COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες ‘νίκες’ για το «κίνημα της πετσέτας»: Ξηλώνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες λόγω ελέγχων! ‘Βροχή’ οι καταγγελίες από λουόμενους!

Πολίτες, με «όπλο» τις πετσέτες, εναντιώνονται στις ξαπλώστρες για να σώσουν τις ελληνικές παραλίες.

Από σήμερα το πρωί (05/08), κλιμάκια της κυβέρνησης «χτενίζουν» παραλίες της Πάρου και της Νάξου, πραγματοποιώντας εξονυχιστικούς ελέγχους αναφορικά με την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, μετά τη «γιγάντωση» του περιβόητου «κινήματος της πετσέτας» για το δικαίωμα πολιτών σε ελεύθερη πρόσβαση στις ελληνικές ακτές.

Στελέχη των αρμοδίων κρατικών φορέων έχουν μεταβεί σε παραλίες των δύο νησιών και με μεζούρες, μετρούν την απόσταση των ομπρελοκαθισμάτων από τη θάλασσα και το συνολικό μήκος που καλύπτουν, σε άμεση σχέση με τις άδειες.

Από τις προηγούμενες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να ανακαλεί άδειες δεκάδων υπαλλήλων, δίδοντας εντολή να ταξιδέψουν στα νησιά με σκοπό την πραγματοποίηση ελέγχων βάσει καταγγελιών (είτε επισήμων, είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων) για παραβάσεις των συμβάσεων παραχώρησης από πλευράς ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

Πέραν της Πάρου, υπάλληλοι έχουν καταφθάσει ήδη στη Νάξο για αυτοψίες, ενώ, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και τα νησιά του Ιονίου.

«Φουντώνουν» οι καταγγελίες των λουόμενων

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνικά νησιά, κάτοικοι και παραθεριστές ενεργοποιούνται και στη Χαλκιδική. Μάλιστα, η διαδικτυακή ομάδα, που έχουν δημιουργήσει με την ονομασία «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4.000 μέλη σε περίπου μία μέρα.

Σύμφωνα με εκείνους, στο πρώτο πόδι, τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας είναι περιορισμένα και… σφηνωμένα ανάμεσα σε «στρατιές» από ομοιόμορφες ξαπλώστρες, που καταλαμβάνουν την άμμο. Τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας επιχειρούν να οργανώσουν την πρώτη τους συνάντηση και ενδεχομένως να ακολουθήσει και κάποια διαμαρτυρία, την επόμενη εβδομάδα.

Οργή για αντίστοιχα περιστατικά αυθαιρεσιών και στην Κέρκυρα

Υπήρξαν καταγγελίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στην παραλία «Ύψος», οι ξαπλώστες αγγίζουν τη θάλασσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Κατάληψη της παραλίας από ξαπλώστρες συναντάται και σε άλλες δημοφιλείς παραλίες του νησιού, όπως τη Δασσιά, σε κάποια σημεία, το Μπαρμπάτι ή και τη Γλυφάδα.

«Κίνημα της πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες – Τι ορίζει η νομοθεσία για τα δικαιώματα των λουόμενων
Σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες ομάδων πολιτών για αυθαιρεσίες και παρανομίες σε παραλίες της χώρας μας. Το «κίνημα της πετσέτας» λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον κόσμο να ζητά ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές της ελληνικής επικράτειας, έναντι οιασδήποτε προσπάθειας ατόμων / ιδιοκτητών και επιχειρήσεων κατάληψης των θαλασσών με παράνομες κατασκευές και ομπρελοκαθίσματα.

Μετά τις πρωτοβουλίες πολιτών σε Πάρο και Νάξο, ακολούθησε κινητοποίηση ομάδας κόσμου στην Κρήτη, οι οποίοι καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στα Φαλάσαρνα, μέσω επιστολής.

Το «κίνημα της πετσέτας» πέτυχε την πρώτη του νίκη για ελεύθερες παραλίες, καθώς η Σάντα Μαρία της Πάρου, από όπου άρχισαν οι διαμαρτυρίες, είναι κατά το ήμισυ ελεύθερη για τους λουόμενους, χωρίς ξαπλώστρες. Ωστόσο, πολύς κόσμος αναρωτιέται τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη στην παραλία.

Ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, εξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, αλλά και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου», τόνισε αρχικά.

«Υπάρχει η νομοθεσία για αυτά τα ζητήματα, αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται»

«Παράλληλα, στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση, όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων σε εμφανές σημείο, με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης», επεσήμανε στη συνέχεια.

Back to top button