EΛΛΑΔΑTOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο μπάχαλο στην εστίαση και την ψυχαγωγία: Τα νέα μέτρα, που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή, χωρίς να έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ – Κανόνες, πρόστιμα και κυρώσεις – ‘Στα κάγκελα’ οι επιχειρηματίες!

Ο Νεκτάριος Νικολόπουλος Πρόεδρος του Σωματείου BARECA, μιλάει για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης στην εστίαση, για τις αλλαγές που έρχονται σε σχέση με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πελάτες κατά του κορωνοϊού και προβλέπει, πως φέτος θα έχουμε μια σεζόν χειρότερη από την περσινή.

Εξηγεί, πως δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση και το μόνο που γνωρίζουν, όπως λέει, είναι το πρόστιμο, που θα πληρώσουν αν δεν τηρήσουν τον Νόμο, για τον οποίο το ΦΕΚ μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχει φτάσει στα χέρια τους, ενώ τα νέα μέτρα τίθενται εν ισχύ, από την Παρασκευή 16.07.2021.

Ακόμη περιμένουμε το ΦΕΚ για να μπορούμε αύριο να λειτουργήσουμε βάση Νόμου
«Εμείς σαν BARECA έχουμε ζητήσει και γίνεται λόγος για τους εσωτερικούς χώρους, να μπορέσουν οι εσωτερικοί χώροι να δουλεύουν για τους εμβολιασμένους, όπως γινόταν παλιά. Κανονικά. Όχι καθήμενοι, αλλά κανονικά, όρθιοι, να μπορούν να χορεύουν, να πίνουν και να μπορούν να διασκεδάζουν κανονικά όπως παλιά. Αυτός είναι το bonus για κάθε εμβολιασμένο, για να μπορεί και αυτός να διασκεδάσει και να μην είναι όπως είναι οι μη εμβολιασμένοι. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε το ΦΕΚ να βγει, για να δούμε ακριβώς τι γίνεται. Το ΦΕΚ αργεί, που για μένα αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα πάμε για ακύρωση για τους εσωτερικούς χώρους.

Όσο μεγαλώνουν τα κρούσματα, πιστεύω ότι θα το ακυρώσουν και δεν θα ανοίξουν καθόλου οι εσωτερικοί χώροι. Αυτό αφουγκράζομαι εγώ. Αυτό συζητάμε μέσα στο σωματείο. Ότι για να μη βγαίνει, γιατί αύριο θα πρέπει να ξέρουμε όλοι τι κάνουμε. Και αυτή τη στιγμή το μόνο πράγμα που ξέρουμε είναι το πόσο είναι το πρόστιμο και πόσες μέρες θα είμαστε κλειστά και δεν γνωρίζουμε τίποτα. Το μόνο που ξέρουμε, είναι το τι ακούμε από τα ΜΜΕ. Τι θα ακούσουμε από τις ειδήσεις, δεν έχουμε τίποτα στο να μας δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα».

Η φετινή σεζόν θα είναι χειρότερη από τη περυσινή- μεγάλο το κόστος των τεστ
«Εγώ βλέπω να έχουμε μια σεζόν χειρότερη από την περσινή. Γιατί αυτή τη στιγμή οι ακυρώσεις είναι «φωτιά» στα νησιά αφού θα πρέπει να ταξιδεύεις με Rapid Test ή με μοριακό. Υπάρχουν οικογένειες που είχαν προγραμματίσει μια εκδρομή στα νησιά, την οποία δεν μπορεί να την κάνουν. Δηλαδή όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, ειδικά τα παιδιά που ακόμα δεν είναι εμβολιασμένα, θα πρέπει μια οικογένεια να δίνει 80€ μόνο για το τεστ και 80€ για να γυρίσει, συν το καράβι, ένα αυτοκίνητο που θα έχει. Οπότε μιλάμε ότι έχει γίνει πολύ ακριβό πια το διήμερο, το τριήμερο, για να μπορέσει να κάνεις μια εκδρομή σε ένα νησί».

Πώς θα λειτουργήσουν με τα τρία σήματα τα καταστήματα εστίασης
«Εμείς κανονικά, όπως έχω ακούσει εγώ από τα Μέσα, θα πρέπει να έχουμε έναν άνθρωπο στην πόρτα, εάν και εφόσον επιτρέπεται η είσοδος στους εμβολιασμένους μέσα, θα πρέπει να κάνουμε με τα barcode, να σκανάρουμε το κινητό του και να μπει μέσα στον εσωτερικό χώρο. Κάτι το οποίο στην αρχή είναι δύσκολο αυτό να γίνει. Μιλάμε για τα νησιά αυτή τη στιγμή.

Έχουν ενάμιση μήνα, να μπορέσουν να κερδίσουν κάτι. Γιατί στην Αθήνα, αν εξαιρέσεις τρία μεγάλα μαγαζιά LIVE, τα μπουζούκια που λέμε, τα κέντρα διασκέδασης και αυτά ακόμα αυτή την εποχή, ήταν κλειστά. Πάντα. Μιλάμε για νησιά στα οποία ο χώρος ο εξωτερικός είναι μικρός, ο εσωτερικός είναι μεγάλος και εκεί θα πρέπει να σκανάρει το όνομα του πελάτη, να βλέπει διαβατήριο, ταυτότητα ή δίπλωμα και να μπορεί να μπει μέσα. Ο μη εμβολιασμένος να κάθεται έξω. Όταν τώρα θα θέλει ο μη εμβολιασμένος να πάει τουαλέτα, αν δεν προμηθευτούμε χημικές τουαλέτες παντού έξω, όπως είναι στις οικοδομές, θα πρέπει να τον βάζουμε μέσα στην τουαλέτα, να περιμένουμε απ’ έξω, να βγει από την τουαλέτα και να τον περάσουμε πάλι στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού. Θα πρέπει να έχουμε σίγουρα δύο επιπλέον άτομα.

