ άλλα ανέβαλαν τη συνάντηση.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο διαχειριστικός έλεγχος φέρνει στην επιφάνεια, κατά την επίμαχη περίοδο αποκάλυψης της απάτης από το fund QCM, το Mάιο του 2018 , τις προσπάθειες των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ως επικεφαλής της τότε διοίκησης, να αναζητήσουν και να διαμορφώσουν περιβάλλον προστασίας, σε πολιτικό και άλλο επίπεδο, έναντι του χειμάρρου των αποκαλύψεων που ακολούθησαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφορές της έκθεσης της PwC, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σειρά αντιγράφων και αρχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ αναφέρονται με τα αρχικά τους (ορισμένα κατονομάζονται) πρόσωπα που εμφανίζονται να έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν επαφές και μεσολαβήσεις προς αυτή την κατεύθυνση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Σε ορισμένα από αυτά τα email, υπάλληλος της Folli Follie εμφανίζεται να επικοινωνεί με τους Δ.Κ και Γ.Κ., Δημήτρη και Γεώργιο (Τζώρτζη) Κουτσολιούτσο, για να εξασφαλίστεί «θετικό περιβάλλον» για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές. Ακολούθως ο ίδιος εμφανίζεται να αναφέρει πως κυβερνητικός παράγων είναι ενήμερος σχετικά και προτίθεται να διευκολύνει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες επαφές και συννενοήσεις. Φέρεται, δε, να γίνεται αναφορά σε ημερομηνίες και σε αρχικά ονομάτων προσώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις συνεννοήσεις, καθώς και σε χρηματικά ποσά. Σε σχέση με τα παραπάνω και πάντοτε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές που ανέλαβαν την έρευνα τονίζουν πως παρατίθενται αναφορές που ανακτήθηκαν από τη σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία και πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσουν εάν έγιναν οι εν λόγω επαφές. Σημειώνουν, όμως, πως κατά τις ίδιες ημέρες που έγινε ανταλλαγή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ο έλεγχος τους εντόπισε ανάληψη χρηματικών ποσών από το ταμείο της Folli Follie, τα οποία παραμένει άγνωστο εάν και πώς χρησιμοποιήθηκαν.

Οι σκοτεινές διαδρομές στο Χονγκ-Κονγκ
Στο φως, κατά τις ίδιες πηγές, φαίνεται να έρχονται και πρακτικές που ακολουθήθηκαν αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία των θυγατρικών της Folli Follie στην Ασία, με το γνωστό σύστημα «γύρω-γύρω όλοι» που ανέδειξε το πόρισμα της A&M. Βάσει των email που εμφανίζονται να περιλαμβάνονται στον έλεγχο της PwC, φέρεται να έχουν βρεθεί επικοινωνίες των Κουτσολιούτσων με τον Γιάννη Μπεγιέτη, τον Law Chiu Chuen (Tonio) και άλλα με στελέχη (την ταμία κ.α.) της «FF GROUP Sourcing Ltd» (FF APAC), της θυγατρικής με έδρα στο Χονγκ Κονγκ που ενοποιούσε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ασία. Μεταξύ άλλων, υπάρχει αναφορά για προ ετών επικοινωνία όπου ζητείται να ανέβει ο τζίρος της Ιαπωνίας κατά 10%-15% και στα κέρδη να μην γίνουν υπερβολές, να φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα… Και δεν είναι το μοναδικό, καθώς περιλαμβάνονται και άλλα email στα οποία η τότε διοίκηση εμφανίζεται να έχει τακτική επικοινωνία για ανάλογα ζητήματα από τις ασιατικές δραστηριότητες.

Αποκαλύψεις και στην Ασία
Υπενθυμίζεται πως ο διαχειριστικός έλεγχος ζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και ανετέθη στη PwC με απόφαση δικαστηρίου τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, ενώ στα τέλη του έτους (στις 11/12/2019) με εντολή του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζητήθηκε από την PwC να διερευνηθεί η πιθανότητα προσκόμισης στοιχείων περί πιθανής «Σύγκρουσης Συμφερόντων. Η έρευνα επεκτάθηκε και προέκυψαν νέα ευρήματα από συνεντεύξεις στελεχών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σημειώνεται πως στις αρχές του Φεβρουαρίου 2020 από τα κεντρικά γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο είχαν ληφθεί ηλεκτρονικά και έντυπα αρχεία. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, στο Χονγκ-Κονγκ εξασφαλίστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία αλλά και αντίγραφα συναλλαγών και εμβασμάτων από και προς την FF Group Sourcing Ltd και στελέχη της σε Ελλάδα και Ασία.

Τo ενδιάμεσο report της PwC (σ.σ. το τελικό θα παραδοθεί, όπως αναφέρεται όταν καταβληθεί το σύνολο της αμοιβής της) υπογράφεται από υψηλόβαθμο στέλεχος της ελεγκτικής εταιρείας και καλύπτει κεφάλαια όπως «Λογιστικές Παρατυπίες», «Ενδείξεις για Κατάχρηση – Χειραγώγηση Αγοράς», «Εταιρική Διακυβέρνηση», «Περιπτώσεις μη Χρηστής Διοίκησης», «Εξαγορά Elmec από ΚΑΕ», «Ενδείξεις προσπαθειών συγκάλυψης και παρεμπόδισης ελέγχων», «Ενδείξεις περί Σύγκρουσης Συμφερόντων», «Εικονικές Συναλλαγές», «Εικονικά Περιουσιακά Στοιχεία» κ.α.

Η έρευνα έχει επεκταθεί σε εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα τόσο πριν, όσο και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Υπάρχουν αναφορές πως οι λογιστικές παρατυπίες χρονικά πηγαίνουν πολύ πίσω, τουλάχιστον από το 2001, τη στιγμή που ήδη τα οικονομικά στοιχεία της FFG από 2007-2017 θεωρούνται ψευδή και παραπλανητικά από τις αρχές. Επίσης, γίνονται εκτενείς αναφορές στη συγχώνευση των εταιρειών Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ (ΚΑΕ ΑΕ), της Folli Follie και της ELMEC SPORTS το 2010 και της τότε αποτίμησης βάση της οποίας έγινε η σχέση ανταλλαγής. Επιπλέον, γίνεται αναφορά και στο ζήτημα των ΚΑΕ σε σχέση με τις αφορολόγητες πωλήσεις στα σύνορα, της πώλησης στη Dufry και των συναλλαγών που την ακολούθησαν.

Περαιτέρω, αναφέρονται ζητήματα που έχουν εντοπιστεί και σε προηγούμενους ελέγχους, όπως αυτό με τις αμφισβητούμενες ροές κεφαλαίων προς διασυνδεδεμένα μέρη, μεταξύ αυτών και έμβασμα 10 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Landocean Industrial Ltd που δε πραγματοποιήθηκε ποτέ, άλλες περιπτώσεις άγνωστων συναλλαγών και λογιστικών παρατυπιών και, βέβαια, αναφορές στα γνωστά θέματα της πληρωμής κάθε πιθανού και απίθανου εξόδου που πραγματοποιούσαν οι Κουτσολιούτσοι (από έπιπλα, θαλαμηγούς, ελικόπτερα, προσωπικού, αυτοκινήτων κ.α.) από την εταιρεία.

 

Πηγή: newmoney.gr

Back to top button