ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Νίκη του Ερντογάν στον Καύκασο! Η Αρμενία συνθηκολόγησε με τους Τουρκο-Αζέρους για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τις ‘ευλογίες’ του Πούτιν!

Της σύνταξης του europost.gr

 

Τελικά, η κυβέρνηση της Αρμενίας προχώρησε σε μια ‘οδυνηρή’ (όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της) Συμφωνία παράδοσης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπό την ασφυχτική πίεση των Αζέρικων στρατευμάτων, τα οποία βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, ενισχυόμενα διαρκώς από χιλιάδες Τουρκμένους μισθοφόρους και από συστήματα πυροβολικού και πυραύλων, αλλά και από δυνάμεις της Αεροπορίας, προερχόμενες από την Τουρκία.

Την τελική επίθεση για την κατάληψη της μαρτυρικής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ των Χριστιανών Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχουν σχεδιάσει 120 Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί, που έχουν σταλεί στην περιοχή από τον Ερντογάν, για να ανασυγκροτήσουν τον Στρατό των Αζέρων, ο οποίος στο παρελθόν ηττήθηκε συντριπτικά από τους Αρμένιους της περιοχής. Καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες, που είχαν στα πεδία της μάχης οι Αζέροι μέχρι σήμερα, έπαιξαν τα Τουρκικά drones και τα επίσης Τουρκικά μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη, που έστειλε κατά εκατοντάδες ο Ερντογάν στον Στρατό του Αλίεφ, για να μπορέσουν οι Αζέροι να κάμψουν την ηρωική αντίσταση του, μικρού σε μέγεθος αλλά μεγάλου σε γενναιότητα, Στρατού των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η πλάστιγγα έγειρε αιφνιδιαστικά υπέρ των Αζέρων μετά την κατάληψη της στρατηγικής πόλης των Αρμενίων Σούσα, που βρίσκεται πάνω σε υψώματα στρατηγικής σημασίας για την διάρρηξη του μετώπου άμυνας της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.

Οργισμένος ο λαός της Αρμενίας από την συνθηκολόγηση
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις έγιναν γνωστές μετά από ανάρτηση του Πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, όπου ομολογεί ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε να συνθηκολογήσει με τους Αζέρους και να παραδώσει στα στρατεύματα του Αλίεφ τα Σούσα και πολλές άλλες περιοχές, που κατείχε η Αρμενία τα 30 τελευταία χρόνια και -επί Σοβιετικής Ένωσης- ανήκαν στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυτές τις ώρες εκτυλίσσονται συγκλονιστικές στιγμές στους δρόμους της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Αρμενίας Ερεβάν, καθώς χιλιάδες πολίτες έχουν βγεί στους δρόμους και με κραυγές οργής και απελπισίας διαμαρτύρονται εναντίον της κυβέρνησης για την πράξη συνθηκολόγησης.

https://twitter.com/HarisAlisic/status/1325935619437113344?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1325935619437113344%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Fenoples-sygkroyseis%2F932864_ektakto-armenia-ftasame-se-symfonia-me-azermpaitzan-rosia

Ανεξάρτητες πηγές από την πρωτεύουσα της Αρμενίας αναφέρουν, μάλιστα, ότι έχουν ξεσπάσει επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, επειδή οι διαμαρτυρόμενοι κατά της συνθηκολόγησης έχουν εισβάλει και σε κυβερνητικά κτήρια και προκαλούν καταστροφές.

Να σημειωθεί ότι στις πολεμικές συγκρούσεις, που ξέσπασαν από τον Σεπτέμβριο και μετά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 Αρμένιοι!

Η δραματική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Αρμενίας
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, έγραψε στο προφίλ του στο Facebook το εξής:

«Αγαπητοί πολίτες, αδελφοί και αδελφές, για μένα προσωπικά και για όλους μας, πήρα μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψα μια δήλωση για τον τερματισμό του πολέμου του Καραμπάχ από τη 01:00 π.μ.».

Επίσης, ο Αρμένιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κοινό κείμενο της Συμφωνία ως «απερίγραπτα οδυνηρό» τόσο για εκείνον όσο και για τον λαό της χώρας του.

Προσωπική νίκη του Ερντογάν στον Καύκασο
Όπως επισημαίνουν, σε μια πρώτη ανάγνωση των γεγονότων, διεθνείς παρατηρητές, οι ραγδαίες εξελίξεις στον Καύκασο και η δραματική συνθηκολόγηση των Αρμενίων, αποτελούν μια μεγάλη νίκη του Ερντογάν στον Καύκασο, που ολοκληρώνεται με τις ‘ευλογίες’ του Βλαντιμίρ Πούτιν. Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των σκληρών μαχών υπέρ των Αζέρων έπαιξαν τα Τουρκικά drones και τα μη επανδρωμένα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία -με τη βοήθεια τουρκικών πυροβόλων και πυραυλικών συστημάτων- προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στις τάξεις των Αρμενικών δυνάμεων, που αγωνίζονταν ηρωικά υπέρ της Πατρίδος τους.

Έτσι, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γίνονται τα πιό πρόσφατα θύματα του Τουρκικού ιμπεριαλισμού, καθώς δεκάδες χιλιάδες Χριστιανοί Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα βρεθούν υπό Τουρκο-Αζερικό ζυγό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αρμένιου Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Αγαπητοί συμπατριώτες, αδελφές και αδελφοί. Έχω πάρει μια πολύ, πολύ δύσκολη απόφαση για τον εαυτό μου και για όλους μας.

Έχω υπογράψει μια δήλωση με τους Προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου του Καραμπάχ στις 01:00. Το κείμενο της δήλωσης που έχει ήδη δημοσιευτεί είναι απερίγραπτα οδυνηρό για μένα προσωπικά και για τους ανθρώπους μας.

Έκανα αυτήν την απόφαση ως αποτέλεσμα μιας σε βάθος ανάλυσης της στρατιωτικής κατάστασης και της αξιολόγησης συχνά ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση. Βασίζεται επίσης στην πεποίθηση ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την τρέχουσα κατάσταση. Θα δώσω ένα λεπτομερές μήνυμα για όλο αυτό τις επόμενες μέρες.

Αυτό δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα μέχρι να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ως ηττημένο. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τον εαυτό μας ως ηττημένο και αυτό θα πρέπει να είναι η αρχή της εποχής μας εθνικής ενοποίησης και αναγέννησης.

Πρέπει να αναλύσουμε τα χρόνια της ανεξαρτησίας μας προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Γονατίζω μπροστά σε όλους τους πεσμένους στρατιώτες μας. Υποκλίνομαι μπροστά σε όλους τους στρατιώτες, αξιωματικούς, στρατηγούς, εθελοντές που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την πατρίδα με τη ζωή τους. Έσωσαν ανιδιοτελώς τους Αρμένιους του Αρτσάχ Παλέψαμε μέχρι το τέλος. Και θα κερδίσουμε. Το Αρτσάχ στέκεται.

Ζήτω η Αρμενία! Ζήτω το Αρτσάχ!»

Η οδυνηρή Συμφωνία
Πληροφορίες για το κοινό ανακοινωθέν, που φέρονται να έχουν υπογράψει ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Πασινιάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η οριστική κατάπαυση του πυρός και η παύση κάθε είδους εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Μόσχας).

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αρμενία αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της και επιστρέφει διαφιλονικούμενα εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία αναλαμβάνει να διατηρεί στρατιωτική δύναμη που θα εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή.

Back to top button