COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο ενεργειακό θρίλερ: «Δεν θα λειτουργήσει ξανά ο Nord Stream I μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις», ανακοίνωσε η Μόσχα, ενώ η Ευρώπη είναι έτοιμη να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου! ! Ανεπαρκή τα αποθέματα για να βγει ο χειμώνας! Φόβοι για μαζικές κοινωνικές αναταραχές!

Ένα νέο ενεργειακό θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες με την ηγεσία της ΕΕ να σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μετά από αυτή του πετρελαίου και τη Μόσχα να κόβει σε όλους, εντελώς, τις ροές.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 διακόπτονται μέχρι η Δύση να αποφασίσει να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Κρεμλίνο.

Mε την κίνηση αυτή η Μόσχα στέλνει «τελεσίγραφο» σε Βερολίνο και Βρυξέλες ότι δεν θα διστάσει να διακόψει και τις υπόλοιπες παροχές από Turk Stram και διαμέσου Ουκρανίας, εάν εν τέλει η ΕΕ θελήσει να επιβάλει πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε ότι την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις φταίνει για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. “Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης.”

Η Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης, την οποία απέδωσε στις δυσκολίες επισκευής των γερμανικής κατασκευής τουρμπίνων στον Καναδά.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ρητά για να επιτρέψει την επισκευή των στροβίλων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι το κάνει αυτό βάσει σχεδίου.

Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής μέσω της Ουκρανίας που παρέμειναν ανοιχτοί παρά την στρατιωτική επέμβαση, καθώς και με τον αγωγό South Stream μέσω Τουρκίας.

Όμως ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις.

Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

«Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ακόμη πιο σαφής την Κυριακή, αφού ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των ραγδαίων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας» υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα.

«Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Και αυτός ο γέρος φέρεται έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το αέριο».

Η μοναδική χώρα που δεν θα επηρεαστεί από αυτό είναι η Τουρκία η οποία δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Politico, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα περιλαμβάνουν την επιβολή εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρισμού και ενέργειας ενώ εξετάζεται η επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές φυσικού αερίου, δηλαδή του περιβόητου πλαφόν.

Πολλοί ηγέτες προειδοποιούν για μαζικές κοινωνικές αναταραχές αν δεν συγκρατηθούν οι τιμές και στην ΕΕ σκέφτονται μία ακόμα πιο αυτοκτονική επιλογή συνεχίζοντας την καταστροφή που έχουν προκαλέσει με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εξαπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Σ χθεσινό έγγραφο η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. προειδοποίησε ότι οι τιμές «οδηγούν σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Επίσης, αρχίζουμε να βλέπουμε στην Ευρώπη έναν αυξημένο αριθμό εργοστασίων που σταματούν την παραγωγή ή ακόμη και κλείνουν εντελώς».

Όλα δείχνουν ότι θα επιβληθεί εισφορά στα υπερκέρδη από την ηλεκτρική ενέργεια και θα ληφθούν μέτρα μείωσης της ζήτησης, τα οποία υποστήριξε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, ορισμένες χώρες θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα.

Ειδικότερα, ορισμένα κράτη – μέλη επιθυμούν επίσης ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες δικαιοδοσίες».

Μια ιδέα παρόμοια με αυτό που μόλις αποφάσισε η G7 να κάνει για το ρωσικό πετρέλαιο. Η ΕΕ θέλει να αποφασίσει ένα όριο τιμών στο οποίο οι εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Ρώσος πρόεδρος θα το αρνηθεί και το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για κανέναν στην ΕΕ.

Όλοι αυτοί οι φόροι, οι εισφορές, τα ανώτατα όρια και οι επιδοτήσεις δεν θα λύσουν το υποκείμενο πρόβλημα, εκτός αν οδηγήσουν σε αύξηση της προσφοράς ενέργειας ή σε μείωση της ζήτησης.

Φυσικά αυτό που θα γίνει είναι το δεύτερο καθώς δεν υπάρχουν αλλού επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για να αντικατασταθεί το ρωσικό και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές.

Άλλωστε η ΕΕ θέλει να επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά δεν έχει εξηγήσει τι θα κάνει με το φυσικό αέριο άλλων από εναλλακτικές πηγές, γιατί η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται παντού όχι μόνο στο ρωσικό που είναι και το φθηνότερο εν σχέσει με τ’άλλα.

Θα βάλει πλαφόν ας πούμε στο αμερικανικό ή στο καταριανό φυσικό αέριο;

Γι’ αυτό οι προτάσεις για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου μπορεί να είναι οι λιγότερο ελκυστικές αλλά θα αυτές θα επιλεγούν στο τέλος.

Μόνο που μείωση της ζήτησης σημαίνει πτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Θα μπορέσουν στις Βρυξέλλες να πληρώσουν αυτό το τίμημα και ειδικότερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;

Back to top button