Μιλάμε για μαγαζιά που είναι πιο μικρά. Τώρα, στα μεγάλα μαγαζιά θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από τρία άτομα σε κάθε πόστο. Δηλαδή, τρία άτομα στην πόρτα, τρία άτομα στις τουαλέτες. Είναι ένα συν αυτό, το οποίο φαντάζομαι το πρώτο Σάββατο που θα γίνει από 89.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, να σκανάρουν ονόματα, ταυτοποίηση να γίνεται. Θα μπλοκάρει το σύστημα. Είναι σίγουρο αυτό ότι θα μπλοκάρει. Από ό, τι έχω ακούσει, θα γίνεται μέσα από ένα application από το κινητό, που θα μπορεί αυτομάτως να βλέπει το ποιος είναι ο άνθρωπος, το πιστοποιητικό».

Γιατί στείλαμε επιστολή στον κύριο Χαρδαλιά
«Εμείς σαν BARECA έχουμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις και έχουμε προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να βρεθούμε σε μια επικοινωνία. Δυστυχώς με την εστίαση δεν το βλέπουν όπως πρέπει. Είμαστε σε ποσότητα κόσμου είμαστε το νούμερο δύο μετά το Δημόσιο. Και είμαστε σε κατάταξη παγκόσμια, η εστίαση στην Ελλάδα, από τις πρώτες. Μην πω η πρώτη αυτή τη στιγμή. Έχουμε τα καλύτερα Beach Bar στον κόσμο, είναι τιμή αυτό. Έχουμε τρομερά μαγαζιά που παγκοσμίως τα ξέρουν όλοι πια. Αλλά δύσκολα μας ακούνε και να φανταστείτε ότι μέσα σε όλο αυτό το σύστημα που υπάρχει και ασχολείται με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για την εστίαση, δεν υπάρχει ένας άνθρωπος δικός μας, που πραγματικά να γνωρίζει το τι σημαίνει εστίαση. Δηλαδή, λέμε μια πρόταση η οποία δεν γίνεται. Αυτό δεν θα το ξέρει ο κύριος Χαρδαλιάς ή ο εκάστοτε Υπουργός».

Τι ζητάμε από την Κυβέρνηση
«Εγώ θα τους ζητούσα να είναι ξεκάθαρα για την εστίαση τα πράγματα, γιατί η εστίαση έχει διαφορετικά κομμάτια, είναι άλλα τα κέντρα διασκέδασης, άλλο το ταβερνάκι το μικρό, άλλο το Bar, άλλο το Beach Bar. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ενάμιση μήνα να πάρουμε λεφτά σαν χώρα. Και σαν χώρα, λεφτά φέρνει μόνο η εστίαση, ο τουρισμός. Μην το καταστρέψουμε. Να κάνουμε μια προσπάθεια όλοι και οι πολιτικοί και οι γιατροί και εμείς οι επιχειρηματίες, γιατί και εμείς τι κάνουμε. Μονίμως γκρινιάζουμε και θέλουμε και εμείς συνέχεια να γίνεται κάτι διαφορετικό. Θα πρέπει να δουλέψουν οι εσωτερικοί χώροι με εμβολιασμένους, να δώσουμε προνόμια στους εμβολιασμένους και να μπορέσουμε να πείσουμε και άλλους να εμβολιαστούν. Και να προσπαθήσουμε να πείσουμε, να φέρουν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στον πλανήτη, να κάνουν τον κόσμο να νιώσει άνετα, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει».

Τα νέα μέτρα για την εστίαση

Έως τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Το μέτρο θεωρείται επιβεβλημένο, λόγω της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας και της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Πέραν των κλειστών χώρων, που θα λειτουργούν αμιγώς για εμβολισμένους, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Η απόφαση θα αφορά το εάν εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή αν δεν θέλουν να προβαίνουν σε διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικά:

Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Οι κανόνες για τα πανηγύρια και τους αθλητικούς χώρους

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες. Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Η επιβολή κυρώσεων είναι δυνατή ακόμη και μετά την πραγματοποίηση της παράβασης, εφόσον υπάρχει αποδεικτικό υλικό από την οποία να προκύπτει

Πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Παράλληλα, διαθέσιμη είναι η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πρόκειται για την «Covid Free GR», που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Αυτά είναι τα σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων

Με τρία διαφορετικά σήματα πρόκειται να «χαρτογραφηθούν» οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο, έως τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις οι οποίες είναι οι εξής: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Χώρος covid free

Τα εν λόγω καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων ενώ θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Μεικτοί Χώροι


Στις επιχειρήσεις θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει ή να έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό


Με αυτό το σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

Back to top button