COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νίτσε: 15 αποφθέγματα και μια επισκόπηση στη φιλοσοφία του

Ο Φρίντριχ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος και εικονοκλάστης του 19ου αιώνα, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο τοπίο της σκέψης με τις ριζοσπαστικές ιδέες και την εύγλωττη πεζογραφία του. Η φιλοσοφία του, που συχνά αμφισβητεί τα συμβατικά πρότυπα  συνεχίζει να έχει απήχηση στον σύγχρονο κόσμο. Ακολουθεί ένας συνοπτικός κατάλογος των βασικών πτυχών της φιλοσοφίας του Νίτσε, συνοδευόμενος από 15 αποφθέγματα που προκαλούν τη σκέψη και αποτυπώνουν την ουσία της μοναδικής κοσμοθεωρίας του.

 Νίτσε: 15 αποφθέγματα απ΄τα βιβλία και τη φιλοσοφία του:

1. “Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος”.
2. “Όποιος παλεύει με τέρατα πρέπει να προσέχει μήπως έτσι γίνει κι αυτός τέρας. Και αν κοιτάξεις αρκετά καιρό σε μια άβυσσο, η άβυσσος θα κοιτάξει πίσω σε σένα”.
3. “Το άτομο έπρεπε πάντα να παλεύει για να μην κατακλυστεί από τη φυλή. Αν το προσπαθήσεις, θα νιώθεις συχνά μοναξιά και μερικές φορές θα φοβάσαι. Αλλά κανένα τίμημα δεν είναι πολύ υψηλό για να πληρώσεις για το προνόμιο να κατέχεις τον εαυτό σου”.
4. “Το να ζεις σημαίνει να υποφέρεις- το να επιβιώνεις σημαίνει να βρίσκεις κάποιο νόημα στον πόνο”.
5. “Στα άτομα, η παραφροσύνη είναι σπάνια- αλλά στις ομάδες, στα κόμματα, στα έθνη και στις εποχές, είναι ο κανόνας”.
6. “Σε κάθε πραγματικό άνθρωπο κρύβεται ένα παιδί που θέλει να παίξει”.
7. “Δεν υπάρχουν γεγονότα, μόνο ερμηνείες”.
8. “Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαφθείρεις έναν νέο είναι να τον διδάξεις να έχει μεγαλύτερη εκτίμηση για όσους σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο παρά για όσους σκέφτονται διαφορετικά”.
9. “Ο άνθρωπος είναι το πιο σκληρό ζώο”.
10. “Το να ξεχνά κανείς τον σκοπό του είναι η πιο κοινή μορφή βλακείας”.
11. “Στον παράδεισο, όλοι οι ενδιαφέροντες άνθρωποι λείπουν”.
12. “Δεν είναι η έλλειψη αγάπης, αλλά η έλλειψη φιλίας που κάνει δυστυχισμένους τους γάμους”.
13. “Αυτό που δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς”.
14. “Ένας καλός συγγραφέας διαθέτει όχι μόνο το δικό του πνεύμα αλλά και το πνεύμα των φίλων του”.
15. “Χωρίς την τέχνη, δεν είμαστε παρά πίθηκοι με κλειδιά αυτοκινήτου”.

1. Θέληση για εξουσία: Η κεντρική έννοια του Νίτσε, η “θέληση για εξουσία”, διερευνά την κινητήρια δύναμη πίσω από τις ανθρώπινες πράξεις και φιλοδοξίες, δίνοντας έμφαση στην επιδίωξη της αυτοβελτίωσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνθηκών.

2. Αιώνια επανάληψη: Αυτή η προκλητική ιδέα υποδηλώνει ότι τα γεγονότα της ζωής επαναλαμβάνονται επ’ άπειρον, απαιτώντας από τα άτομα να αγκαλιάσουν πλήρως την ύπαρξή τους, καθώς κάθε στιγμή επαναλαμβάνεται αιώνια.

3. Übermensch (Υπεράνθρωπος): Ο Νίτσε οραματίστηκε τον Übermensch ως ένα ανώτερο άτομο που υπερβαίνει τα κοινωνικά πρότυπα, αγκαλιάζοντας την αυτογνωσία, τη δημιουργικότητα και την αυθεντική πραγμάτωση των δυνατοτήτων του.

4. Ηθική κυρίου-σκλάβου: Ο Νίτσε άσκησε κριτική στα παραδοσιακά ηθικά συστήματα, προτείνοντας ότι η ηθική του κυρίου (που βασίζεται στη δύναμη και την ευγένεια) έδωσε τη θέση της στην ηθική του σκλάβου (που βασίζεται στην αγανάκτηση και τη θυματοποίηση).

5. Περσπεκτιβισμός: Υπερασπίστηκε την άποψη ότι η αλήθεια είναι υποκειμενική και επηρεάζεται από τις ατομικές οπτικές γωνίες, υπονομεύοντας την έννοια της απόλυτης αντικειμενικότητας.

Η φιλοσοφία του Νίτσε συνεχίζει να εμπνέει τον διάλογο για την ανθρώπινη κατάσταση, αμφισβητώντας τη συμμόρφωση και καλώντας μας να αμφισβητήσουμε τις παραδοχές. Οι ιδέες του, που μεταφέρονται μέσα από αυτά τα αποφθέγματα και το εκτεταμένο ανένταχτο έργο του, μας υπενθυμίζουν ότι η επιδίωξη της αυθεντικότητας, της αυτογνωσίας και της προσωπικής ανάπτυξης παραμένει διαχρονική και καθολικά επίκαιρη.

Back to top button