COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί άμαχοι στους δρόμους του Κιέβου! Στο φως σοκαριστικές εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία!


Ολοένα και εντονότερο μοιάζει το κόκκινο αποτύπωμα των απωθημένων του παρελθόντος στα ουκρανικά εδάφη. Η ανάσυρση σχεδίων που μαρτυρούν τον ασίγαστο πόθο για την παλιά μεγάλη Ρωσία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος – μέσα στον πυρετό των διπλωματικών συνομιλιών – διατρανώνει ότι από τη μάχη που μαίνεται δεν θα φύγει άπρακτος.

Ακόμη και στη συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, διεμήνυσε – εν πολλοίς – ότι δεν θα μετακινηθεί από τη βασική του επιδίωξη, τον πόλεμο και κατ’επέκταση την προσάρτηση εδαφών.

Τις τελευταίες ώρες, η ρωσική εισβολή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς αεροπορικοί βομβαρδισμοί πλήττουν όλο και περισσότερες κατοικημένες περιοχές, άμαχοι βρίσκουν τραγικό τέλος, ενώ η ρωσική «ανάσα» γίνεται καθημερινά πιο αισθητή στην ουκρανική πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μέσα στην εμπόλεμη ζώνη και το πεδίο των ραγδαίων εξελίξεων και των ανατροπών, η επιχείρηση εκκένωσης πληθυσμού διακόπηκε για δεύτερη φορά στη Μαριούπολη όπου πέφτουν αδιάκοπα τα πυρά. Άλλωστε, η ανατολική Ουκρανία ήταν από τις πρώτες περιοχές που βρέθηκαν στην καρδιά των δραματικών στιγμών ενός πολέμου που κανείς δεν ξέρει τι διαστάσεις θα πάρει και πόσο θα επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού νότου βρίσκεται υπό ρωσικό ζυγό, ενώ συναγερμός έχει σημάνει για τις φιλοδοξίες του Πούτιν στο θέμα των πυρηνικών.

Οι συνεχείς επιθέσεις στην εγκατάσταση της Ζαπορίζια δείχνουν πρόθεση για εμπλουτισμό του ρωσικού πυρηνικού προγράμματος. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχυσαν μελάνι για την πιθανότητα ενός νέου Τσερνόμπιλ.

Από τα δεδομένα, πάντως, δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα αναβίωσης της συνθήκης του 1986 καθώς ο αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκεται σε καλά αποθηκευμένο χώρο, σε κτίριο από χάλυβα κάτι που ενισχύει τη γενικότερη ασφάλεια.

Μέχρι στιγμής, στην εγκατάσταση έχει καταστραφεί μία από από τις έξι μονάδες, το θέμα όμως είναι τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και πόσο ριψοκίνδυνα θα συμπεριφερθεί η Μόσχα θεωρώντας ότι δεν έχει τίποτα να χάσει και πως στον βωμό της απόλυτης κυριαρχίας μπορεί να ρίξει στην πυρά κάθε έννοια διπλωματίας.

Την ίδια ώρα, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τη Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Χερσόνα, ακόμη και στα δυτικά στην πόλη Λβιβ.

Το παράδοξο είναι ότι κανείς δεν θα περίμενε, πόσο μάλλον το Κρεμλίνο, μια τόσο σθεναρή και επίμονη αντίσταση από την Ουκρανία, μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και έχει πληγεί από συνεχόμενες κυβερνήσεις διαφθοράς.

Ο παλμός της αντίστασης φαίνεται στους δρόμους, καθώς δεν είναι λίγοι οι πολίτες που κατασκευάζουν ακόμη και βόμβες μολότοφ για να προτάξουν το δικό τους «όχι». Η φωνή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ηχεί δυναμικά στην Ουκρανία ενόσω ο πρώτος υπογραμμίζει τη θέση ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ούτε να παραχωρήσει τετραγωνικό της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Την ώρα που η Ουκρανία προβάλλει αντίσταση στις επεκτατικές διαθέσεις του Πούτιν, ζητά ενίσχυση βοήθειας από τη Δύση, ειδικά στο ζήτημα των συστημάτων αεράμυνας. Συντονισμένα οι νατοϊκές δυνάμεις παρουσιάζουν μια εικόνα παραδειγματικής ενοποίησης, αποστέλλοντας αρωγή στην Ουκρανία. Χώρες όπως η Γερμανία, που ήρε το γενικό απαγορευτικό για αποστολή όπλων σε εμπόλεμο ζώνη, και η Σουηδία που είχε να στείλει από το 1939 οπλικά συστήματα, έκαναν τη διαφορά.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών, οι κυρώσεις κλιμακώνονται σε σε βάρος της Μόσχας, με τις ΗΠΑ να εξετάζουν περαιτέρω διεύρυνση των τιμωρητικών μέτρων και τις Visa και Mastercard να αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

Μέσα στην εικόνα αναταραχής και με σκοπό την αποφυγή της ραγδαίας κλιμάκωσης, η Δύση αρνείται να στείλει στρατό στην Ουκρανία όπως και να απαγορεύσει τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. «Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε πιθανόν σε Γ’Παγκόσμιο Πόλεμο» είχε τονίσει, άλλωστε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Back to top button