COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέος ‘τορπιλισμός’ από τον εκπρόσωπο της Τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν: Αιγαίο, Μεσόγειος και «τουρκική» μειονότητα οι διαφορές μας με την Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet οριοθέτησε τα ζητήματα που η Άγκυρα θέλει να θέσει σε «διάλογο» με την Ελλάδα και όλα αφορούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Εκτός από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα θέλει να ανακινήσει ζήτημα «τουρκικής» μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Με πολύ πονηρό τρόπο αναφέρει Ελλάδα και όχι Θράκη, διότι: Αναφέρεται και στην δήθεν «τουρκική» μουσουλμανική μειονότητα στα Δωδεκάνησα (που δεν υφίσταται καν μειονότητα, υπάρχουν μόνο κάποιοι μουσολμάνοι κάτοικοι).
Φυσικά η Άγκυρα ζητάει και την αποστρατικοποίηση των νησιών παρά το γεγονός ότι η τουρκική «Στρατιά του Αιγαίου» αποτελεί απειλή για την ασφάλειά τους.

Σημειώνεται ότι σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάϊκο Μας για να προωθήσει τον «διάλογο» αυτόν. Άλλωστε το γερμανικό ΥΠΕΞ ήταν ξεκάθαρο χθες «Μιλήστε για τα διαφιλονικούμενα θέματα».

Δηλαδή για την Γερμανία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τα ελληνικά υφιστάμενα σύνορα είναι «διαφιλονικούμενα».

Ότι λέει ο Καλίν είναι σαν να το λέει ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς τον εκπροσωπεί.

Ο Iμπραχίμ Καλίν, λοιπόν, δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία δεν δίνει σημασία στις απειλές και στις κυρώσεις που θα έρθουν απο την Ελλάδα ή απο άλλη χώρα.

Στην πραγματικότητα είχαμε φέρει σε καλό σημείο το θέμα με την Ελλάδα. Όμως μόλις θα κάναμε την ανακοίνωση για διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , η Ελλάδα ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Αίγυπτο και τορπίλiσε όλη τη διαδικασία.Εκεί προέκυψε μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης.

Με την στάση αυτή της Ελλάδας προέκυψε μια νέα φάση. Διότι εκεί στέκεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν είναι δυνατόν να κινηθούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Τις διαφορές μας μπορούμε να τις λύσουμε μεταξύ μας όμως αυτό δεν συμβαίνει πως η Τουρκία θα κάνει πίσω η θα υποχωρήσει απο τα δίκαια δικαιώματα της.

Η Ελλάδα εργαλειοποιεί την Ε.Ε κι αυτό είναι μια λανθασμένη στρατηγική. Το να προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάζοντας την Ε.Ε ως εργαλείο είναι μια προσέγγιση που απο το ξεκίνημα της είναι καταδικασμένη τα αποτύχει.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει απο την στρατηγική αυτή και να σταματήσει τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις. Εμείς μπορούμε να επιλύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα.

Τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο η ανατολική Μεσόγειος και το. Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα της μουσουλμανικής «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα και η επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έκαναν βήματα που να ικανοποιούν τις βασικές ελευθερίες και τα βασικά δικαιώματα. Στο ζήτημα της μετατροπής του Καριγιέ Τζαμί ( Μονη της Χωρας) σε τέμενος και πάλι, είδαμε τις δηλώσεις της προέδρου της Ελλάδας. Αυτά δεν βοηθούν.

Διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα πολλές φορές φέρνει στην επικαιρότητα τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για τα νησιά και την ανατολική Μεσόγειο.Για να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτές τις θέσεις.

Κυκλοφορούν έναν χάρτη της Σεβίλλης. Εμείς απο την αρχή αρνούμαστε αυτόν τον χάρτη. Δεν έχει καμία νομική, πολιτική ισχύ. Αυτός ο χάρτης έχει μόνο τις θέσεις της Ελλάδας.

Εμείς θέλουμε το Αιγαίο και την Μεσόγειο να γίνουν θάλασσες ειρήνης. Κι επιθυμούμε οι φυσικοί πόροι που θα προκύψουν απο εκεί να διατεθούν στη διάθεση όλων. Όταν το λέμε αυτό τονίζουμε πως δεν θα υποχωρήσουμε απο τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας.

Με την Ελλάδα πάντα θα μπορούσε να υπάρχουν διαβουλεύσεις. Διμερείς, ίσως με Ε.Ε ή μέσω χωρών ανατολικής Μεσογείου. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας».

Back to top button