ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νηστίσιμη σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο: Χειροποίητη απόλαυση για όλη την οικογένεια

Advertisement

Η σπανακόπιτα είναι μια διαχρονική ελληνική συνταγή που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Η νηστίσιμη εκδοχή της, με τραγανό φύλλο κρούστας και πλούσια γέμιση από αρωματικά βότανα και νηστίσιμο τυρί, υπόσχεται να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Είτε ακολουθείτε νηστεία είτε απλώς επιθυμείτε ένα υγιεινό σνακ, αυτή η πίτα αποτελεί την τέλεια επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας.

Νηστίσιμη σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο: Χειροποίητη απόλαυση για όλη την οικογένεια

Η γέμιση της συνδυάζει φρέσκα υλικά, όπως σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και μαϊντανό, που δίνουν έντονο άρωμα και γεύση. Το νηστίσιμο τυρί προσθέτει μια κρεμώδη υφή, ενώ το σωστό στραγγιστό μείγμα εξασφαλίζει το τέλειο ψήσιμο χωρίς υπερβολική υγρασία.

Το φύλλο κρούστας, λαδωμένο σχολαστικά ανά στρώση, αποκτά μια απολαυστικά τραγανή υφή που κάνει τη διαφορά σε κάθε μπουκιά. Το μικρό μυστικό για άψογο αποτέλεσμα είναι να αφήσετε την πίτα στην κατάψυξη για λίγα λεπτά πριν την ψήσετε, βοηθώντας έτσι τα φύλλα να διατηρήσουν τη δομή τους και να γίνουν ακόμα πιο τραγανά.

Advertisement

Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να αποκτήσει ένα λαχταριστό χρυσαφένιο χρώμα, γεμίζοντας το σπίτι με ένα άρωμα που ξυπνά αναμνήσεις από παραδοσιακές σπιτικές συνταγές.

Σερβίρεται ζεστή ή κρύα, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για το σχολικό κολατσιό των παιδιών, ένα γρήγορο γεύμα στο γραφείο ή ακόμα και ως συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με αγαπημένους φίλους. Μια γευστική, υγιεινή και νηστίσιμη συνταγή που θα γίνει η αγαπημένη σας!

Νηστίσιμη σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο: Χειροποίητη απόλαυση για όλη την οικογένεια

Υλικά

  • κρεμμυδι 1 άσπρο
  • ελαιολαδο 5-6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο
  • σπανακι 1 κιλό φύλλα κατεψυγμένα
  • αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • κρεμμυδι 4 φρέσκα
  • άνηθος 4 κουταλιές της σούπας
  • μαιντανος 4-5 κουταλιές της σούπας
  • πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
  • τυρί 400 γραμμάρια νηστίσιμο λευκό
  • φυλλο κρουστας 500 γραμμάρια για πίτες

Εκτέλεση

Advertisement

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 1′.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και το αλάτι και σκεπάζουμε με καπάκι μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ψιλοκόβουμε τα πράσινα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το πιπέρι και την πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Θρυμματίζουμε με τα χέρια το τυρί μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Σουρώνουμε την γέμιση για να φύγει όλη η υγρασία.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 30×35 εκ. και αφού έχουμε κόψει στη μέση τα φύλλα κρούστας, στρώνουμε τα μισά στον πάτο, λαδώνοντας τα με ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση στο ταψί και καλύπτουμε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας ξανά κάθε φύλλο.
  • Αφήνουμε το ταψί στην κατάψυξη για 15′.
  • Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 για περίπου 35′.

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button