COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες απειλές πολέμου από τον Τούρκο ΥΠ.ΑΜ, Χουλουσί Ακάρ: «Πήραμε τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσουμε και όχι για να τους έχουμε σε αποθήκες»

Νέες απειλές πολέμου από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις προς την Άγκυρα για την απόκτηση των S-400.

Τη δυσαρέσκειά του προς τις αμερικανικές κυρώσεις για το ρωσικούς S-400 εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα, πως η Άγκυρα θα απαντήσει στην Ουάσιγκτον με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

«Διοίκηση, υπουργοί, γραφειοκρατεία, αλλάζει η πολιτική δομή στις ΗΠΑ. Θα δούμε τι μπορεί να συμβεί.

Εμείς βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι. Δεν πήραμε κρυφά τους S-400. Η Τουρκία αγόρασε τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσει και όχι για να έχει στις αποθήκες.

Θέλαμε και τους Patriot. Κοιτάζουμε παντού και κάθε επιλογή είναι διαθέσιμη στο τραπέζι» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επεσήμανε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα είναι “θανατηφόρες” για την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.

Σχετικά με το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων είπε ότι από το 1982, η Τουρκία είχε πρόβλημα με το θέμα της αεράμυνας, το οποίο έληξε με τους S-400, τονίζοντας πως: «η Τουρκία δεν είναι η χώρα που θα πει “ναι” σε όλα. Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί να αναθεωρήσουν αυτήν την ακατάλληλη απόφαση».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι S-400, ο Ακάρ επανέλαβε πως

«θα τους χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας. Η γενική διαχείριση θα είναι υπό τον έλεγχό μας. Εκείνοι που περιλαμβάνονται στο ΝΑΤΟ από τις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας διαθέτουν το οπλοστάσιο που έχει απομείνει από τους Ρώσους και τους S-300 στην Ελλάδα. Θέλουμε από τις ΗΠΑ να δείχνουν αντικειμενικότητα».

Σχολίασε δε ότι «υπάρχουν 16 εκτοξευτήρες, δύο συστοιχίες. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, έστρεψε και τα πυρά του κατά της Ελλάδας, η οποία “συσκοτίζει” τα πράγματα όπως είπε, καθώς σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων θα έπρεπε να αποστρατιωτικοποιήσει, δηλαδή να αφοπλίσει κατ΄ ουσίαν 23 νησιά, αλλά υπάρχουν στρατεύματα σε 16 από αυτά.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της Κύπρου, σημειώνοντας πως «όπου κι αν ήμασταν το 1974, βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ‘κυπρίων’ αδελφών μας. θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Ως προς την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι «πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και του δικαίου. Θα είχαμε συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας δεν έρχονται. Οι Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων προβλέπουν ότι οι Έλληνες πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν 23 νησιά. Επίσης, δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο με έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου».

Back to top button