COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νιώθεις να έχεις χάσει το νόημα της ζωής σου; – Με αυτά τα 4 βήματα ίσως το ξαναβρείς

Ανακάλυψε τι σου προσφέρει πληρότητα

Η εύρεση του σκοπού της ζωής σας είναι κάτι περισσότερο από ένα κλισέ: το να μάθετε πώς να ζείτε τη ζωή σας έχοντας κάποιον σκοπό μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ελέγχου και γενικής ικανοποίησης. Το να αισθάνεστε ότι αυτό που κάνετε αξίζει τον κόπο είναι, αναμφισβήτητα, ένα σημαντικό κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή.

Αλλά το τι σημαίνει αυτό είναι διαφορετικό για κάθε άτομο. Παρακάτω θα αναφέρουμε 4 βήματα που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να βρείτε και να κατευθύνετε το πηδάλιο σας σε μια -μερικές φορές- ταραγμένη θάλασσα.

Γιατί χρειάζεστε μια αίσθηση σκοπού;

Μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Psychology διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ευδαιμονικής ευημερίας -μια αίσθηση σκοπού και ελέγχου και ένα αίσθημα ότι αυτό που κάνετε αξίζει τον κόπο- τείνουν να ζουν περισσότερο.

Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευημερία μπορεί να είναι προστατευτική για τη διατήρηση της υγείας. Στην εν λόγω έρευνα, τα άτομα με την ισχυρότερη ευημερία είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των οκτώμισι ετών.

Η συζήτηση με κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο για όσα σε απασχολούν, είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά, θα σε βοηθήσει να ανοίξεις νέους δρόμους

Υπάρχουν επίσης έρευνες που συνδέουν το αίσθημα με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, καλύτερο ύπνο και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και αναπηρίας.

Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του πλούτου και μιας ζωής με νόημα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι όσο περισσότερο αισθάνεστε ότι έχετε κάποιον σκοπό, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζετε.

Με όλα αυτά τα οφέλη, η εύρεση σκοπού και νοήματος στη ζωή σας είναι σαφώς κεντρικό στοιχείο για την ολοκλήρωση – αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνος και υπομονή.

Μέχρι τότε ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσετε:

 

Δώρισε χρόνο, χρήμα ή τις ικανότητές σου
Ο εθελοντισμός μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, αφού σε φέρνει σε επαφή με μια άλλη πλευρά του νομίσματος, που ίσως να μην γνώριζες ότι υπάρχει. Κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω έχουν ανάγκη τη βοήθειά σου, τις γνώσεις σου στα μαθηματικά ή τη μαγειρική, ένα απόγευμα που θα χαλαρώσεις μπροστά στην τηλεόραση, ή τα 3€ που αντιστοιχούν σε έναν καφέ από την ημέρα σου.

Φροντίζοντας κάποιον άνθρωπο, το επίπεδο της προσωπικής ευτυχίας σου θα αυξηθεί απότομα, σύμφωνα με έρευνες. Αν δεν γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις, βοήθησε την ηλικιωμένη κυρία της γειτονιάς σου να κάνει τα ψώνια της ή μαγείρεψε βοηθώντας ένα κοινωφελή οργανισμό. Η ενέργεια που θα λάβεις θα σε κατακλύσει.

Ζήτα feedback από τους ανθρώπους γύρω σου
Όσο κι αν πιστεύεις στις δυνατότητές σου, όσο καλή κι αν είναι η πορεία σου, η συζήτηση με κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο για όσα σε απασχολούν, είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά, θα σε βοηθήσει να ανοίξεις νέους δρόμους σκέψης μέσα στο μυαλό σου. Ακόμα, ζήτησέ του να σε περιγράψει ως άνθρωπο και να σχολιάσει την πορεία σου. Δες τον εαυτό σου από μια άλλη οπτική, που μόνο καλό θα σου κάνει.

Να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν θετική ενέργεια
Κανείς δεν θέλει στη ζωή του τοξικούς και αρνητικούς ανθρώπους. Επίλεξε όσους θέλεις να βρίσκονται στην καθημερινότητά σου και πέρνα χρόνο μαζί τους. Επίσης, άνοιξε τον κύκλο σου. Γνώρισε καινούργιο κόσμο, κάνε νέες παρέες, καταπιάσου με διαφορετικά πράγματα. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο στο περιβάλλον της δουλειάς όσο και σε κάποια δραστηριότητα που λαμβάνεις μέρος.

Επεξεργάσου όσα σε στενοχωρούν
Μπορεί αυτό να φαντάζει μια δυσάρεστη εμπειρία, όμως μόνο έτσι θα καταφέρεις να το ξεπεράσεις. Αναλογίσου τα λόγια ή τις πράξεις που σε ενόχλησαν και σκέψου την αιτία που κρύβεται από πίσω και σε κάνει να νιώθεις έτσι. Ανάλυσέ το όσο περισσότερο μπορείς μέσα στο μυαλό σου, καθώς μόνο έτσι θα ανακουφιστείς και θα διώξεις μια για πάντα αυτή τη σκέψη από το μυαλό σου.

Back to top button