ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα ζουμερή και τέλεια σιροπιασμένη

Advertisement

Ποιος σας είπε ότι στη νηστεία δεν μπορούμε να απολαύσουμε ένα από τα ωραιότερα ελληνικά γλυκά;

 

Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα

1 συσκ. φύλλο κρούστας (450 γρ.)
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι
200 γρ. καλαμποκέλαιο
400 γρ. χυμό πορτοκάλι
1/2 κ.γ. σόδα
20 γρ. μπέικιν
2 πορτοκάλια το ξύσμα τους
1 πορτοκάλι αλεσμένο χωρίς τη φλούδα

Για το σιρόπι

250 γρ. νερό
250 γρ. χυμό πορτοκάλι
400 γρ. ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας

Advertisement

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.

Βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

Advertisement

Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το φύλλο

Τα ετοιμάζουμε για να στεγνώσουν σωστά.

Ανοίγουμε τη συσκευασία και τα τυλίγουμε σε ρολό.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Advertisement

Τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα και τα αφήνουμε απλωτά πάνω στον πάγκο της κουζίνας ώστε να στεγνώσουν περίπου για 15 λεπτά.

Mέχρι να στεγνώσουν τα κομμάτια από τα φύλλα ετοιμάζουμε τα υγρά υλικά.

Για το μίγμα

Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το πορτοκάλι από τη φλούδα και αφαιρούμε όλη την λευκή μεμβράνη εξωτερικά.

Το αλέθουμε στο μπλέντερ.

Advertisement

Εναλλακτικά αντί του αλεσμένου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 κ.σ. μαρμελάδα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, το χυμό του, τη σόδα και το μπέικιν.

Με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε να ενωθούν.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο ενώ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά για να μην δημιουργηθούν κόμποι.

Τέλος προσθέτουμε λίγα λίγα τα στεγνά φύλλα, ανακατεύοντας με δυο πιρούνια ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Advertisement

Είναι πολύ βασικό να ρουφούν την υγρασία, γι’ αυτό τα ρίχνουμε λίγα λίγα.

Αν μπουν πολλά μαζί γίνονται μια κολλημένη μάζα που δεν θα ψηθεί σωστά και δεν θα ρουφήξει σιρόπι.

Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί 25×35.

Ισιώνουμε την επιφάνεια κι αφήνουμε να σταθεί για 5 με 10 λεπτά μέχρι να ζεστάνουμε το φούρνο.

Για το ψήσιμο

Advertisement

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις.

Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε περίπου για 55 λεπτά μέχρι να στεγνώσει να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί.

Μόλις βγει καυτή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Το ρίχνουμε σταδιακά και λίγο λίγο μέχρι να το πιει όλο.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε για να σερβίρουμε.

Advertisement


Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button